Microsoft toont truc om Windows 11 geïnstalleerd te krijgen

Redactie
5

Microsoft beschrijft een truc hoe Windows 11 geïnstalleerd kan worden op computers met hardware die eigenlijk niet ondersteund wordt. Tegelijkertijd waarschuwt Microsoft hiervoor. Het betreft een upgrade vanaf Windows 10.Eigenlijk vereist Microsoft relatief moderne hardware voor Windows 11. Onofficieel geeft Microsoft ook alternatieven. Maar de PC mag ook niet te oud zijn.

De ondersteunings-pagina van Microsoft toont manieren om Windows 11 te installeren op machines die niet voldoen aan de systeemvereisten met betrekking tot CPU-compatibiliteit en TPM 2.0. De voorwaarde voor de truc is blijkbaar TPM 1.2, maar tegelijkertijd waarschuwt support om dit niet in de praktijk te brengen.

Microsoft stelt minimum hardware-eisen voor Windows 11 waaraan veel huidige systemen niet voldoen. Naast TPM 2.0-ondersteuning zijn alleen zeer specifieke CPU’s van Intel en AMD geclassificeerd als compatibel met Windows 11.Na de algemene release van Windows 11 op 5 oktober 2021 zal menig gebruiker geconfronteerd worden met het probleem dat de Windows 11 setup de upgrade weigert omdat de computer niet voldoet aan een of ander hardwarecriterium. Tussen haakjes: Sommige apparaten kunnen worden geüpgraded van TPM 1.2 naar TPM 2.0, wat misschien toch werkt met Windows 11.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Windows 11 installatieopties uitgelegd

In het ondersteuningsartikel Ways to install Windows 11 legt de Windows-fabrikant verschillende mogelijkheden uit voor het installeren van Windows 11. Zo is een upgrade van Windows 10 via Windows Update mogelijk voor compatibele systemen. De upgrade-installatie via het bestand Setup.exe van een installatiemedium wordt ook ondersteund vanaf Windows 10.

De derde optie is om een installatiemedium te maken, bijvoorbeeld via het Media Creation Tool, hiermee op te starten en vervolgens Windows 11 te installeren. In al deze varianten weigert de setup echter Windows 11 te installeren als niet aan de minimumvereisten wordt voldaan, bijvoorbeeld omdat TPM 2.0 niet wordt ondersteund of geen compatibele CPU wordt gevonden.

Schakel TPM 2.0 en CPU controles uit via registry entry

Windows 11 controleert niet op TPM 2.0 tijdens het gebruik, maar alleen tijdens de installatie van het besturingssysteem. Het besturingssysteem werkt ook op CPU’s die niet op de compatibiliteitslijst staan. Om gebruikers in ieder geval de gelegenheid te geven Windows 11 op dergelijke machines te installeren en uit te proberen, heeft Microsoft een optie voorzien om bepaalde controles tijdens de installatie te omzeilen.

Als TPM 1.2 wordt ondersteund op een machine met Windows 10, kan de gebruiker de register-editor regedit.exe uitvoeren met beheerdersrechten voordat Windows 11 wordt geïnstalleerd en vervolgens navigeren naar de sleutel

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup

navigeren. In deze sleutel moet de 32-bits DWORD-waarde AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU worden ingevoerd en op 1 worden gezet. Dit schakelt de routine uit voor het controleren op TPM 2.0 en compatibele CPU’s tijdens de installatie. Windows 11 zou dan als upgrade geïnstalleerd moeten kunnen worden op een draaiende 64-bit Windows 10.

Niet genoeg geschikte computers

Het bekendmaken van deze registervermelding om de TPM- en CPU-controle te omzeilen gebeurt mogelijk tegen de achtergrond dat er niet genoeg Windows 11-compatibele hardware beschikbaar is. En Microsoft wil zeker het wijdverbreide gebruik vermijden van installatiescripts die beschikbaar zijn op het Internet en die de compatibiliteitscontrole uitschakelen door het appraiser.dll bestand te verwijderen.

Waarschuwing van Microsoft tegen de oplossing

Microsoft raadt echter duidelijk af om Windows 11 te installeren op computers die niet aan de minimumvereisten voldoen. Ongespecificeerde problemen zijn te verwachten. Bovendien heeft Microsoft al aangekondigd dat het mogelijk geen beveiligingsupdates, functie-updates en stuurprogramma’s meer zal verstrekken voor inadequate Windows 11-systemen.


windows 11 omzeil install

Dit is hoe Microsoft waarschuwt tegen het omzeilen van de systeemvereisten


Voor gebruikers die Windows 11 toch installeren met de bovenstaande registratietruc, heeft Microsoft zelfs een disclaimer klaar. De setup geeft een duidelijke waarschuwing, die de gebruiker uitdrukkelijk moet bevestigen.


 

Voor tips en workshops lees c't 06/2024

Meer over

installeren

Deel dit artikel

Lees ook

Office 2021 voor Windows 11 door Microsoft aangekondigd

Het nieuwe Office maakt deel uit van Microsoft 365, maar is ook zonder abonnement verkrijgbaar vanaf 149 euro na de lancering van Windows 11. Office 2...

UEFI BIOS en Secure Boot: wat is het en hoe stel je het in

Wat is UEFI en wat is BIOS? Aan de hand van een reeks veelgestelde vragen over BIOS komen de meeste antwoorden in dit artikel aan bod.

5 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Theo Borst
Lezer
Theo Borst

Bij mij is deze sleutel reeds aanwezig en op 1 gezet door Microsoft zelf lijkt het.

R .W.
Lezer
R .W.

Het system W 10 geeft aan niet geschikt.
De controle van W geeft aan wel geschikt.
Het blijven Amerikanen natuurlijk.

Van geertruyden Anita
Lezer
Van geertruyden Anita

Ben ik nu beschermd aub

niels
Lezer
niels

het vreemde is, ik zie geen mosetup staan

Karel
Lezer
Karel

moet iki mn pc vervangen als deze , niet geschikt voor W11, aangeeft , kan wel 8-9 oud zijn .
Update is wel mooi.