Meer scherm voor je laptop: ZenBook Pro Duo met tweede scherm

Redactie
0

Inhoudsopgave

Laptops zijn populair bij een grote groep gebruikers: ze nemen minder ruimte in beslag dan een desktop en je kunt ze overal in huis, in de tuin en elders gebruiken. Voor zakelijk gebruik zijn laptops vaak de aangewezen optie omdat de computer mee moet naar klanten, er ook thuis of op andere locaties mee kan worden gewerkt enzovoort. Een nadeel van een laptop is de beperkte schermgrootte, maar daar heeft Asus iets voor bedacht.

Een tijd geleden verscheen de ScreenPad voor het eerst in topmodellen Asus-laptops: een touchpad met een ingebouwd touchscreen dat als tweede scherm gebruikt kan worden. Die eerste ScreenPad bood een full-hd resolutie op een 5,5inch-scherm. Die ScreenPad is ondertussen doorgesijpeld naar goedkopere Asus-laptops. Bij de nieuwe Zenbook Pro Duo gaat Asus een (flinke) stap verder en is het concept opgeschaald.

Tweede scherm

De ZenBook Pro Duo heeft zowel een touchpad als een afzonderlijk tweede scherm aan boord. Het toetsenbord zit lager om daarboven ruimte te maken voor het tweede scherm, het touchpad bevindt zich rechts van het toetsenbord. Het touchpad kan een numeriek toetsenblok weergeven, wat bijvoorbeeld handig is bij getallen in Excel invoeren, maar dient verder niet als scherm. Die functie is voorbehouden aan de nieuwe ScreenPad Plus boven het toetsenbord.

ZenBook Pro Duo ScreenPad Plus bovenaanzicht

Deze ScreenPad Plus is even breed als het hoofdscherm en heeft bij het 15,6-inch model (UX581) een resolutie van 3840 × 1100 pixels. Dat past qua breedte bij de resolutie van het 4K-hoofdscherm (3840 × 2160 pixels). Maar qua kleuren en helderheid moet de ScreenPad Plus onderdoen voor het met een oled-panel uitgeruste hoofdscherm. Een matte laag over de ScreenPad beperkt spiegelingen, zodat je minder last hebt van plafondlampen die er van bovenaf op schijnen.

Ergonomisch aanraken

De ScreenPad Plus dient niet als touchpad, maar is wel aanraakgevoelig. Als touchscreen is de ScreenPad Plus door de horizontale ligging eigenlijk fijner te gebruiken dan het hoofdscherm. Je hoeft je arm niet op te tillen om items te verslepen of op schermknoppen te drukken. Je krijgt bij de laptop bovendien ook een pen geleverd waarmee je op het scherm kunt tekenen of schrijven. Dat werkt op de ScreenPad veel prettiger dan op het verticaal staande hoofdscherm, bijvoorbeeld voor handschriftherkenning. De ScreenPad ondersteunt ook multitouch-gebaren met meerdere vingers.

Om ruimte te maken voor de ScreenPad Plus is wel het toetsenbord naar beneden geplaatst. Asus levert een palmsteun mee en dat is ook nodig als je veel tikt, want zonder die palmsteun liggen je handen erg ongemakkelijk op het toetsenbord. Leuk detail is dat de palmsteun een doorkijkje heeft voor de ledstrip die in de voorrand van de laptop zit. Maar het is een extra accessoire om mee te nemen als je de laptop portable wilt gebruiken. Een losse muis is overigens ook geen gek idee, want de touchpad rechts van het toetsenbord is klein en door de positie niet erg ergonomisch. Voor linkshandigen is een muis sowieso handiger.

ZenBook Pro Duo palmsteun

Software voor ScreenPad

Je kunt vensters naar en van de ScreenPad Plus slepen (met touch als je wilt) of de standaard Windows sneltoetsen gebruiken die ook bij een externe monitor werken. Zo beweeg je met Shift+Windows+pijltoets opzij een venster naar het volgende scherm. Maar voor het werken met de ScreenPad heeft Asus ook speciale software (ScreenXpert) geïnstalleerd met handige functies.

Zo krijg je bij verslepen van een venster een zwevende werkbalk te zien met drie knoppen. Laat los boven de bijhorende knop om het scherm te maximaliseren op het andere scherm, over beide schermen of op een enkel scherm.  Verder vind je boven het touchpad een knop om de inhoud van het hoofdscherm en tweede scherm te verwisselen. Vensters worden automatisch kleiner geschaald als je ze sleept naar de ScreenPad zodat ze beter passen.

Vanwege de verhoudingen is een gemaximaliseerd venster op de ScreenPad Plus vaak minder handig dan een aantal kleinere vensters naast elkaar. Bij slepen van een venster op de ScreenPad verschijnen bovenaan drie markeringen waar je naartoe kunt slepen om het venster op dat derde deel van het scherm te zetten. Op die manier zet je makkelijk drie vensters naast elkaar op de ScreenPad. Deze Organizer-functie kun je ook uitschakelen als dat beter uitkomt.

ScreenPad Plus vensters

Een screenshot met een 1/3 venster links en rechts op de ScreenPad Plus.

Geavanceerdere opties

Asus heeft goed begrepen dat het nut van de ScreenPad Plus samenhangt met het gebruiksgemak. Behalve de hiervoor genoemde mogelijkheden heb je nog meer mogelijkheden via een doorzichtige pijlknop die links op de ScreenPad wordt getoond (en die je kunt verbergen). Je vindt hier bijvoorbeeld de Taakgroep-optie om vensterlay-outs te bewaren en snel weer op te roepen. Daarmee open je bijvoorbeeld snel je favoriete beeldbewerkingsprogramma met bepaalde deelvensters op de ScreenPad of een lay-out met Word op het hoofdscherm en Twitter, Mail en Skype op de ScreenPad.

ScreenPad Plus menu

Verder open je via de knop een menu om snel programma’s te starten (op de ScreenPad) of om snel tussen meer dan drie vensters te wisselen. De helderheid van de ScreenPad moet je overigens ook hier aanpassen, want die kan niet via de normale Windows-regelaar worden ingesteld.

In de praktijk

De veelheid aan mogelijkheden om met de ScreenPad Plus en vensters te werken is misschien overweldigend. Zeker omdat je hierbij een zwevende werkbalk, toetsen op het toetsenbord en speciale gebieden of schermknoppen op de ScreenPad kunt gebruiken (om nog maar te zwijgen van de Windows-eigen mogelijkheden).  Het kost tijd om de mogelijkheden door te krijgen en handig te leren benutten.

We hebben de ZenBook Duo helaas niet lang genoeg kunnen gebruiken om hier echt routineus in te worden. De Taakgroep-functie om vensterlay-outs op te roepen is in de praktijk handig om snel te werken met de ScreenPad. We merkten verder dat we touch op de ScreenPad veel vaker gebruikten dan op het hoofdscherm. Wat dat betreft is de 14inch-versie UX481 met (full-hd) hoofdscherm zonder touch ook een interessante optie. Het concept van een tweede scherm in je laptop biedt in elk geval zeker mogelijkheden en voor bijvoorbeeld videobewerking is extra ruimte voor een preview of timeline erg handig. Met de krachtige hardware van de ZenBook Pro Duo UX581 zijn videobewerking en andere zware klussen ook geen enkel probleem.

ScreenPad Plus Taakgroep

Met de Taakgroep-functie kun je snel lay-outs met specifieke programmavensters kiezen.

Werken met de ScreenPad Plus biedt net als werken met een losse tweede monitor wel ruimte voor verbetering. Zo is het jammer dat als je de laptop in de slaapstand zet, bij hervatten alle vensters op het hoofdscherm verschijnen. Een van de vier Taakgroeplay-outs opofferen om snel de indeling te bewaren en herstellen is een workaround, maar niet ideaal. Misschien dat ondersteuning in Windows nog beter wordt, zo komt Microsoft met een speciale Windows-X-versie  voor dualscreen-apparaten (zoals de de eigen Surface Neo).

De ScreenPad Plus is in elk geval een mooi concept en in deze vorm al goed bruikbaar. Je moet er wel mee leren werken en het hangt af van hoe je de laptop gebruikt of je er veel voordeel van hebt. Toch zie je ook andere fabrikanten (zoals Microsoft) vaker een tweede scherm(pje) in draagbare apparaten stoppen. Asus is een van de voortrekkers op dit gebied en we zijn benieuwd hoe de ScreenPad zich verder ontwikkelt.

 

Lees uitgebreide achtergrondinfo op je gemak in c’t 11/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Windows 11 Home upgraden naar Pro? Zo kun je dit voor elkaar krijgen!

Wil je je Windows 11 Home upgraden naar Pro zodat je beschikking hebt over meer functies? Met de tips in deze workshop kun je dat (bijna altijd) doen ...

Met Raspberry Pi port knocking de computers in je netwerk beveiligen

Iedereen die een computer of server met het openbare internet verbindt, wordt al snel het doelwit van hackers. Sommige wetenschappers gaan ervan uit d...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er