Back-ups maken: negen back-upprogramma’s voor Windows getest

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

Je kunt natuurlijk je foto’s, scriptie en andere belangrijke bestanden elke dag handmatig naar een usb-stick kopiëren. Maar handmatig back-ups maken is niet zo handig: als de harde schijf in je pc het begeeft, helpt het je niet genoeg op weg om snel verder te kunnen werken. Negen back-up-programma’s laten in deze test zien of zij de moeite waard zijn om je geld aan te spenderen.

De dag 31 maart zeg je misschien niets, maar is een belangrijke dag, namelijk ‘World Backup Day’. Dit is de actiedag van een volgens eigen zeggen onafhankelijke campagne die de noodzaak van back-ups onder de aandacht wil brengen. Daar kan wat ons betreft niet vaak genoeg op gehamerd worden. Nog steeds maken veel gebruikers niet of niet vaak genoeg een reservekopie van belangrijke gegevens. Als dan je scriptie waar je lang en hard aan gewerkt hebt ten prooi valt aan ransomware of een kapotte ssd, is het janken geblazen.

Er is zo enorm veel back-upsoftware te vinden dat je onderhand niet weet waar je beginnen moet. Dat is niet verrassend, want de eenvoudigste back-upprogramma’s kopiëren simpelweg de inhoud van een map met een klik van A naar B, wat voor programmeurs niet meer is dan een vingeroefening. Iets betere programma’s maken het eenvoudig mogelijk om regelmatig bepaalde mappen te kopiëren (bijvoorbeeld Duplicati, zie c’t 9/2016, pagina 68). Andere specialiseren zich in het maken van een image van een station, bijvoorbeeld ons eigen programma c’t-WIMage, dat de systeempartitie met de standaardprogramma’s kopieert en op willekeurige hardware weer terugzet.

Minimumeisen

Dergelijke programma’s hebben echter maar beperkte mogelijkheden. Daarom hebben wij strikte criteria gekozen om programma’s te zoeken die zo breed mogelijk inzetbaar zijn. De geteste programma’s moeten afzonderlijke bestanden of mappen kunnen kopiëren, maar ook hele partities en de volledige harde schijf. Dat laatste komt van pas als de harde schijf het begeeft en de Windows-installatie na herstel op moet kunnen starten van een nieuwe schijf of zelfs op een volledig nieuwe pc. Daarvoor moet de software ook een bootable herstelmedium bieden.

De programma’s moeten back-ups kunnen inplannen, de opgeslagen gegevens naar wens kunnen versleutelen en als doel lokale (interne en externe) opslagmedia kunnen benaderen, dus ook netwerkbronnen zoals een NAS of een externe usb-schijf aan een router. Bovendien is het wenselijk dat ook de cloudopslag van Google, Dropbox en dergelijke geïntegreerd is, zodat belangrijke gegevens ook makkelijk buitenshuis bewaard kunnen worden.

Ook een logboekfunctie is essentieel. De mooiste back-upsoftware is niets waard als je je veilig waant terwijl het uitvallen van een opslagmedium niet wordt opgemerkt. In het ideale geval kun je statusberichten voor back-ups ook via e-mail laten verzenden. Om ruimte te besparen moet een programma ook incrementeel of differentieel kunnen kopiëren. Dit is vooral handig bij grote hoeveelheden gegevens en zorgt ervoor dat bij elke back-up niet alles opnieuw wordt opgeslagen, maar alleen de gewijzigde of toegevoegde onderdelen.

back-ups maken Windows reservekopie back-up scriptie foto bestand map back-uppen logboek controle

De logboekfunctie (rapporten) van Ashampoo is voorbeeldig. Als je wilt wordt elk opgeslagen bestand afzonderlijk vermeld.

Prijsmodellen

De Zwitserse producent Acronis biedt True Image 2018 Premium met een fixed hoeveelheid opslag aan als abonnement; de andere programma’s zijn Aomei Backupper Professional, Ashampoo Backup Pro 11, EaseUS Todo Backup Home, Macrium Reflect 7 Home, NovaStor NovaBackup PC, O&O DiskImage 12 Pro, Paragon Backup & Recovery Advanced en het gratis programma Veeam Agent for Windows. Bij alle programma’s krijg je een doorlopende licentie. Soms hebben fabrikanten verschillende prijsmodellen en bieden een goedkopere licentie die slechts geldig is voor de huidige versie van het programma en een duurdere met gegarandeerde gratis updates voor toekomstige versies.

Testomstandigheden

Wij testten op een desktop-pc met een Intel Core i5-7500 op een Asus-moederbord B250M-C, met 16 GB RAM en een ssd van 250 GB. Alle programma’s werken volgens hun fabrikant op zijn minst op Windows 7, 8.1 en 10. Voor onze test gebruikten wij een standaardinstallatie van Windows 10 Home versie 1709, 64-bits, inclusief een gebruikersaccount met beperkte rechten, waarin de back-upsessies gestart zijn.

Zo hebben we onder andere een back-up gemaakt van het hele station, dus alle bestaande partities, en het systeem hersteld op een ssd van 120 GB op ‘kale’ hardware (‘Bare Metal Recovery’, BMR).

Daarnaast hebben we een map met testgegevens gemaakt die we vulden met 2,15 GB aan Windows-systeembestanden, en dan drie keer dezelfde inhoud in drie submappen. Daarmee hebben we vooral de compressie bij de standaardinstelling gemeten en hoe lang een back-up van de map duurde. Met een videobestand van ongeveer 10 GB hebben we het splitsen voor FAT32 geformatteerde media getest. Daarop kunnen bestanden om technische redenen niet groter zijn dan 4 GB.

Met een paar speciaal door ons gemaakte testbestanden hebben we specifieke functies van het NTFS-bestandssysteem getest. Denk aan sparse files (placeholder-bestanden), junctions en hard links (koppelingen op het niveau van het bestandssysteem) en bestanden waarvan Windows ‘vorige versies’ heeft opgeslagen. Ook lege mappen en bestanden van nul bytes zaten erbij.

Verder hebben we een oude Microsoft Surface Pro 3 met een met Bitlocker versleutelde Windows 10 Pro gebruikt om een BMR van het hele systeem op identieke hardware te testen.

Locatie voor back-up

Alle programma’s kunnen naast lokale stations ook SMB-netwerkshares als backupdoel gebruiken, via een UNC-pad. Minder vaak aanwezig is verrassend genoeg de optie om in Windows gekoppelde netwerkstations via hun stationsletter aan te spreken. FTP-servers als doel zijn achterhaald en nauwelijks nog te vinden; hetzelfde geldt voor optische opslagmedia. Standaard harde schijven zijn sneller, opnieuw te beschrijven, ruimtebesparend, en per gigabyte ook nog eens goedkoper.

Wat ons heeft verrast, is dat anno 2018 slechts twee van de negen programma’s in staat zijn cloudopslag van Dropbox, Google en dergelijke te gebruiken zonder de ruimtevretende omweg via een synchronisatiemap op je harde schijf. In de programma’s van Ashampoo en EaseUS kun je de inloggegevens voor je cloudopslag opslaan, zodat de tools zonder omweg direct richting internet kunnen back-uppen. NovaBackup beschikt alleen over een koppeling met de dienst FirstBackup in de V.S.

Acronis bewandelt daarbij een andere weg dan de andere software: True Image 2018 kan niet direct een verbinding maken met de bekende cloudaanbieders, maar biedt in de abonnementsversies toegang tot de cloudopslag van Acronis zelf. Als je dat wat lijkt (of sowieso back-uppen naar de cloud), moet je wel bekijken of je internetverbinding daar geschikt voor is. 100 GB aan gegevens overdragen vraagt zelfs over een moderne xDSL- of kabelverbinding met een uploadsnelheid van 20 of 40 Mbit/s aardig wat van je tijd.

Algemene pluspunten

Veel programma’s kunnen niet alleen incrementeel, maar ook differentieel back-uppen. Het verschil is dat bij een differentiële back-up de gewijzigde en nieuw toegevoegde gegevens altijd worden bepaald aan de hand van de laatste volledige back-up van de gegevens. Bij een incrementele back-up steunt elke back-up op alle voorgaande, zodat alleen alle back-ups samen een volledige back-up vormen. Maar bij een differentiële back-up zijn de laatste volledige back-up plus de laatste differentiële back-up voldoende. Daardoor is hij niet zo ruimtebesparend als een incrementele back-up, maar wel wat robuuster. Welke methode de beste is, is grotendeels een kwestie van smaak.

Lege mappen, verborgen en nul byte grote bestanden leveren geen problemen op, net zomin als de bestanden die in een programma geopend zijn tijdens de back-up. Dankzij de schaduwkopiedienst kun je bestanden openen en zelfs bewerken. Eventuele wijzigingen belanden zolang in het geheugen voor de volumeschaduwkopie en worden na afloop van de back-up op hun eigenlijke bestemming weggeschreven. De gebruiker merkt daar niets van. Toch zouden deze wijzigingen voor bestanden die op deze manier zijn opgeslagen verloren kunnen gaan als de stroom op het verkeerde moment uitvalt. Dus sluit als het even kan alles af waar je mee bezig bent.

De bestanden waarvoor Windows bij de eigenschappen een tabblad ‘vorige versies’ weergeeft, konden zonder problemen hersteld worden in de test, als ze maar op dezelfde plaats hersteld werden. Anders raakt Windows de koppeling met de opgeslagen oudere versies van het bestand blijkbaar kwijt, en gaan ze verloren.

Als het systeemstation versleuteld is met Bitlocker, kan er vanuit het actieve systeem zonder problemen een back-up van gemaakt worden. De back-up is dan echter niet versleuteld en ook het terugzetten levert een onversleuteld systeem op. Dat is volkomen normaal: zodra Windows gestart is, heeft het back-upprogramma vrije toegang tot de inhoud.

Algemene minpunten

Bij sommige NTFS-functies worden enkele programma’s overvraagd, vooral als niet het hele station gekopieerd moet worden, maar bijvoorbeeld alleen een bepaalde map. Het herstellen van junctions en hardlinks lukt alleen de producten van Acronis, Ashampoo en EaseUS. Sparse files waren alleen voor Acronis geen probleem.

Alleen Aomei, Ashampoo, Macrium en Paragon herstellen de toestand van het archiefattribuut (of de archiefbit) bij het back-uppen van mappen. Dat is overigens een nogal theoretische zaak. Archiefbits zijn immers niet goed geschikt om te zien welke bestanden gekopieerd moeten worden. In het testveld is NovaBackup het enige programma dat deze eigenschap controleert, en dat kun je ook nog eens niet uitzetten.

Bij de back-upsnelheid constateerden we flinke verschillen. Terwijl de meeste producten gemiddeld ongeveer drie minuten nodig hadden voor de back-up van de testmap, lukte dat Paragon in ongeveer één minuut en Acronis zelfs in 39 seconden. Het programma van Ashampoo was bizar langzaam met 14 minuten.

Testresultaten

Acronis True Image 2018 Premium

Acronis True Image 2018 Premium

Acronis verkoopt True Image ook in combinatie met cloud-opslag als abonnement. Prijzen variëren van 50 euro per jaar voor de ‘Advanced’-versie (met 250 GB cloudopslag) tot 100 euro voor de ‘Premium’-versie (met 1 TB). In de ‘Advanced’-versie bespaart Acronis op bepaalde gimmicks als door blockchain ondersteunde certificering. De versie ‘Standaard’ is een klassieke permanente licentie voor 50 euro zonder cloud-opslag. De gratis Acronis True Image WD Edition werkt alleen als er een WD-schijf in je systeem zit.

Back-ups naar de cloud lukken in de test zonder problemen. Via cloud.acronis.com kun je de back-ups beheren, bestanden terugzetten of vrijgeven om te delen. De bediening is alles bij elkaar heel eenvoudig en zinvol gestructureerd. Bij de back-up van onze testmap was True Image de snelste van het testveld.

Zonder beheerdersrechten werkt de hulp niet; de logboeken (tabblad ‘Activiteit’) zijn mager. Bij de BMR naar een kleinere schijf moesten de partities met de hand verkleind worden, wat eenvoudig te doen was. Het normale WinPE-opstartmedium werkt voortreffelijk, maar het speciaal voor overzetten naar gewijzigde hardware bedoelde ‘Universal Restore’ WinPE-medium hebben we in de UEFI-opstartmodus niet aan de praat gekregen. Het kan tijdens de uitvoering stuurprogramma’s erbij halen, die tijdens het herstellen in het teruggezette Windows worden gezet.

Pluspunten

 • inclusief cloud-opslag
 • omgang met NTFS-functies
 • bedieningscomfort

Minpunten

 • beperkte logboeken

bekijk dit product

Aomei Backupper Professional

Aomei Backupper Professional

Backupper Professional herinnert aan de stijl van Windows XP. Sommige opschriften van knoppen zijn wat houterig vertaald en passen niet goed. De kleur blauw is overmatig aanwezig waar de leesbaarheid onder lijdt.

De bediening is logisch maar enigszins omslachtig. Als je meer mappen of bestanden wilt back-uppen, moet je die elk afzonderlijk toevoegen. Bij het branden van een opstart-dvd wordt de schijf uitgeworpen bij 99% maar hij werkt wel zoals het hoort.

Het terugzetten van bestanden via bladeren in het archief herstelt geen NTFS-functies. Als je in plaats daarvan de herstelfunctie gebruikt, worden als je dat wilt ook de toegangsrechten weer hersteld. Andere NTFS-functies worden opgeslagen voor hele volumes en alleen hersteld bij het terugzetten van het hele volume.

Als enige in het testveld biedt het programma continue (realtime) synchronisatie, die de inhoud van de bronmap live spiegelt naar de doelmap. Let wel op: een sync is geen back-up, als je iets per abuis wist wordt het ook op de tweede locatie gewist.

De WinPE-herstelschijf staat geen handmatige initialisering van opslagmedia toe, al is DiskPart wel via de opdrachtregel te benaderen. Een BMR op een schoon UEFI-systeem met een lege schijf van voldoende omvang slaagt echter zonder verder ingrijpen van de gebruiker. Het verplaatsen naar een kleinere harde schijf verliep zeer eenvoudig; de wizard paste de grootte van de partities automatisch goed aan.

Pluspunten

 • echte sync-functie

Minpunten

 • omgang met NTFS-functies
 • lastige bediening
 • interface slecht leesbaar

bekijk dit product

Ashampoo Backup Pro 11

Ashampoo Backup Pro 11

Backup Pro 11 ondersteunt de gebruikelijke aanbieders van cloudopslag. De wizards voor nieuwe back-ups zijn duidelijk. Het kortste interval is één dag; wie vaker wil back-uppen, moet dat met de hand starten. In automatische back-ups bij andere gebeurtenissen, zoals de start van het systeem of afmelden, is niet voorzien. De vertaling is hier en daar erg houterig.

De integriteitscontrole voor de back-ups waarschuwde na een manipulatie en stelde ook een reparatiepoging voor (die overigens mislukte). Uit het logboek blijkt vervolgens wel, welk bestand in de back-up precies beschadigd is. Verder kun je voor de logboekregistratie kiezen uit drie niveaus en wordt in het meest gedetailleerde niveau elk opgeslagen bestand vermeld. Backup Pro 11 kopieerde onze testmap veel trager dan alle andere programma’s.

Voor het via e-mail versturen van back-up berichten heb je wel een gebruikersaccount bij Ashampoo nodig. Er worden echter alleen e-mails verzonden bij volledig mislukte backups, niet als het doelmedium tijdelijk hangt of van de computer werd verwijderd.

Bij een BMR op een kleinere harde schijf kan het programma de doelpartities niet automatisch verkleinen en biedt het ook geen manier waarop je dit handmatig zelf kunt doen. De knop voor de partitiemanager start alleen het bekende diskpart.exe op de opdrachtregel, wat voor een leek te ingewikkeld is.

Pluspunten

 • back-up op cloud-opslag
 • uitgebreide logboeken

Minpunten

 • de langzaamste in het testveld
 • geen e-mails als de back-up hangt

bekijk dit product

EaseUS Todo Backup Home

EaseUS Todo Backup Home

Todo Backup kopieert ook naar de cloud-opslag van Google en andere diensten. Het browsen door de bestanden en het terugzetten verlopen gemakkelijk. Met Verkenner van Windows kun je geen oudere bestandsversies herstellen, ook niet als je speciaal een oudere incrementele kopie opent. Bij het herstellen vanuit het programma kan het wel.

De functie ‘SmartBackup’ is geen echte realtime-bewaking, maar een fijnmazig plan van het type grootouder-ouder-kind: elke week een volledige back-up, elke dag een differentiële en elk half uur een incrementele. ‘System Transfer’ is bedoeld om alleen Windows en eventuele systeempartities te herstellen. Dat doet het ook, maar het selecteert in het stationsoverzicht ook de gegevenspartitie: dat is gelukkig alleen een weergavefout, maar kan tijd en energie kosten.

Van een image van een harde schijf kun je alle partities of anders slechts één individuele partitie terug zetten, wat lastig wordt als het doelmedium te klein is. De volgorde van de partities is daarbij niet duidelijk, waardoor het herstellen van de systeempartitie van Windows op een kleinere harde schijf mislukte. Bij het herstellen van een zuiver UEFI-systeem op een volledig leeg opslagmedium viel bovendien op, dat het programma dat niet herkent als je het niet van tevoren als GPT-station hebt geïnitialiseerd (bijvoorbeeld handmatig vanaf de Opdrachtprompt met diskpart).

Pluspunten

 • back-up op cloud-opslag
 • eenvoudig herstel

Minpunten

 • BMR met resize werkt niet altijd
 • BMR op UEFI vereist ingrijpen

bekijk dit product

Macrium Reflect 7 Home Edition

Macrium Reflect 7 Home Edition

De plannings- en schema-instellingen zijn duidelijk en bieden handige schema’s, zoals dagelijks incrementeel of differentieel en grootouder-ouder-kind. Bij de laatste optie wordt maandelijks een volledige back-up gemaakt, wekelijks een differentiële en dagelijks een incrementele.

Reflect 7 kan vervangende opslag opnemen in de planning. Als de gebruikelijke back-upmap niet bereikbaar is, gaat de back-up in plaats daarvan naar een alternatief doel. Je kunt bijvoorbeeld ook afwisselend back-ups maken op je NAS en een lokale (usb-)schijf voor extra veiligheid.

In het startvenster zie je een grafisch overzicht van de opslagmedia in de pc met knoppen voor images en klonen. Voor de rest ligt de nadruk bij Reflex 7 meer op geplande back-ups. Als je een aanwezig back-upplan direct wilt starten, moet je dit selecteren op het tabblad ‘Backup Definition files’ en starten via een nogal onopvallende knop. Als je een back-up wilt maken van één bestand, moet je eerst een back-up configureren van de map waarin dat bestand zich bevindt en vervolgens de bestandsnaam invoeren in de lijst met op te nemen bestanden.

De bediening krijgt geen extra punten voor overzichtelijkheid of gemak. Het is een wat rommelige combinatie van uitklapbare delen, knoppen met onduidelijke iconen en tussen andere overzichten geplempte opties. Wat meer stroomlijning van de interface zou de tool een stuk aantrekkelijker maken.

Pluspunten

 • vervangende back-updoelen
 • voorgedefinieerde schema’s
 • uitgebreide logboeken

Minpunten

 • interface

Bekijk dit product

Novastor NovaBackup PC

Novastor NovaBackup PC

NovaBackup kan filteren met van-tot-specificaties voor aanmaak-, wijzigings- en toegangsdatum en bestandsgrootte. Als enige in het testveld kijkt het naar de archiefvlag. Bestanden waarbij die niet ingesteld is, komen dan niet in de back-up en dit kun je niet aanpassen. Een back-upinterval kan tot op de seconde precies worden ingesteld. De logboeken zijn gedetailleerd, maar bevatten ook cryptische foutcodes.

Het is niet mogelijk een back-up te starten bij aanmelden of afsluiten en andere triggers. Een back-up met de hand starten gaat omslachtig. Je klikt eerst op ‘Start’- Start here to backup your data’ of ‘Run Job’ en selecteert dan het *.nbk-bestand dat bij die backup hoort.

De gebruikersinterface ziet er wat oudbakken uit en levert hier en daar wat vragen op, bijvoorbeeld de optie ‘Enable Drive Letter Management’ bij de Advanced Settings van de Schedule-settings en het verschil tussen normale en uitgebreide controle.

De functie voor een stationsback-up bevindt zich in een afzonderlijk programma. Desgewenst kun je daarmee een virtueel schijfbestand (*.vhd) maken om het besturingssysteem naar een virtuele machine te migreren of de image in Verkenner op te nemen. Schijven kunnen alleen volledig hersteld worden; losse partities selecteren is niet mogelijk. De interface voor noodgevallen geeft geen details over fouten weer en sommige berichten worden afgekapt wegens ruimtegebrek.

Pluspunten

 • flexibele bestandsselectie
 • flexibele tijdsplanning

Minpunten

 • functieomvang
 • stoffige interface

Bekijk dit product

O&O DiskImage Pro 12

O&O DiskImage Pro 12

DiskImage Pro 12 kan een stationsback-up direct als *.vhd-bestand maken of hiernaar converteren, zodat je dit in een virtuele machine zoals Hyper-V van Microsoft kunt gebruiken.

Handmatig starten van incrementele back-ups is niet mogelijk zonder wat geknutsel. Je moet via de functie ‘File backup of the changes’ een bestaande image selecteren waarin de wijzigingen dan worden opgeslagen. Daarbij moet je steeds met de hand een nieuwe bestandsnaam invoeren. De bediening is verwarrend. Als je het programma een basis-image van een externe harde schijf opgeeft, wil het de wijzigingen niet daar opslaan, maar steeds in de standaardmap voor back-ups. Met de standaardinstelling bevindt die zich in een submap van C:\ProgramData. Het idee om backups op te slaan in een verborgen map op de C:-schijf is nogal vreemd.

Systeemherstel werkt goed zolang het doelmedium niet kleiner is dan het origineel. Anders moeten de partities afzonderlijk en met de hand worden overgebracht. Bij de test werd dat echter afgebroken met fout meldingen of leverde het lege partities op. Bestandsback-ups worden altijd hersteld zonder NTFS-rechten, wat zeker niet acceptabel is.

Een back-up waarin we een tekstbestand verminkt hadden, werd goedgekeurd door de integriteitscontrole. Het programma werkte soms instabiel, iets waar je niet op zit te wachten bij het maken van zoiets belangrijks als een back-up.

Minpunten

 • omgang met NTFS-rechten
 • verwarrende bediening
 • instabiel
 • keurt beschadigde back-up goed

Paragon Hard Disk Manager 16 Advanced

Paragon Hard Disk Manager 16 Advanced

Paragon’s Hard Disk Manager is een verzameling programma’s voor harde schijven. De gratis basisversie heeft sterk beperkte functies en kan tegen betaling uitgebreid worden met modules voor klonen, wissen, uitgebreidere back-upfuncties enzovoort. Je kunt ook meteen tegen betaling van ongeveer 80 euro met alle functies van ‘Hard Disk Manager Advanced’ aan de slag.

De functie-upgrades maken een wat karige indruk. De module ‘Backup & Recovery Advanced’ bevat bijvoorbeeld niet de flexibelere kloonfunctie ‘Drive Copy Advanced’. Andere aanbieders kleden hun producten niet zo erg uit.

De wizards voor nieuwe back-upopdrachten hebben handige voorgedefinieerde opties. Back-ups kunnen naar wens in het originele formaat worden opgeslagen. De doelen waar je naartoe kunt back-uppen zijn beperkt. Clouddiensten of FTP worden standaard niet ondersteund en je kunt wel netwerkpaden opgeven, maar geen netwerkstations.

Bij het back-uppen van de testmap is het programma het op één na snelste. Bestandsback-ups worden zonder NTFS-rechten teruggezet, wat een grote misser is. Het manipuleren van het back-upbestand werd gedetecteerd.

Het programma biedt helaas geen e-mail berichten voor de status van een back-up. BMR op een kleiner doel verliep probleemloos, de partities konden eenvoudig aangepast worden.

Pluspunten

 • back-upsnelheid
 • voorgedeinieerde schema’s

Minpunten

 • geen e-mailberichten
 • omgang met NTFS-rechten

Bekijk dit product

Veeam Agent voor Windows

Veeam Agent voor Windows

De gratis versie van Veeam Agent heeft in vergelijking met de workstation- en servervarianten minder functies en je krijgt er geen ondersteuning bij. Bovendien accepteert het slechts één back-upopdracht, maar het is bij commercieel gebruik ook gratis.

Het Engelstalige programma is zeer gemakkelijk te bedienen: de ontwikkelaars hebben de opties teruggebracht tot het absoluut noodzakelijke.

In veel gevallen werd de eerste configuratie van een back-up afgebroken met een foutmelding omdat de mee-geïnstalleerde Microsoft SQL-Server-component niet aangesproken kon worden toen Agent de back-upopdracht wilde opslaan. In de test was deze hiccup na een herstart van het systeem verdwenen.

Inplannen is alleen dagelijks of op bepaalde weekdagen mogelijk, en bij gebeurtenissen zoals afmelden en vergrendelen. Desgewenst begint Veeam Agent de back-up ook automatisch bij het aansluiten van het usb-doelmedium en unmount het daarna zelf ook weer automatisch.

Een optie om de integriteit van back-ups te controleren ontbreekt. Tijdens het herstellen van een pc op een kleinere schijf valt ook op dat er bij met de hand kleiner gemaakte partities niet wordt gewaarschuwd als de doelpartitie niet groot genoeg is. Het kopieerproces begint gewoon en wordt dan afgebroken met de foutmelding dat het doelvolume te klein is.

Pluspunten

 • eenvoudige bediening
 • gratis

Minpunten

 • slechts één back-upopdracht
 • geen integriteitscontrole

Bekijk dit product

Een uitgebreide tabel met testresultaten vind je in c't jun/2018

Back-ups plannen

Alle programma’s hebben een planningsfunctie die dagelijks of wekelijks een back-up maakt. Sommige programma’s bieden flexibelere schema’s op uurbasis of bieden handige, voorgeconfigureerde schema’s.

Bij de Nonstop Backup van Acronis bewaakt een speciaal stuurprogramma de bronmap voortdurend en kopieert de wijzigingen om de vijf minuten. Een echte live-synchronisering heeft alleen Aomei: wijzigingen in de gecontroleerde map komen vrijwel zonder vertraging ook in de back-up terecht.

back-ups maken Windows reservekopie back-up scriptie foto bestand map back-uppen realtime synchronisatie planning

Als enige in de test biedt Aomei realtime-synchronisatie, waarbij de inhoud van een map continu in een tweede wordt gespiegeld.

Controle van back-ups

Back-ups zijn alleen echt nuttig als je weet dat ze in geval van nood ook werken. De integriteitscontrole is een eenvoudige manier om te controleren of een back-upprogramma iets aan een back-up heeft. Behalve bij NovaBackup en Veeam kan dit bij alle programma’s handmatig worden uitgevoerd bij een bestaande back-up.

Om fouten op de back-upschijf te simuleren, hebben we met een hex-editor in een back-up met weinig gegevens op een willekeurige plaats een byte met onzin overschreven. Dat zou de controlefunctie onmiddellijk op moeten vallen. Dat was niet zo bij O&O Disk Image. De ‘validatie’ keurde een gemaakte back-up goed waarin we met een hex-editor een daarin opgeslagen tekstbestand hadden gewijzigd. Het zette dit bestand ook terug: mét gewijzigde inhoud en al.

De integriteitscontrole van het Paragon-programma keurde back-ups goed waarin we bits gewijzigd hadden in de (ruim aanwezige) met nullen gevulde gebieden. Dat is in orde, want de tekstbestanden konden zonder problemen teruggezet worden. Wijzigingen in de ook daadwerkelijk gebruikte gebieden van een back-uparchief laten de integriteitscheck daarentegen onmiddellijk alarm slaan.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Opslagruimte besparen

Aomei, Ashampoo, Novastor en Paragon geven hun programma’s een functie mee om bestanden niet in hun eigen containerformaat op te slaan, maar in het originele formaat. Dat kost ruimte bij gebrek aan compressie, maar de gegevens kunnen ook zonder het back-upprogramma worden gelezen.

Wat compressie betreft: de meeste programma’s hebben de testmap met de standaard instellingen gecomprimeerd naar ongeveer 1,2 tot 1,3 GB. Dit komt neer op ongeveer de helft van de originele grootte. Maar bij Aomei en Ashampoo werden de back-ups slechts ongeveer 350 MB groot; een aanwijzing dat deze programma’s niet alleen comprimeren, maar ook dubbele bestanden constateren en dus voor de drie identieke mappen slechts eenmaal opslagruimte verbruiken.

Bij NovaBackup en Veeam Agent hapert de ondersteuning voor met FAT32 geformatteerde doelmedia. Zij accepteren deze back-updoelen wel, maar houden geen rekening met de bestandslimiet van 4 GB en veroorzaken zo fouten.

Back-up terugzetten

Voor het terugzetten van een systeemback-up kun je in elk programma een opstartmedium (dvd of usb-stick) maken op basis van Windows PE, de Windowsversie voor noodgevallen met het herstelprogramma. Je kunt dit medium het beste direct maken nadat je de back-upsoftware hebt geïnstalleerd. Je hebt niks aan een back-up als je die door het ontbreken van een opstartmedium niet kunt terugzetten.

Op veel van deze schijven is ook de back-upfunctie opgenomen. Dat kan handig zijn om bijvoorbeeld bij een kapotte Windows-installatie eerst nog gegevens te bewaren voordat je de harde schijf formatteert. Een versleutelde schijf kan dan echter wel dwarsliggen.

Sommige fabrikanten bieden daarnaast opstartmedia op basis van Linux. We hebben in de test geen doorslaggevende reden gevonden om die te gebruiken. De Linux-varianten bleken bij steekproeven minder te voldoen. Soms schoot de driver-ondersteuning tekort; bij terugzetten van de test-Surface met het Linux-medium van Acronis was het resultaat dat Windows steeds opstartte met een blauw scherm.

Absoluut noodzakelijk voor een back-upprogramma is een Bare Metal Recovery van een volledig systeem op precies dezelfde computer. In de test hebben we daarvoor een back-up gemaakt van de ssd van onze Surface en daarna vanaf de opdrachtprompt met het programma diskpart.exe van Microsoft de opdracht clean uitgevoerd. Deze opdracht wist alle partitie-informatie en brengt de ssd in een niet-geïnitialiseerde staat. Meestal werkte dat zonder problemen. Alleen moesten we bij EaseUS de ssd eerst met de hand initialiseren als een GPT-schijf.

Terugzetten op ssd

Een BMR op een kleiner opslagmedium leverde meer problemen op. Dat is een vrij veelvoorkomend scenario. De oude harde schijf gaat kapot en omdat de capaciteit toch nooit volledig gebruikt is, vervang je die door een snelle, maar kleinere ssd. Dan is het goed als de BMR-bewerking de partitiegroottes kan aanpassen of voorstelt om gegevenspartities weg te laten.

Hier zijn de resultaten heel verschillend. Bij veel programma’s is het in een dergelijk geval nodig om de gewenste partities een voor een te kopiëren met aanpassing van de grootte. Volledig automatisch werkte in de test alleen het programma van Aomei. Ook True Image biedt een comfortabele oplossing, waarbij je weliswaar zelf moet ingrijpen, maar de doelpartities gemakkelijk kunt aanpassen. De tegenpool is Ashampoo Backup Pro 11, dat hier helemaal geen eigen functies voor bevat.

Meer over schijfbeheer lees je in c't mei/2018

Conclusie

Acronis True Image 2018 presteerde bij de test het beste. Met de cloud-opslag bij de abonnementsversies krijg je een volledige oplossing die bestanden ook op een andere plaats kan back-uppen. Daar hangt wel een bijbehorend prijskaartje aan.

De situatie is vergelijkbaar bij Aomei, EaseUS en Macrium. Ze zijn niet zo snel als True Image, maar maken een zeer goede indruk. Hier valt de beslissing op basis van je voorkeur voor functies. Zo heeft Aomei een matig vertaalde interface; en dat je eerst een vinkje moet plaatsen voor het correct herstellen van NTFS-rechten is erg vreemd. Het biedt echter wel echte realtime-synchronisatie en een uitstekende Bare Metal Recovery. Bij dat laatste zit EaseUS te knoeien, maar dat is weer wel eenvoudig te gebruiken in combinatie met Dropbox en andere clouddiensten. Bij Macrium Reflex 7 stoorden we ons aan de wat omslachtige bediening.

Het gratis Veeam Agent voor Windows is zeker aan te raden. Als je slechts een eenvoudige back-uptaak hebt, moet je beslist eens naar Backup Agent kijken.

Andere programma’s presteren minder goed. Ashampoo Backup Pro 11 is traag en laat gebruikers bij herstel op kleinere schijven in de kou staan. Het programma van O&O is op het fundamenteelste niveau onbetrouwbaar als het back-ups goedkeurt waarin een paar bits gewijzigd zijn. Daarnaast schiet de omgang met NTFS-rechten bij bestands- en mappenback-ups ook net zo tekort als bij het verder overtuigende pakket van Paragon. NovaBackup beschikt over een paar praktische filterfuncties, maar biedt geen handige hulp bij het overzetten naar een andere harde schijf en oogt grotendeels gedateerd.

(Jan schüβler, c’t magazine)

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Eizo FlexScan EV3240X review: veelzijdige 4K-monitor voor op kantoor

De Eizo FlexScan EV3240X is een veelzijdige 31,5 inch 4K-monitor die zich niet specifiek richt op professionele grafische vormgevers of fotografen, ma...

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er