Processorgraphics met een 144 Hz-scherm

Daniel Dupré
0

Kun je met de processor-graphics van Intel eigenlijk ook pc-schermen met een hoge refreshrate van 120- of 144 hertz aansturen?

Ja, in principe is dat mogelijk. Zelfs een instapmodel als de Celeron N4100 stuurt een WQHD-scherm (2560 × 1440 pixels) met 144 hertz aan. Dat werkt ook met een Core i5-8000, zowel de mobiele als de desktopversie. Het werkt ook met een AMD Ryzen 5 2400G en Athlon 200GE processor. Je moet er echter wel rekening mee houden dat het moederbord, de pc of het notebook een geschikte aansluiting moet hebben voor de monitor die je wilt gebruiken. HDMI 1.4 ondersteunt bij Full HD bijvoorbeeld ook nog wel 120 Hz, maar bij een monitor van Acer die op de redactie staat werkte dat niet. Daar konden we alleen 120 Hz en 144 Hz op het scherm krijgen via DisplayPort 1.2 of via een DisplayPort-adapter die we aan de USB-Cpoort met de Alt-modus van DisplayPort hadden aangesloten.

Het hangt dus af van je monitor en de aansluitingen die op je pc zitten of je via de geïntegreerde graphicsprocessor (IGP) van Intel, zoals Intel UHD Graphics 600, beeldfrequenties van 120 of 144 Hz haalt. Ook moet je sowieso de driver op de Intelwebsite downloaden en installeren als je Intel IGP gebruikt. Met de drivers die bij Windows worden meegeleverd konden we alleen een beeldfrequentie van 60 Hz instellen.

Ook als het wel werkt, zijn de voordelen echter gering: de hogere framerate moet er in principe voor zorgen dat het beeld er rustiger uitziet en dat bewegingen vloeiender zijn. Omdat de prestaties van de gpu echter relatief laag zijn, leveren de Intel-IGP’s bij rekenintensieve 3D-games maar zelden meer dan 60 frames per seconde (fps). En als je bij de genoemde minipc met een Celeron N4100 een scherm op 144 Hz laat lopen, dan stottert zelfs een browservenster met een spelende video als je dat een stukje versleept.

 

Meer handige tips en trucs lees je in c't mrt/2020

Meer over

Monitoren

Deel dit artikel

Lees ook

Direct nummer kiezen op de smartphone

Op mijn oude telefoon waarmee ik via het vaste telefoonnet belde had ik sneltoetsen waarmee ik bepaalde nummers direct kon bellen. Bestaat zoiets ook ...

Programma-instellingen openen met snelkoppeling

Ik heb mijn Windows 10-installatie ingesteld dat programma’s geen toegang hebben tot de webcam. Soms wil ik Skypen, maar dan moet ik flink klikken om ...

Interessant voor jou

0 Praat mee

avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er