De ScreenPad-apps zijn leuk, maar je bent beperkt tot wat er beschikbaar is. Maar je kunt de ScreenPad ook als tweede beeldscherm gebruiken voor je laptop, zonder met een extra monitor te moeten sjouwen. Via een functietoets op het toetsenbord schakel je daarvoor over van ScreenPad Mode naar Extension Display.
De ScreenPad is dan gewoon in de beeldscherminstellingen van Windows 10 terug te vinden als 2e monitor. Je kunt willekeurige vensters naar de ScreenPad slepen (en maximaliseren) of ze met de toetsencombinaties van Windows 10 naar het gewenste scherm sturen. De muisaanwijzer kun je ook naar deze 2e monitor verplaatsen als je op een knop wilt klikken die op de ScreenPad wordt getoond.
Een extra optie in deze modus is beschikbaar via de overlay-knop die linksmidden op de ScreenPad wordt getoond: ‘touch mode’. In die modus werkt de ScreenPad als touchscreen. Voor besturing van de muisaanwijzer op het (niet-touch) gewone scherm moet je dan terugschakelen naar ‘cursor mode’ of een losse muis gebruiken. Via de overlay-knop pas je ook snel de helderheid van de ScreenPad aan of stuur je het actieve venster naar hoofscherm of ScreenPad.
Altijd een tweede scherm bij de hand op je laptop is erg handig. Je kunt er bijvoorbeeld een paginavoorbeeld bekijken terwijl je een website of document aan het opmaken bent. Of je zet juist een bepaald venster met tools op de ScreenPad, zodat je het altijd bij de hand hebt terwijl je op het hoofdscherm bezigt bent. Of je zet er een Taakbeheer-venster neer om de systeembelasting te checken terwijl je andere dingen doet. Of, of …. wat je zelf ook maar bedenkt.
Full-hd op een 5,5inch-scherm kan wel kleine knoppen of tekst opleveren, maar eventueel kun je de resolutie verlagen naar 800 x 600. Het gebruik van de ScreenPad als touchschreen (touch mode) werkt vooral handig met bijvoorbeeld apps uit de Microsoft Store die hierop gericht zijn.