iOS 13 voor iPhones en een eigen OS voor iPads

Daniel Dupré
0

De iPad wordt volwassen

Tablets zijn voor vrijetijdsgebruik en productief werken kan alleen op een laptop. Wellicht dat de iPads met het krachtigere iPadOS vanaf de herfst eens en voor altijd met dit cliché zullen afrekenen.

In toekomst zullen iPhones en iPads niet meer met hetzelfde besturingssysteem werken, maar krijgen iPads hun eigen besturingssysteem dat beter gebruikmaakt van de mogelijkheden en het schermoppervlak die de iPads bieden.

Apple verbetert bijvoorbeeld de multitaskingfuncties in iPadOS zodat je sneller tussen apps kunt wisselen. Je kunt daarmee niet alleen twee apps naast elkaar op het scherm tonen, maar ook twee vensters van dezelfde app, dus bijvoorbeeld twee Word-documenten – tot nu toe kon dat alleen met Safari, de browser van Apple. Onder iPadOS zal Safari bovendien standaard de desktopversie van een website tonen, waardoor veel webapps zoals Google Docs en WordPress beter zullen werken. Bovendien wordt Safari voorzien van een downloadmanager, talloze sneltoetsen en de mogelijkheid om meerdere tabbladen als groep op te slaan.

 

iPadOS

Tablet of laptop: iPadOS moet er voor zorgen dat je net zo productief met een iPad kunt werken als met een pc.

 

De bestanden-app wordt voorzien van een kolomweergave, kan direct zip-bestanden openen en kan eindelijk omgaan met externe opslag. Je kunt bijvoorbeeld bestanden direct vanaf een usb-stick in Lightroom importeren. Ook is het de bedoeling dat SMB-ondersteuning en iCloud-shares worden geïntroduceerd. Het is nog niet te in te schatten of dit betekent dat het bestandssysteem ook toegankelijker wordt.

Er passen meer apps op het homescreen van iPadOS en je kunt het uitbreiden met widgets die tot nu toe in de Vandaag-weergave verborgen zitten. Nieuwe gebaren maken het bewerken van tekst gemakkelijker en de Apple Pencil is verder in het systeem geïntegreerd en reageert sneller. Ook moet de bediening met een muis verder worden uitgebreid – tot nu toe kon je alleen een muis gebruiken via sommige remote desktop-apps.

iOS 13 ook voor iPhones

iPadOS is gebaseerd op iOS 13, en de vernieuwingen in dit systeem zullen binnenkort zowel op iPhones als iPads verschijnen. Nieuw is bijvoorbeeld de donkere modus, die je naar wens op een specifiek tijdstip of automatisch bij zonsondergang kunt activeren. Je kunt eindelijk met veegbewegingen op het virtuele toetsenbord typen.

De update zou bovendien merkbare prestatieverbeteringen moeten leveren, onder andere wanneer je apps opent of als je je aanmeldt met Face ID. Apps en updates moeten compacter worden. iOS 13 krijgt nieuwe functies voor het bewerken van foto’s en video’s. Apple heeft de Herinneringen-app volledig nieuw geschreven en ook veel van de voorgeïnstalleerde apps verbetert. Apple integreert voor het eerst een eigen login-service als alternatief voor Facebook- en Google-logins. Deze wordt gekoppeld aan Face ID en Touch ID, en stuurt alleen gegevens door die strikt noodzakelijk zijn. Vanaf de herfst moeten alle apps die een aanmeldoptie van derden gebruiken ook de nieuwe service van Apple ondersteunen.

Ontwikkelaarsopties

Voor ontwikkelaars verandert er weinig in de manier waarop ze iPads en iPhones moeten benaderen. De tablet-apps vereisen niet alleen een eigen lay-out, zoals tot nu toe ook al het geval was, maar moeten ook nog extra API’s beheersen. Ook ontwikkelaars staan voor de vraag of tablets en laptops inmiddels gelijkwaardig zijn. Wel krijgen zij een nieuwe mogelijkheid aangeboden: iPad-apps moeten redelijk eenvoudig uit te breiden zijn zodat ze ook onder macOS draaien. Wat tot nu toe alleen mogelijk was bij apps die van Apple zelf afkwamen, moet dankzij ‘Project catalyst’ en macOS 10.15 Catalina voor alle ontwikkelaars realiseerbaar zijn.

 

Bekijk hier een video over 7 grote vernieuwingen in iOS 13:

Een verdere variant die Apple heeft voorgesteld, heet SwiftUI, een GUI-framework dat met alle Apple-platforms werkt. Apps hebben maar enkele regels code nodig en weergavemogelijkheden die er niet zijn, worden – niet langer platform-overkoepelend – uit UIKit of AppKit opgeroepen.

De bètafases van iPadOS, iOS 13 en SwiftUI zijn al van start gegaan, de uiteindelijk versies zullen uiteindelijk in het najaar verschijnen. Je moet op z’n minst een iPad, iPad Pro, iPad Air 2 of iPad mini 4 uit 2017 of later hebben om iPadOS te kunnen installeren. IOS 13 draait op een iPhone 6s of SE, en op een iPod touch 7.

Jörg Wirtgen

 

Meer interessant Apple nieuws lees je in c't 06/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

Copilot+-laptops op ARM-cpu’s van diverse fabrikanten aangekondigd

Microsoft stimuleert de verspreiding van Windows op ARM-cpu's meer dan ooit tevoren. Vrijwel alle grote fabrikanten hebben al AI-laptops met Microsoft...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er