ScreenPad: een tweede scherm in het touchpad van je laptop

Marco den Teuling
0

In zijn nieuwste modellen biedt fabrikant Asus de zogeheten ScreenPad: een touchpad met een full-hd scherm ingebouwd. Dat kun je gewoon als touchpad gebruiken, maar het kan bijvoorbeeld ook de inhoud van speciale apps weergeven of zelfs als tweede scherm dienen.  Een gimmick of een handige vernieuwing? We gingen aan de slag met de ScreenPad.

Asus ZenBook Pro UX580GE getest review ScreenPad touchpad scherm

Fabrikanten van laptops bedenken steeds weer nieuwe dingen om de mogelijkheden of het gebruiksgemak te vergroten. Zo zijn er laptops met een uitvouwbaar scherm en voorzag Apple sommige laptops van de Touch Bar: een piepklein touchscreen (60 pixels hoog) dat de functietoetsen vervangt en miniatuurbeelden kan tonen. Niet al die ideeën zijn even praktisch, maar de ScreenPad voegt in elk geval iets toe zonder iets weg te halen.

Office-werkbalk

Misschien wel het meest praktische voorbeeld van speciale ScreenPad-apps is de Office werkbalk. Die toont automatisch relevante knoppen als je een Microsoft Office-programma gebruikt. Het gebied onder de knoppen blijft gewoon bruikbaar als touchpad. Afhankelijk van of je bijvoorbeeld Word of Excel gebruikt, zie je andere knoppen.

Je kunt via het touchpad dan bijvoorbeeld in Word een tekstfragment selecteren en meteen op de touchpad op knoppen drukken om die tekst vet te maken of te markeren. Dat werkt makkelijk en snel. Je kunt zelfs aanpassen welke knoppen getoond worden. Er is helaas nog geen vergelijkbare app voor Google Documenten of Libre Office, maar als je Microsoft Office gebruikt is het best handig, zeker omdat je vinger toch al op het touchpad ligt.

ScreenPad Word voorbeeld

Andere apps

Asus levert verder nog verschillende andere ScreenPad-apps mee. Veeg je vanaf de bovenrand van de ScreenPad omlaag, dan kun je erop tikken om ze te starten. Zo zijn er onder andere ScreenPad-apps voor je agenda, voor Spotify, een muziekspeler en videospeler en een numeriek toetsenbord. Via de ‘launcher’ open je een lijst van zes pictogrammen breed waarin je zelf je favoriete programma’s of koppelingen naar Windows-onderdelen (zoals het configuratiescherm) plaatst.

ScreenPad werkbalk

Andere apps worden automatisch gestart als het bijbehorende programma actief is. De achtergrond die op de ScreenPad wordt getoond als je hem met de werkbalk gebruikt, kun je trouwens vervangen door een andere afbeelding of weglaten.

Tweede scherm

De ScreenPad-apps zijn leuk, maar je bent beperkt tot wat er beschikbaar is. Maar je kunt de ScreenPad ook als tweede beeldscherm gebruiken voor je laptop, zonder met een extra monitor te moeten sjouwen. Via een functietoets op het toetsenbord schakel je daarvoor over van ScreenPad Mode naar Extension Display.

Asus Screenpad gebruiksmodus schakelen

De ScreenPad is dan gewoon in de beeldscherminstellingen van Windows 10 terug te vinden als 2e monitor. Je kunt willekeurige vensters naar de ScreenPad slepen (en maximaliseren) of ze met de toetsencombinaties van Windows 10 naar het gewenste scherm sturen. De muisaanwijzer kun je ook naar deze 2e monitor verplaatsen als je op een knop wilt klikken die op de ScreenPad wordt getoond.

Een extra optie in deze modus is beschikbaar via de overlay-knop die linksmidden op de ScreenPad wordt getoond: ‘touch mode’. In die modus werkt de ScreenPad als touchscreen. Voor besturing van de muisaanwijzer op het (niet-touch) gewone scherm moet je dan terugschakelen naar ‘cursor mode’ of een losse muis gebruiken. Via de overlay-knop pas je ook snel de helderheid van de ScreenPad aan of stuur je het actieve venster naar hoofscherm of ScreenPad.

Altijd een tweede scherm bij de hand op je laptop is erg handig. Je kunt er bijvoorbeeld een paginavoorbeeld bekijken terwijl je een website of document aan het opmaken bent. Of je zet juist een bepaald venster met tools op de ScreenPad, zodat je het altijd bij de hand hebt terwijl je op het hoofdscherm bezigt bent. Of je zet er een Taakbeheer-venster neer om de systeembelasting te checken terwijl je andere dingen doet. Of, of ….  wat je zelf ook maar bedenkt.

Screenpad tweede scherm

Full-hd op een 5,5inch-scherm kan wel kleine knoppen of tekst opleveren, maar eventueel kun je de resolutie verlagen naar 800 x 600. Het gebruik van de ScreenPad als touchschreen (touch mode) werkt vooral handig met bijvoorbeeld apps uit de Microsoft Store die hierop gericht zijn.

Screenpad tweede scherm resolutie

Conclusie

Hopelijk komen er dankzij de Software Development Kit (SDK) die Asus beschikbaar stelt nog meer handige apps zoals de Office werkbalk beschikbaar. Het hangt vooral van je gebruik af of je veel hebt aan de momenteel beschikbare apps.

Maar dankzij de optie om de ScreenPad als tweede scherm in te zetten kun je er sowieso in allerlei situaties handig gebruik van maken. De positie onder het toetsenbord, in het touchpad, is ook een stuk makkelijker bereikbaar dan Apples Touch Bar boven het toetsenbord. Bovendien heb je hier boven het toetsenbord nog steeds de functietoetsen zitten.

In de praktijk is het in elk geval veel meer dan een gimmick en we kunnen ons voorstellen dat een (klein) tweede scherm in allerlei situaties handig is. Of het de meerprijs waard is ten opzichte van modellen zonder ScreenPad moet je zelf bepalen. We zijn benieuwd of dit ook in goedkopere laptops beschikbaar komt dan de Zenbook Pro-serie. Het goedkoopste model met ScreenPad is op dit moment de ZenBook Pro 14 van circa 1200 euro. Uiteraard zit de ScreenPad ook in de krachtiger Zenbook Pro 15 (model UX 580) van circa 1900 euro.

Asus ZenBook Pro UX580GE

Asus ZenBook Pro UX580GE

Bekijk deze laptop

Meer over

Notebooks

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Akasa Pi-5 Pro review: fanless behuizing voor de Raspberry Pi 5

De Raspberry Pi 5 levert aardig wat prestaties en moet daarom actief gekoeld worden. De Akasa Pi-5 Pro Pi-behuizing die we in deze review bespreken do...

Philips M140 M.2 ssd review: PCIe 3.0 met hoge IOPS-waarden

Nu ssd's met PCIe 5.0 steeds sneller worden, introduceert Philips een nieuwe ssd-lijn die gebruikmaakt van PCIe 3.0. Dankzij de hoge IOPS-waarden is e...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er