Windows 11 installeren van usb-stick – upgrade van Windows 10

Redactie
0

Heb je Windows 10 op je pc en wil je upgraden naar Windows 11? Met deze stappen kun je Windows 11 installeren vanaf een usb-stick, met behoud van je programma’s en bestanden van Windows 10.


Windows 11 installerenHeb je Windows 10 en wil je niet wachten tot Windows 11 automatisch een keer komt via Windows Update? Dan kun je nu al Windows 11 installeren van usb-stick zonder te wachten. Volg daarvoor de stappen die we hier beschrijven.

Windows 11 probeert hierbij je programma’s en bestanden van Windows 10 over te nemen. Voor alle zekerheid kun je van tevoren een back-up maken.

Pc vooraf controleren

Controleer vooraf of je pc geschikt is voor Windows 11. Als dat niet zo is, zou de installatie vanzelf stoppen zonder gevolgen, maar het is zonde van je tijd.

 1. Download de PC Health Check-app van Microsoft op je Windows 10-pc.
 2. Dubbelklik op het gedownloade bestand en volg de stappen voor installatie (vakje aanvinken, op Installeren en daarna Voltooien klikken).
 3. Klik bovenin de app op de blauwe knop ‘Nu zoeken’ en kijk of je pc geschikt is.

controleer of je pc geschikt is voor Windows 11 met de app van Microsoft

Als je pc niet voldoet kun je dat eventueel omzeilen, anders ga je door met de usb-stick maken.

Usb-stick maken voor Windows 11

We maken een usb-stick waarmee je kunt upgraden van Windows 10 naar Windows 11. Er is ook een los hulpprogramma, maar de usb-stick is minder afhankelijk van je internetverbinding en heeft meer voordelen (je kunt hem bijvoorbeeld ook op andere pc’s gebruiken).

Maak de usb-stick op de Windows 10 pc die je wilt upgraden naar Windows 10, dan krijg je automatisch de juiste taal en versie.

 1. Download het programma voor maken van de usb-stick, de Media Creation Tool Windows 11.
 2. Dubbelklik op het gedownloade bestand en klik op ‘Akkoord’.
  Media Creation Tool Windows 11 download
 3. Klik op ‘Volgende’ voor de voorgestelde taal en versie van Windows 11. Alleen als die niet kloppen voor de Windows 10-pc die je wilt upgraden, maak je het vakje leeg en pas je ze aan.
  usb-stick maken voor Windows 11 upgrade, taal en versie overnemen
 4. Zorg dat USB-flashstation is geselecteerd en sluit een usb-stick aan van minstens 8 GB. Die stick wordt gewist, dus zorg dat er niets op staat wat je wilt bewaren. Klik op ‘Volgende’.
 5. Controleer of het juiste verwisselbare station is geselecteerd (in onderstaand voorbeeld de usb-stick met stationsletter E: en de naam ESD-USB). Klik op ‘Volgende’.
  usb-stick selecteren voor Media Creation Tool
 6. Het maken duurt een tijd. Als de usb-stick klaar is, klik je op ‘Voltooien’.

Met de usb-stick kun je nu je Windows 10 pc upgraden naar Windows 11. Je kunt de stick ook gebruiken voor installatie op pc’s die niet aan de eisen voldoen.

 Windows 11 installeren van usb-stick

Herstart je Windows 10 pc en sluit daarna alle programma’s en bestanden af voordat je begint.

 1. Steek de hierboven gemaakte usb-stick in de pc en open het bestand Setup.exe. Windows 11 Setup verschijnt.
 2.  Maak eventueel het vakje leeg en klik op ‘Volgende’. Tijdens de installatie worden standaard meteen updates gedownload, je kunt dat eventueel eerst wijzigen.
  Windows 11 installeren van usb-stick
 3. Klik op ‘Akkoord’ om de licentievoorwaarden te accepteren.
 4. Klik op ‘Installeren’ om Windows 11 te installeren en je bestanden en apps (programma’s) te behouden. Klik eventueel op de blauwe link voor wijzigen als je alleen je bestanden wilt behouden en met een verse installatie wilt starten zonder programma’s.
  Windows 11 bestanden en programma's overnemen van Windows 10
 5. De installatie gaat verder en je pc kan daarbij verschillende malen herstarten.

Als de installatie klaar is verschijnen de welkomststappen van Windows 11. Klik daar doorheen en je kunt op je pc aan de slag met Windows 11.

Extra informatie

Tijdens de installatie kan Setup nog dingen tegenkomen, zoals een Windows 11 driver die ontbreekt. De installatie wordt dan afgebroken en kun je na verhelpen van het probleem opnieuw starten.

Als software op je pc zorgt dat de installatie niet door kan gaan, kun je bij stap 4 van Windows 11 installeren hierboven kiezen voor alleen behouden van je persoonlijke bestanden. Je moet dan wel software die je nodig hebt opnieuw installeren. Van de meeste is wel een versie of alternatief voor Windows 11 te vinden.

Windows 11 installatie aanpassen, bestanden en apps behouden of niet

Kijk verder bij de informatie over Windows 11 voor meer hulp en tips.


Ontvang gratis de nieuwste informatie over Windows 11, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

De FAQ over vereiste TPM 2.0 voor Windows-11

De FAQ over Windows-11 TPM 2.0. Microsoft vereist een beveiligingsmodule van het type TPM 2.0 en ze zijn niet bij elke pc geactiveerd.

Windows 11 overzicht: installatie, versies, problemen en meer

Windows 11 is de opvolger van Microsofts Windows 10 besturingssysteem. Je vindt hier alle informatie en antwoorden over deze Windows-versie.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er