Xiaomi TV Stick 4K review: Google Chromecast met Google TV alternatief

Daniel Dupré
0

Inhoudsopgave

  In deze review werpen we een blik op de Xiaomi TV Stick 4K. Deze streaming-stick biedt dankzij Android TV een streaming-alternatief voor de 4K-versie van de Google Chromecast met Google TV. De iets scherpere prijs kan daarbij beslissend zijn.

  Xiaomi TV Stick 4K review: beter dan Google Chromecast met Google TV?

  Installatie van de Xiaomi TV Stick 4K

  Om de Xiaomi TV Stick 4K te installeren, sluit je hem aan op de tv/monitor via een HDMI-ingang. Dit kabeltje dien je overigens ook met stroom te voorzien, bij ons testmodel werkte het ook om de usb-poort van de televisie te gebruiken. Vervolgens sluit je de meegeleverde micro-usb kabel aan de streaming-stick, die je op de meegeleverd voeding aansluit. Als je dit hebt gedaan, dan kun je de streaming-stick van Xiaomi aanzetten.

  Vervolgens koppel je de prettig grote afstandsbediening met de stick, kies je je regio, doorloop je het menu en meld je je aan op je Google-account.

  Het aanmelden met je Google-account is noodzakelijk om de Xiaomi TV Stick 4K volledig te kunnen gebruiken. Zonder dit te doen is de streaming stick namelijk beperkt bruikbaar.


  Opslagcapaciteit van de Xiaomi TV Stick 4K

  Deze streaming-stick van Xiaomi beschikt over 8 GB aan opslagcapaciteit. Na de eerste keer opstarten is er nog maar 3,6 GB vrij beschikbaar.

  In het geval je besluit om een aantal extra apps te installeren, dan kan de opslagruimte al snel vollopen. Het zal je wellicht opvallen dat de Android-interface van deze streaming-stick van Xiaomi nauwelijks verschilt van die van de Google Chromecast met Google TV, inclusief de handige Chromecast-functionaliteit.

  Welke apps op Xiaomi Mi TV stick?

  De Xiaomi TV Stick 4K ondersteunt moeiteloos Android TV 11 en ondersteunt alle gangbare streamingdiensten, zoals HBO Max en Netflix. Hierdoor kun je zonder problemen genieten van de apps die deze diensten bieden.

  Ook is het onder andere mogelijk om een VPN zoals  CyberGhost VPNPrivate Internet Access & NordVPN te installeren via de Google Play Store op de Xiaomi TV Stick 4K. Dit brengt een leuk voordeel met zich mee. Je kunt namelijk series kijken die bijvoorbeeld niet standaard beschikbaar zijn op de Nederlandse Netflix of HBO Max. Door gebruik te maken van een VPN op deze streaming-stick wordt het aanbod qua series en films dus een stuk groter.

  Het aanschaffen van zo’n VPN hoeft bovendien ook niet duur te zijn. Zo schaf je bijvoorbeeld de genoemde CyberGhost VPN al aan voor ongeveer 60 euro voor 28 maanden via onze link.

  Ondersteuning van beeld- en geluidsformaten

  Wat betreft de ondersteuning van beeld- en geluidsformaten biedt de Xiaomi TV Stick 4K een behoorlijk breed scala aan mogelijkheden.

  Het apparaat ondersteunt een 4K-resolutie en Dolby Vision, al dient opgemerkt te worden dat HDR10 of HDR10+ niet ondersteund worden.

  Voor surroundsound biedt de Xiaomi-stick Dolby Atmos en DTS HD, terwijl andere formaten zoals Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD en DTS:X helaas niet ondersteund worden.

  Conclusie Xiaomi TV Stick 4K review

  Hoewel de Xiaomi TV Stick 4K voor een iets lagere prijs dan de 4K-versie van de Google Chromecast met Google TV verkrijgbaar is, biedt het apparaat verder niet veel meerwaarde.

  De stick werkt echter prima en speelt moeiteloos alle content af. Bovendien ondersteunt de Xiaomi-stick alle gangbare apps, wat hem tot een veelzijdige keuze maakt voor iedereen die op zoek is naar een streamingapparaat.

  Deze streaming-stick van Xiaomi kun je verkrijgen via verschillende websites maar vaak kun je hem het goedkoopst verkrijgen via Bol.com of Amazon.


  Xiaomi TV Stick 4K review – plus- en minpunten

  + 4K streaming met Android TV
  + Chromecast ondersteuning
  Beperkte opslag

  Xiaomi TV Stick 4K specificaties

  FabrikantXiaomi

  Resolutie

  3840 × 2160 (4K)

  Ondersteunde videoformaten

  AV1, avi, h.264, h.265, iso, mkv, Mpeg 1, Mpeg 2, Mpeg 4, vp9; HDR: Dolby Vision

  Ondersteunde audioformaten

  aac, flac, mp3; surround: Dolby Atmos, DTS HD

  Shoplink en prijsAmazon, circa 55 euro

  (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


  Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

   

  Deel dit artikel

  Daniel Dupré
  Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

  Lees ook

  Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

  Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

  Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

  Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er