Raspberry Pi FAQ: voeding en USB-C

Daniel Dupré
0

Zowel beginners als professionals hebben altijd vragen over het gebruik van de single-board computer. In deze Raspberry Pi FAQ beantwoorden we de meest gestelde vragen over de voeding en de USB-C-poort.

Raspberry Pi FAQ

Hoeveel vermogen

Ik heb een Raspberry Pi gekocht, maar weet niet zeker hoeveel vermogen de adapter moet leveren om het systeem stabiel te laten draaien.

De vereisten zijn afhankelijk van het model. Kort gezegd zit je voor een Raspberry Pi 1, Pi Zero (W) en Pi 2 met een 2A-adapter aan de veilige kant. Voor de Raspberry Pi 3 moet dat 2,5 ampère zijn en voor de Pi 4 zelfs 3 ampère. Daarbij komt nog het stroomverbruik voor de randapparatuur zoals harde schijven. De Raspberry Pi Foundation houdt een lijst bij over de aanbevolen voeding voor elk Pi-model en het maximale vermogen dat usb-randapparatuur mag trekken (zie hieronder).

Voedingsvereisten raspberry Pi per model

Raspberry Pi Foundation onderhoudt een lijst over de aanbevolen voeding voor elk Pi-model (Bron: The Raspberry Pi Foundation)

USB-C werkt niet

Klopt het dat de USB-C-aansluiting van de Raspberry Pi 4 niet correct werkt?

De ontwikkelaars van de Raspberry Pi 4 hebben bij de elektronica voor de USB-C-aansluiting een weerstand willen uitsparen. Maar dat had tot gevolg dat er problemen zijn met zogenaamde ‘intelligente’ USB-C-kabels. In die kabels zit een chip die de details over de verbinding regelt. Bij de verbinding met de Raspberry Pi gaan die chips ervan uit dat het om een audioapparaat gaat dat geen stroom via de kabel trekt.

Helaas kun je aan de kabels niet zien of er een chip inzit of niet. Je kunt ze alleen maar uitproberen. Een indicatie is de prijs van de kabel, want de kabels met chip zijn normaal gesproken een paar euro duurder.

Er wordt vaak beweerd dat de Raspberry Pi op bepaalde adapters niet werkt. Dat klopt niet. Alleen de kabel is de bepalende factor – tenzij die natuurlijk in de adapter geïntegreerd is. Bij nieuwere revisies van de Pi 4 is dat probleem opgelost.

Pi zonder USB-C-probleem

Ik wil een Raspberry Pi 4 kopen zonder de USB-C-problemen. Hoe kan ik het verschil zien?

Aan de buitenkant is dat moeilijk. De verpakking zegt niets over de verbeterde aansluiting. In het algemeen zouden alle nieuwe Pi 4-versies de juiste USB-C-aansluiting moeten hebben, maar verkopers hebben vaak nog oudere modellen in voorraad. Als je van plan bent een Pi 4 met 8 GB RAM te kopen, heb je geluk, want alle die Pi’s hebben de goede aansluiting.

Op de printplaat zelf kun je kijken of er direct naast het woord ‘MICRO’ van het opschrift bij het microSD- kaartslot een kleine (driepolige) transistor zit. Alleen de verbeterde boards van revisie 1.2 hebben een transistor op deze positie.

Raspberry Pi USB-C

Of een Raspberry Pi 4 met de correcte USB-C schakeling wordt geleverd, kun je met een blik op de printplaat zien. De gecorrigeerde modellen (links) hebben een transistor (hier rood gemarkeerd) boven het microSD-kaartslot, direct bij de belettering met ‘MICRO’.

 

(Deze tekst is verschenen in c’t 11/2020, p.90, met medewerking van Merlin Schumacher en Noud van Kruysbergen)

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Alles over de Raspberry Pi lees je in Het Ultieme Raspberry Pi Handboek 2019

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

20 handige commando’s in Windows-opdrachtprompt die je moet kennen

De Windows-opdrachtprompt, ook wel bekend als cmd.exe, heeft meer dan 280 opdrachten. In dit artikel hebben we 20 handige commando's die je kunt gebru...

Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoonvolume automatisch verandert in zowel Windows 10 en Windows 11. In dit artikel zullen we twee...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er