Windows 11 driver nodig voor installatie (en oplossing voor cFOS Speed Driver)

Marco den Teuling
0

Voordat je Windows 11 installeert, kun je controleren of je pc geschikt is. Maar ook als je pc geschikt is, kun je er tijdens de installatie nog achter komen dat er een Windows 11 driver nodig is. Zo verhelp je dit.

Je kunt vooraf je pc controleren, maar ook op een voor Windows 11 geschikte pc kan de update worden gestopt vanwege een niet compatibele driver of software. Dit kun je vooral tegenkomen als je een huidige Windows 10 probeert te upgraden waar veel software of hardware op is geïnstalleerd.

Onderstaand is bijvoorbeeld de melding die verschijnt als de cFosSpeed Driver op je pc een oudere versie is die niet geschikt is voor Windows 11.

Windows 11 Setup stopt met een melding

Windows 11 zal de naam vermelden van de driver (of service) die niet geschikt is voor Windows 11. In onderstaand geval gaat het om de cFosSpeed Driver.

Windows 11 driver nodig - installatie stopt met melding over cFos Speed Driver

Probeer een geschikte nieuwe driver of softwareversie te vinden, bijvoorbeeld bij de fabrikant of via googelen. Soms levert de koppeling ‘Meer informatie’ iets bruikbaars op.

De hier genoemde cFosSpeed Driver is vaak onderdeel van netwerk- of moederbordsoftware op je pc. Zo is het bijvoorbeeld een onderdeel van MSI Dragon Center. Maar ook in moederbord software van Asus, Gigabyte en ASRock kan het voorkomen (afhankelijk ook van het model).

Driver updaten voor Windows 11

Je kunt een gestopte Windows 11 installatie vanwege een verouderde driver op verschillende manieren verhelpen:

  • In het geval van de cFosSpeed Driver kun je de ingebouwde updatefunctie van de (moederbord)software gebruiken om de cFosSpeed Driver bij te werken. Ook voor andere systeemdrivers kan dit de oplossing zijn. Herstart daarna je systeem en start de upgrade naar Windows 11 opnieuw.

software updaten voor Windows 11 cFosSpeed Driver via MSI Dragon Center

  • Je kunt een bijgewerkte versie voor Windows 11 downloaden van de door setup genoemde driver of software en kijken of installeren daarvan het probleem verhelpt. Zo kun je cFosSpeed 12 of hoger downloaden en installeren om die bij te werken.
  • Een noodoplossing is het deïnstalleren van de betreffende driver of software, bijvoorbeeld als je zeker weet dat je die niet (meer) gebruikt. Maak in dat geval eerst een herstelpunt en controleer na een herstart of je Windows 10 systeem nog naar behoren werkt.

alleen bestanden behouden om problemen met upgrade Windows 11 te vermijden

Je kunt dit soort problemen ook vermijden door een versie installatie van Windows 11 te doen of bij een upgrade ‘Alleen persoonlijke bestanden behouden’ te kiezen. Dan moet je wel in Windows 11 alle software opnieuw installeren die je wilt gebruiken.


Ontvang gratis tips en nieuws over Windows 11, schrijf je in voor de nieuwsbrief:


 

Met de special ben je snel thuis in de nieuwe Windows-versie.

Deel dit artikel

Lees ook

Melding mail certificaat onbetrouwbaar oplossen in iOS

iOS geeft melding dat certificaat voor mail onbetrouwbaar is, dit kun je oplossen door het configuratieprofiel aan te passen.

Plusteken in Excel voor positieve getallen zetten

In Excel kun je een plusteken zetten voor de positieve getallen in een bepaalde kolom, zonder dat Excel denkt dat het een som is.

Interessant voor jou

Windows 11

Windows 11

achtergrond
0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er