Gebruikte software 4.0 – usedSoft

c't-partner
0

In de markt voor standaardsoftware, waarin miljarden omgaan, heeft de handel in gebruikte software als vast bestanddeel van de markt vaste voet gekregen. Dat dit legitiem mogelijk is, is de verdienste van de Duitse branchepionier usedSoft: Want het was deze onderneming die de markt bijna 20 jaar geleden als eerste ontsloot.

Keulen, 25 november 2021

”De markt voor gebruikte software heeft zich gehandhaafd: Elk jaar werpt een verder groeiend aantal bedrijven een blik op de tweedehandsmarkt, voordat er een aankoopbeslissing wordt genomen“, benadrukt usedSoft-oprichter en -directeur Peter Schneider. „Deze ontwikkeling is echter nog lang niet ten einde.“

De belangrijkste pijler van de usedSoft-groeikoers is de consequente digitalisering van de handel. usedSoft biedt zijn klanten de mogelijkheid om software online aan te kopen. En dat als enige gerenommeerde nationale aanbieder in de branche, zoals voor kort een rechtbank bevestigde. usedSoft onderhoudt daarvoor een professionele en geautomatiseerde online shop die de onderneming continu uitbreidt en verder ontwikkelt.

De functies en het aanbod worden constant verbeterd en uitgebreid. De bedrijvengroep doet daarvoor jaar na jaar aanzienlijke investeringen. Daarbij worden ook de resultaten van de omvangrijke klantenenquêtes meegenomen, die usedSoft elk jaar uitvoert.Tegenwoordig kunnen de usedSoft-klanten in de online shop van de brancheleider het volledige assortiment van alle gangbare Microsoft Office-toepassingen en serversoftware aankopen, bovendien – afhankelijk van de beschikbaarheid – ook software van andere fabrikanten, bijv. CorelDRAW. Het bestelproces verloopt daarbij volledig geautomatiseerd: Bestelling, betaling, licentieverlening en levering vinden in één stap plaats.

Er kan alleen worden besteld, wat ook in het gewenste aantal stuks op voorraad is, waarbij altijd tienduizenden licenties beschikbaar zijn. De transparantie van het bestelproces, de bescherming van de privacy en andere belangrijke criteria laat usedSoft elk jaar controleren en certificeren door het erkende EHI Retail Institute.

Deze digitaliseringskoers vormt ook de basis voor de verdere internationalisering van de handel in Europa. usedSoft heeft vanaf het begin ingezet op internationale groei en is in vele EU-lidstaten actief. Naast de hoofdvestiging in Zwitserland en het stamland Duitsland zijn Groot-Brittannië, Oostenrijk, Frankrijk, Italië en de Benelux de belangrijkste usedSoft-markten.

Overeenkomstig kunnen de klanten in de usedSoft online shop ook in het Engels, Frans en Italiaans bestellen. Afgelopen zomer heeft het gerenommeerde IT-vaktijdschrift manage it de usedSoft online shop www.usedSoft.com bekroond met het keurmerk „Duitslands beste online shop“ in de categorie B2B-software.

De usedSoft online strategie is ontkiemd. De digitale verkoop is tegenwoordig de doorslaggevende groeifactor van het usedSoft-businessmodel. Sinds de go-live van de shop in 2015 zijn de omzetten elk jaar met bijna 50 procent gestegen. In het boekjaar 2019 bedroeg de toename zelfs meer dan 66 procent (2018: 45 procent). Intussen wordt elk jaar meer dan de helft van de nieuwe klanten via de internet-handel geworven. Tendens stijgend.

usedSoft is in 2003 door Peter Schneider opgericht en heeft de handel met gebruikte software ontwikkeld en op de kaart gezet. Die besparingen bij de aankoop van reeds gebruikte licenties bedragen tot 50 procent van de nieuwprijs. Daarbij heeft een gebruikte licentie voor de koper dezelfde waarde als een nieuwe, omdat software in tegenstelling tot de meeste andere producten niet slijt.

Bedrijven en instanties kunnen op de tweedehandsmarkt echter niet alleen goedkoop software inkopen, maar ook hun overtollige licenties verkopen en weer in liquide middelen omzetten. Op aandringen van usedSoft heeft het Europees Hof in 2012 de handel met gebruikte software principieel rechtmatig verklaard.

Tot de klanten van de usedSoft-groep behoren talrijke internationale industrie- en merkondernemingen, zoals Segafredo, Roederer, de luchthaven van München, een toonaangevende vereniging in de Duitse voetbaleredivisie evenals diverse financiële instituten en advocatenkantoren. Leden van de raad van beheer van de onderneming zijn de voormalige directeur van IBM Europa, Hans-Olaf Henkel, de voormalige voorzitter van het bestuur van het internationaal toonaangevende chemie- en farmaciebedrijf Bayer, Manfred Schneider, evenals de gerenommeerde Duitse advocaat mr. Matthias Söffing.

Deel dit artikel

Lees ook

De voordelen van AMD Instinct in GIGABYTE-servers

High Performance Computing (HPC) en AI stellen steeds hogere eisen aan servers. GIGABYTE gebruikt AMD's Instinct MI300 Series-platform in de G383-R80 ...

Verbeter AI-bedrijfsresultaten met HPE

AI kan veel bedrijfswaarde creëren, je moet echter een aantal zaken goed voor elkaar hebben voordat AI ook inderdaad waardevol is voor je organisatie...

0 Praat mee