Een beperking is dat Reboot Restore Rx niet kan omgaan met stationsversleuteling à la BitLocker – en dat geldt voor zowel de freeware-versie als de bovengenoemde Pro-versie. Dat kan bijvoorbeeld wel met het vergelijkbare Shadow Defender. Die software is alleen beschikbaar als gratis proefversie voor 30 dagen en moet dan voor 38 euro worden aangeschaft. Wat functies betreft zit dat programma tussen de twee varianten van Reboot Restore Rx in en biedt het uitsluitingen voor mappen, bestanden en registertakken, maar geen opties voor beheer op afstand.
Een ander soortgelijk gratis programma heet ToolWiz Time Freeze. Wat ons betreft is er in principe niets tegen dat programma, maar we hebben het in dit artikel niet gebruikt omdat het in tegenstelling tot Reboot Restore Rx bij onze test niet in staat was om de bootconfiguratie van het besturingssysteem te beschermen. In de praktijk hoeft dat niet per se een nadeel te zijn omdat de gebruikers van een systeem meestal toch geen administratorrechten hebben – die zouden ze nodig hebben om de bootloader te wijzigen.
Net als bij de kioskmodus kan instant-recovery-software één ding niet: voorkomen dat gebruikers een opstartbare usb-stick op de pc aansluiten en hem daar opnieuw mee opstarten om vervolgens het besturingssysteem te veranderen. Stel daarom de bootconfiguratie in het BIOS zo in dat de computer alleen vanaf de interne harde schijf opstart en je het BIOS met een wachtwoord beveiligt.
Het BIOS van veel computers heeft ook mogelijkheden om bepaalde onderdelen van het systeem uit te schakelen. Daarmee kun je voorkomen dat gebruikers de usb-poorten, webcam of microfoon kunnen gebruiken.
(Jan Schüßler en Noud van Kruysbergen, c’t magazine 7-8/2020, p. 134)