Pineberry Pi HatDrive! BM1L review: M.2-ssd op je Raspberry Pi aansluiten

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

  Het adapterbord HatDrive! Bottom BM1L verbindt een M.2-ssd met de Raspberry Pi 5, waardoor meer en snellere flashopslag mogelijk is – maar met neveneffecten. Hij past bijvoorbeeld niet in de meeste standaard behuizingen voor de Raspberry Pi. Het installeren vergt even wat aandacht, maar daarna werkt je Raspberry Pi 5 wel sneller. Meer hierover lees je in deze Pineberry Pi HatDrive! BM1L review.

  Pineberry Pi HatDrive! BM1L review: M.2-ssd op je Raspberry Pi aansluiten

  Overweging van opslagopties voor de Raspberry Pi 5

  De Raspberry Pi 5 kan opstarten vanaf verschillende gegevensdragers, zoals een microSD-kaart, usb-media en een NVMe-ssd. Een goede M.2-ssd is aanzienlijk sneller dan een microSD-kaart en kan tot 8 terabyte (TB) aan opslag bevatten. MicroSD-kaarten kunnen maximaal 1,5 TB opslaan, hoewel Kioxia onlangs een variant heeft aangekondigd met 2 TB.

  Integratie van M.2 ssd's met de Raspberry Pi 5

  Hoewel de Raspberry Pi 5 een PCIe x1-poort heeft, kan een M.2-ssd niet rechtstreeks worden aangesloten, maar alleen via een adapterkaart. De Raspberry Pi-ontwikkelaars hebben dit tot nu toe alleen beloofd; het Poolse bedrijf Pineberry Pi is echter sneller en heeft al kleine hoeveelheden van zijn HatDrive! Bottom BM1L en HatDrive! Top TM1S geproduceerd, die respectievelijk 26 en 20 euro kosten.

  Installatie en compatibiliteit

  We hebben alleen de BM1L-versie getest, die onderaan een Raspberry Pi 5 wordt gemonteerd. De TM1S-versie zit boven de processorchip en kan waarschijnlijk in conflict komen met de meeste koelers. Bovendien accepteert de TM1S alleen M.2-ssd’s van het type 2230 en 2242, terwijl de BM1L ook het meer gangbare type 2280 accepteert.

  Functionele uitdagingen en optimalisaties

  De HatDrive! BM1L heeft ook nadelen: de printplaat is groter dan die van de Raspberry Pi 5 en past niet in de meeste Pi 5-behuizingen. Daarnaast is het monteren met vier draadbouten en acht schroeven vrij lastig, net als het aansluiten van de flinterdunne foliekabel.

  Inbedrijfstelling en prestatieverbeteringen

  De Raspberry Pi 5 herkent de ssd pas nadat je de regel dtparam=nvme hebt toegevoegd aan het bestand /boot/config.txt, bijvoorbeeld met de editor nano. Een reboot is dan vereist (sudo reboot). Een oudere Intel-ssd 660p werkte probleemloos bij de test. Pineberry Pi houdt een korte ssd-compatibiliteitslijst bij. Volgens die lijst zijn er problemen met sommige WD-ssd’s. M.2-ssd’s met een SATA-controller werken over het algemeen niet.

  Optimalisatie van stroomverbruik

  De SD Card Copier die in Raspberry Pi OS is geïnstalleerd, zet de inhoud van de microSD-kaart over naar de ssd. Als de Raspberry Pi vanaf de ssd moet opstarten, moet je het EEPROM-configuratiebestand aanpassen met sudo rpi-eeprom-config –edit. Verander de regel voor BOOT_ORDER in BOOT_ORDER=0xf416 en voeg daar de regel PCIE_PROBE=1 aan toe.

  Conclusie Pineberry Pi HatDrive! BM1L review

  Het installeren van de HatDrive! BM1L vergt wat concentratie en hij past niet in de meeste Raspberry Pi 5-behuizingen. De ssd-adapter van Pineberry Pi werkt echter goed en de Raspberry Pi 5 werkt sneller met een ssd in plaats van met een microSD-kaart.

  Pineberry Pi HatDrive! BM1L review: plus- en minpunten

  +Raspberry Pi werkt sneller
  ± Installeren is even opletten
  P:ast niet in een standaard behuizing

  Pineberry Pi HatDrive! BM1L specificaties

  FabrikantPineberry Pi
  AansluitingenM.2-socket, 5V-ingang (normaal gesproken niet nodig)
  Ssd-formatenNVMe-controller (geen AHCI en SATA). M-Key, 2280,2242, 2230
  Afmetingen9,0 × 5,7 cm
  Meegeleverd10 schroeven, 5 draadbouten (1 voor ssd)
  Shoplink & prijsPineberry Pi, circa 25 euro

  (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Noud van Kruysbergen
  Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

  Lees ook

  Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

  Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

  Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

  Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er