Windows Defender: gratis virusscanner Windows 11 & dit is hoe die werkt

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

  Windows Defender is een gratis virusscanner in Windows 11 die deel uit maakt van een complete antivirus- en anti-malwareoplossing genaamd Windows-beveiliging. Hiermee bescherm je jouw pc tegen bedreigingen en virussen en houd je de Windows-beveiliging up-to-date. Je kunt ook apps en bestanden controleren. 

  Onder Gezinsopties kun je het ouderlijk toezicht instellen en je kunt de firewall- en netwerkbeveiliging aanpassen. Het beveiligingscentrum van de ingebouwde virusscanner van Windows 10 en 11 biedt bovendien een statusrapport over de prestaties en status van je apparaat.  Windows Defender openen in Windows 11

  Om Windows Defender te openen in Windows 11, ga je eerst naar de instellingen van Windows. Van daaruit navigeer je naar het kopje ‘Privacy en beveiliging’. Klik vervolgens op ‘Windows-beveiliging’ en selecteer ‘Windows-beveiliging openen’ om het overzichtsscherm te bekijken. Dit scherm biedt een volledig overzicht van de beveiligingsfuncties van Windows Defender.

  Windows Defender-updates

  Via ‘Virus- en bedreigingsbeveiliging’ open je Windows Defender, de virusscanner van Windows. Wanneer het systeem controleert op updates, zit er meestal ook een beveiligingsupdate voor Defender bij met bijgewerkte virusinformatie.

  gratis virusscanner windows 11 beveiligingsupdates

  Virus- en bedreigingsbeveiliging

  De gratis Windows virusscanner controleert automatisch alle gedownloade en uitgevoerde bestanden. Bekijk in ‘Virus- en bedreigingsbeveiliging’ wanneer de laatste scan is uitgevoerd. Voer daarnaast regelmatig een ‘Snelle scan’ uit om jouw pc te beschermen tegen bedreigingen. Zo houd je jouw pc veilig en up-to-date met Windows Defender.

  gratis virusscanner windows 11

  Acties vereist

  Wanneer er een probleem is, verschijnt de knop ‘Acties starten’. Windows Defender bepaalt automatisch de beste aanpak. Reparatie is mogelijk als het probleem met het bestand kan worden opgelost. Als het bestand een virus bevat, wordt het volledige bestand verwijderd om jouw pc te beschermen tegen bedreigingen.

  gratis virusscanner windows 11

  Geavanceerde scans

  Klik onder de knop ‘Snelle scans’ op Scanopties. Daar staat de optie voor een ‘Volledige scan’, waarmee het hele systeem en alle geïnstalleerde schijven gecontroleerd worden, maar je kunt ook een ‘Aangepaste scan’ uitvoeren op een specifieke map

  gratis virusscanner windows 11

  Toegestane bedreigingen

  De gratis Windows virusscanner kan een programma als bedreiging zien, zelfs als je zeker weet dat het veilig is. Voeg deze programma’s toe aan ‘Toegestane bedreigingen’ om ze te blijven gebruiken. Door dit te doen kun je de programma’s blijven gebruiken die je nodig hebt maar niet daadwerkelijk een echte bedreiging vormen.

  virusscanner windows 11 bedreigingen

  Beschermingsgeschiedenis

  Bekijk de ‘Beschermingsgeschiedenis’ voor een overzicht van alle bedreigingen die zijn gevonden. Gebruik de knop ‘Filters’ om de lijst op specifieke criteria te filteren. Dit is handig als je op zoek bent naar een verdwenen bestand.

  beschermingsgeschiedenis


  Gratis het laatste nieuws ontvangen over Windows 11?

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Apparaatprestaties en -status

  Via ‘Apparaatprestaties en -status’ biedt het beveiligingscentrum van de gratis virusscanner in Windows 10 en 11 een statusrapport van jouw apparaat.

  Apparaatprestaties en -status

  Meldingen van Windows Defender beheren

  Het Windows Defender-beveiligingscentrum verstuurt meldingen over de beveiligingsstatus van het apparaat. Klik op het tandwieltje links onderin het scherm om de instellingen aan te passen en meldingen te beheren. Zo kun je de notificaties afstemmen op jouw persoonlijke voorkeuren.

  Meldingen van Windows Defender beheren

  Windows Defender uitsluitingen toevoegen of verwijderen

  Ga via het Virus- en bedreigingsbeveiligingsmenu naar ‘instellingen voor Virus- en bedreigingsbeveiliging’ & scroll helemaal naar beneden. Onder het kopje Uitsluitingen kun je bestanden en mappen uitsluiten van scans. We raden je echter aan om die optie niet te gebruiken.

  Conclusie

  We hopen dat we je goed hebben geholpen met het gebruik van Windows Defender, de ingebouwde virusscanner van Windows 10 en 11. Voor veel mensen is deze virusscanner voldoende, maar soms kan het handig zijn om een virusscanner te kopen, bijvoorbeeld in combinatie met een VPN.

  Betaalde virusscanners en VPN-diensten zoals CyberGhost VPN bieden tegenwoordig namelijk beide opties aan voor een aantrekkelijke prijs.


  Gratis het laatste nieuws ontvangen over Windows?

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


  Deel dit artikel

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  Bestanden zoeken in Windows 11 en terugvinden met Verkenner

  Bestanden zoeken in Windows 11 kan op verschillende manieren. Zo vind je snel het bestand terug (met de ingebouwde Verkenner).

  Hoe maak je een screenshot op Windows 11? Zo doe je dat!

  Je kunt makkelijk een screenshot maken in Windows 11 met het ingebouwde Windows 11 Knipprogramma. Zo maak je schermafbeeldingen zonder extra software ...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er