Gratis virusscanner Windows 11: beveilig je pc met Defender

Daniel Dupré
0

Inmiddels is de gratis virusscanner in Windows 11, de Microsoft Defender Antivirus, onderdeel geworden van een volwaardige antivirus- en anti-malwareoplossing die is samengebracht onder Windows-beveiliging. Daarmee bescherm je je pc tegen virussen en bedreigingen, controleer je of je Windows-beveiliging up-to-date is en kun je apps en bestanden contro­leren.

Verder kun je daar ook het ouderlijk toezicht instellen onder Gezinsopties en pas je de firewall- en netwerkbeveiliging aan. Met het onderdeel ‘Apparaatprestaties en -status’ geeft het Windows ­Defender-beveiligingscentrum je bovendien een statusrapport waarin staat hoe het met je apparaat is gesteld.


gratis virusscanner windows 11


Gratis virusscanner Windows 11 Defender

Deze stappen maken duidelijk waar je de instellingen te vinden zijn en wat je ermee kunt doen:
De gratis virusscanner Windows 11 Defender, de virusscanner die standaard in Windows zit, is te vinden via ‘Privacy & beveiliging’ door verder te klikken via ‘Windows-beveiligingsopties openen’.

gratis virusscanner windows 11


Beveiliging Windows 11 in een oogopslag met Defender

Klik bij de Instellingen linksonder op ‘Privacy & beveiliging’ en daarna op Windows-beveiliging voor het overzichtsscherm.­

1 – Defender-updates
Via ‘Virus- en bedreigingsbeveiliging’ open je Defender, de virusscanner van Windows. Wanneer het systeem controleert op updates, zit er meestal ook een beveiligingsupdate voor Defender bij met bijgewerkte virusinformatie.

gratis virusscanner windows 11 beveiligingsupdates


2 – Snelle virusscanner
Het systeem controleert automatisch alle bestanden die je downloadt of uitvoert. Ga naar het scherm ‘Virus- en bedreigingsbeveiliging’ om te zien wanneer voor het laatst een scan uitgevoerd is. Daaronder kun je Defender een ‘Snelle scan’ laten uitvoeren.

gratis virusscanner windows 11


3 – Acties vereist
Bij een probleem verschijnt de knop ‘Acties starten’. Het programma bepaalt zelf wat de beste aanpak is. In sommige gevallen kan het bestand gerepareerd worden. Als het hele bestand bestaat uit een virus, dan zal het bestand geheel worden verwijderd.

gratis virusscanner windows 11


4 – Geavanceerde scans
Klik onder de knop ‘Snelle scans’ op Scanopties. Daar staat de optie voor een ‘Volledige scan’, waarmee het hele systeem en alle geïnstalleerde schijven gecontroleerd worden, maar je kunt ook een ‘Aangepaste scan’ uitvoeren op een specifieke map

gratis virusscanner windows 11


5 – Toegestane bedreigingen
Het kan gebeuren dat een programma waarvan je helemaal zeker weet dat het geen kwaad kan, door Defender toch als bedreiging wordt gezien. In dat geval komt het terecht in ‘Toegestane bedreigingen’, en kun je daar aangeven dat je het toch wilt blijven gebruiken.

virusscanner windows 11 bedreigingen


6 – Beschermingsgeschiedenis
Kijk bij Beschermingsgeschiedenis voor een overzicht van alle gevonden bedreigingen. Als de lijst lang is, kun je met de knop Filters een menu openen, waarmee je op specifieke criteria kunt filteren – handig als je op zoek bent naar een bestand dat verdwenen is.

beschermingsgeschiedenis


Algemene instellingen van Windows 11 virusscanner

Met het onderdeel ‘Apparaatprestaties en -status’ geeft het Windows ­Defender-beveiligingscentrum je een statusrapport waarin staat hoe het met je apparaat is gesteld.

1 – Instellingen openen
Het Windows Defender-beveiligingscentrum stuurt meldingen over de status en beveiliging. Om dat aan te passen, klik je linksonder op het tandwieltje om het Instellingen-venster te openen.

beveiligingscentrum


2 – Virus- en bedreigingsbeveiliging
Ga naar ‘Meldingen beheren’ en klik daar op ‘Instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging’. Scrol vervolgens naar het onderdeel Uitsluitingen.


3 – Bestanden uitsluiten
Onder het kopje Uitsluitingen kun je bestanden en mappen uitsluiten van scans door Windows Defender Antivirus. We raden je echter aan om die optie niet te gebruiken.


4 – Vragen of problemen
Voor meer informatie over de Windows-beveiliging klik je rechtsboven voor een Engelstalige video waarin de verschillende opties worden doorgenomen.

Deze tekst is een bewerking van artikelen uit de Windows 11 special en is geschreven door Daniel Dupré

 

Met de special ben je snel thuis in de nieuwe Windows-versie.

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Bestanden zoeken in Windows 11 en terugvinden met Verkenner

Bestanden zoeken in Windows 11 kan op verschillende manieren. Zo vind je snel het bestand terug (met de ingebouwde Verkenner).

Screenshot maken in Windows 11 zonder extra software

Je kunt makkelijk een screenshot maken in Windows 11 met het ingebouwde Knipprogramma. Zo maak je schermafbeeldingen zonder extra software.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er