Innovatie in vele vormen: ASUS, ‘In search of Incredible’

Blog
0

Veel fabrikanten brengen vooral producten uit die lijken op wat er al is: de zoveelste 13-in-een-dozijn laptop, waarbij alleen het merklogo anders is. Andere fabrikanten proberen wél nieuwe ontwerpen en technieken uit.  Dat lukt misschien niet altijd, maar zorgt wel voor innovatie.

ASUS is zo’n fabrikant die wel nieuwe dingen probeert, geheel volgens de slogan ‘In search of Incredible’. Dat blijkt ook uit dit beknopte overzicht van eerdere en toekomstige vernieuwingen door ASUS.

ASUS, In search of Incredible

Enkele van de nieuwste producten van ASUS, zoals de innovatieve Zenbook Duo 2024 met twee OLED-schermen (midden).

Innovatie door de jaren heen

ASUS bestaat al sinds 1989. Het is sinds 1995 een van de grootste moederbordfabrikanten ter wereld en heeft een enorm productaanbod, van laptops en servers tot gaming-producten, voedingen, routers en meer. Het bedrijf heeft in zijn bestaan al veel innovatieve producten gelanceerd.

Zo was de ASUS W1 ’s werelds eerste laptop met een ingebouwde tv-tuner, de ASUS TAICHI de eerste ultrabook met twee schermen en lanceerde het samen met Google de Nexus 7, de kleine tablet die Apple aanspoorde een mini-versie van de iPad te maken.

ASUS TAICHI dual screen ultrabook

De ASUS TAICHI was in 2018 de eerste Ultrabook met twee schermen.

Behalve bij laptops en mobiele apparaten is ASUS ook innovatief geweest op andere gebieden, bijvoorbeeld met de eerste workstation met ondersteuning voor vier GPU’s (ASUS E900 G4) of het eerste mesh Wi-Fi 6 systeem met OFDMA en MU-MIMO (ASUS AiMesh AX6100).

Nieuwe paden inslaan

ASUS is nooit bang geweest om voorop te lopen en nieuwe paden in te slaan. Zo werd het bedrijf gesplitst in drie aparte takken om beter te kunnen focussen op de verschillende productgroepen. Met de kleine en lichte Eee PC (aanvankelijk met Linux) was het ASUS dat de nieuwe categorie van ‘netbooks’ introduceerde.

ASUS Eee PC, eerste netbook

De ASUS Eee PC luidde het netbook-tijdperk in.

Het bedrijf was niet bang om te experimenteren met nieuwe materialen, ontwerpen of compleet nieuwe categorieën apparaten. Zo bracht het al vroeg laptops op de markt met onder meer leder, bamboe en een design-laptop in samenwerking met Lamborghini. Met de Transformer Book-serie bracht ASUS de eerste detachable Ultrabook op de markt en de eerste all-in-one laptop/tablet/desktop-pc (Transformer Book T100).

Niet alle nieuwe paden waren even makkelijk, maar ASUS was niet bang ze te verkennen en te innoveren. Zo kwam het bedrijf met een bijzondere combinatie van een 5″ smartphone met een 9″ tablet-dock (de ASUS PadFone X), een Windows Mixed Reality-headset en was ASUS al vroeg bezig met clouddiensten, AI en duurzaamheid.

Innovatie bij laptops

Op het gebied van laptops heeft ASUS vaak een voortrekkersrol gehad. Ook na het netbook-tijdperk, dat door ASUS was ingeluid, bleef het bedrijf innoveren bij laptops. Zo bracht het al in 2018 als eerste extra functionaliteit naar de alom aanwezig touchpad: met de ScreenPad in de Zenbook Pro 14 en 15 werd het touchpad een tweede scherm voor de laptop. Dankzij het formaat van het touchpad was dit een stuk bruikbaarder dan Apples TouchBar, die ondertussen het veld heeft moeten ruimen.

ZenBook Pro ScreenPad

De eerste, innovatieve ScreenPad bood al handige gebruiksmogelijkheden …

ASUS bleef dit idee verder ontwikkelen, met praktische varianten zoals de NumPad (een numeriek toetsenbord in de touchpad) en verbeteringen van de bijbehorende software. Nog een stap verder ging ASUS met ZenBook Pro Duo. Het was de eerste dual-touchscreen laptop met ScreenPad Plus. Dankzij het grotere tweede scherm en doorontwikkeling van de software bood dit gebruikers meer mogelijkheden.

ScreenPad Plus touchpad

… maar met de ScreenPad Plus namen die gebruiksmogelijkheden flink toe.

Ook met het vroeg toepassen van OLED-schermen in laptops, vooruitstrevende koelsystemen (IceCool) of kleine details zoals de Ergolift is ASUS vaak een trendsetter op laptopgebied.

De toekomst met ASUS

ASUS stopt niet met innoveren, het bedrijf blijft zijn vleugels uitstrekken. Zo nam ASUS recentelijk het vaandel over van Intel voor de NUC-divisie mini-pc’s, waarbij al snel nieuwe producten zijn geïntroduceerd (NUC Pro+ en ROG NUC). Ook bij routers, monitoren en laptops blijft ASUS nieuwe paden inslaan. Zo is de Zenbook Duo (2024) ’s werelds eerste 14″ OLED-laptop met twee schermen en de ZenScreen Fold OLED ’s werelds eerste vouwbare portable OLED-monitor.

Asus ZenBook Duo 2024

De ZenBook Duo 2024 biedt nieuwe mogelijkheden voor het gebruik van een laptop.

Verder bewandelt ASUS nieuwe paden met het AirVision M1 wearable display en brengt het laptops uit met Intels nieuwe Core Ultra-processors en AMD’s Ryzen 8040-cpu’s met AI-functies. Asus luistert ook goed naar de wensen van klanten. Speciaal voor content creators heeft ASUS de ProArt-serie geïntroduceerd, met de prestaties, gekalibreerde schermen en andere kenmerken die voor deze doelgroep belangrijk zijn.

ASUS had met de ExpertBook B9450 al ’s werelds lichtste zakenlaptop (870 gram) en komt met nieuwe zakelijke laptops met AI geïntegreerd. De eerste Intel Core Ultra Chromebook Plus komt van de hand van ASUS en duurzaamheid wordt nog belangrijker bij de producten. ASUS blijft ook in de toekomst nieuwe wegen verkennen en trouw aan het motto ‘In search of Incredible’.

Deel dit artikel

Lees ook

ScreenPad: een tweede scherm in het touchpad van je laptop

In sommige laptops biedt fabrikant Asus de ScreenPad: een touchpad met full-hd scherm ingebouwd. Gimmick of handig? We gingen aan de slag met het Scre...

Asus Zenbook 17 Fold OLED review: laptop met vouwbaar display

In deze review werpen we een blik op de Asus Zenbook 17 Fold OLED. Dit is een innovatief apparaat dat de functies van een laptop en een tablet combine...

0 Praat mee