Nu de lat voor cybersecurity steeds hoger komt te liggen, is de enquête van SANS Institute een cruciaal controlepunt voor organisaties om hun verdediging te beoordelen en af te stemmen op de aanstaande NIS2-richtlijnen.
De NIS2 Directive Readiness & Awareness is een initiatief en een cruciale stap om inzicht te krijgen in de mate waarin organisaties zijn voorbereid op de uitgebreide veranderingen die deze cyberbeveiligingsregelgeving met zich meebrengt.
Belang van de timing van de enquête
Nu de NIS2-richtlijn de reikwijdte zal vergroten en de beveiligings- en rapportage-eisen aanscherpt, is de timing van deze enquête van cruciaal belang om organisaties te helpen bij de uitdagingen en kansen van het immer veranderende cyberbeveiligingslandschap.
Perspectief van deskundigen
“We zijn getuige van de snelle evolutie qua aanvallen en ontwikkelingen binnen cybersecurity, en de introductie van de NIS2-richtlijn markeert een cruciale vooruitgang in de regelgeving voor cyberbeveiliging”, zegt Dean Parsons, Certified Instructor bij SANS Institute en auteur van de enquête.
“Ons initiatief komt op een belangrijk moment en is bedoeld om organisaties de inzichten te geven die ze nodig hebben om de nieuwe regelgeving succesvol te doorlopen. Het gaat niet alleen om paraatheid, maar ook om de weg naar een uitgebreide(re) compliance en het versterken van de collectieve verdediging.”
Nationale implementatie van de NIS2-richtlijn
Parsons vervolgt: “De richtlijn moet op 17 oktober aanstaande zijn omgezet in nationale wetgeving voor alle EU-lidstaten. Daarom komt deze enquête op een belangrijk moment. Het biedt inzichten die veelbelovend zijn om organisaties te sturen in de richting van verbeterde beveiligingsmaatregelen en het is een belangrijke manier om in kaart te brengen waar organisaties staan in hun voorbereiding. Nederland heeft overigens al aangegeven deze deadline niet te halen.”
De urgentie van cyberbeveiligingsmaatregelen
De urgentie voor robuuste cyberbeveiligingsmaatregelen is nog nooit zo duidelijk geweest nu we dichter bij het moment komen dat de NIS2-richtlijn een nationale wetgeving wordt. Door deel te nemen, dragen organisaties niet alleen bij aan het onderzoek rondom deze richtlijn, maar zetten ze ook een belangrijke stap in de versterking van hun verdediging tegen de hedendaagse opkomende cyberbedreigingen.
Brede ondersteuning en educatie
Bojan Zdrnja, die samen met Dean Parsons aan de enquête heeft gewerkt: “SANS Institute’s initiatief maakt deel uit van een bredere inspanning om middelen en onderwijs te bieden rondom de aanstaande NIS2-richtlijn. Later dit jaar zal er een uitgebreid rapport volgen zodat organisaties een echte blauwdruk krijgen voor het navigeren door de complexiteit van de NIS2-richtlijn.”
SANS Institute als gids in cyberbeveiliging
Terwijl de NIS2-richtlijn de weg bereidt voor het volgende tijdperk van cyberbeveiliging in Europa, blijft het SANS Institute vooroplopen en begeleidt het organisaties door deze overgangsperiode met expertise, middelen en bruikbare inzichten. Geïnteresseerden worden verzocht terecht via deze link aan de enquête deel te nemen.
Naast deze enquête is er ook een portaal opgezet waar organisaties terecht kunnen voor verdere informatie over de aanstaande richtlijn. Zo vindt er binnenkort ook een gezamenlijk webinar met ENISA plaats waarin er vanuit EU-oogpunt tekst en uitleg wordt gegeven over deze nieuwe regelgeving.
Over SANS Institute
SANS Institute werd in 1989 opgericht als een coöperatieve onderzoeks- en opleidingsorganisatie. SANS is vandaag wereldwijd de meest gewaardeerde en veruit grootste bron voor cybersecuritytrainingen en -certificeringen voor security professionals binnen overheden en commerciële instellingen wereldwijd. Gerenommeerde SANS-instructeurs geven meer dan 60 verschillende cursussen online en live tijdens meer dan 200 cybersecuritytrainingsevenementen.
Daarnaast ontwikkelen en onderhouden de professionals van SANS de grootste collectie onderzoeksdocumenten op het gebied van informatiebeveiliging, welke gratis toegankelijk is. SANS Institute beheert tevens ‘the Internet Storm Center’, het internationale alarmeringsysteem voor cyberdreigingen. De vele securityspecialisten die uiteenlopende wereldwijde organisaties vertegenwoordigen en die samenwerken om de infosecuritygemeenschap te helpen, vormen de kern van SANS Institute.
Voor meer informatie: www.sans.org.