Raspberry Pi FAQ: behuizingen, koeling, toepassingen

Daniel Dupré
0

Zowel beginners als professionals hebben altijd vragen over het gebruik van de single-board computer. In onze vorige Raspberry Pi FAQ hebben we vragen over de voeding en USB-C beantwoord, hier gaan we in op de meest gestelde vragen over de behuizingen, koeling en enkele toepassingsgebieden voor de Pi.

Raspberry Pi behuizing

(Bron: The Raspberry Pi Foundation)

 

Wel of niet behuizing

Is een behuizing voor de Raspberry Pi nodig? Kan ik hem niet gewoon op een plank leggen?

Dat kun je doen. De Pi werkt ook prima zonder behuizing. In de Pi zitten weliswaar geen mechanische onderdelen, maar het kan toch gebeuren dat een van de componenten beschadigd raakt als hij op de grond valt. Bij contact met metalen voorwerpen kun je bovendien kortsluiting krijgen waardoor de Pi en misschien ook de aangesloten randapparatuur beschadigd raakt. Er zijn meer dan genoeg betaalbare behuizingen voor de Raspberry Pi verkrijgbaar. Ter bescherming is het daarom toch wel raadzaam hem zo te beschermen dat anderen hem niet per ongeluk kapot maken.

Raspberry Pi case

Voor de Pi zijn er talloze behuizingen verkrijgbaar, zoals deze in een retro NES-design van Retroflag. (Bron: Retroflag)

Pi voor het bedrijf

Ik wil voor een klein bedrijf de Raspberry Pi in een project gebruiken. Is dat een goed idee?

Dat hangt helemaal van de toepassing af. De Raspberry Pi Foundation biedt met de Compute Module 3+ een speciale vormfactor voor industrieel gebruik. Voor het programmeren heb je daarbij nog de development-kit nodig.

Voor kleinere projecten kun je ook een Pi in zijn normale vormfactor gebruiken. Er zijn al een aantal behuizingen voor industrieel gebruik.

Let er wel op dat dergelijke zelfbouwprojecten mogelijk niet door je verzekering of die van je werkgever gedekt zijn. Treden er storingen of problemen op, of loopt iemand schade op, dan ben je bij twijfel persoonlijk aansprakelijk. Ook de Raspberry Pi Foundation is niet aansprakelijk voor schade. Als alle juridische zaken geregeld zijn, kun je met je project aan de slag.

Raspberry Pi koelen

In het begin waren er over de Raspberry Pi 4 veel berichten dat de chip erg heet wordt. Ook bij de Pi 3 ontstaat volgens mij veel restwarmte. Is dat normaal? Moet ik de chip koelen?

De warmteproblemen van de Raspberry Pi 4 zijn door de ontwikkelaars met firmwareaanpassingen opgelost. Een bepaalde hoeveelheid warmte is overigens bij iedere processor normaal. De Pi past zijn kloksnelheid aan wanneer hij te heet wordt. Hij gaat dus ook zonder koellichaam niet kapot. Bovendien gebruikt hij niet alleen het oppervlak van zijn cpu, maar de hele printplaat als koellichaam.

Daardoor lijkt de hele Pi vaak warm. Meestal koelt hij snel weer af, want de cpu wordt zelden gedurende lange tijd volledig belast. Als je van tevoren weet dat de Pi zwaar belast gaat worden, is een koeler de moeite waard omdat hij zijn kloksnelheid dan niet hoeft te verlagen. Het beste zijn behuizingen van aluminium die de warmte over hun hele oppervlakte afvoeren. We hebben eerder al eens enkele koelers en behuizingen getest.

Netflix op de Pi

Ik wil mijn Raspberry Pi 4 op de tv gebruiken om streamingdiensten als Netflix te kijken. Wat heb ik daarvoor nodig?

Het is niet bepaald eenvoudig om streamingdiensten op de Raspberry Pi te kijken. De beste manier is LibreELEC met een geschikte Kodi-add-on. Handleidingen daarvoor zijn er op internet te vinden. Maar naar onze ervaring is het gebruik vaak lastig. Soms moet je meerdere pogingen doen om een video te starten, en soms werkt het helemaal niet omdat de dienst zijn API veranderd heeft. En het zoeken werkt ook heel traag.

Daar komt nog bij dat je de content op die manier door het Digital Rights Management (DRM) vaak alleen in 720p kunt afspelen. Dat kan op een kleine monitor nog wel, maar is op een 4K-TV niet om aan te zien.

Als streamen dus de hoofdtaak van je Pi moet worden, is ons advies: bespaar jezelf het gedoe en koop een streaming-stick. Dan krijg je afhankelijk van het model 4K-video en HDR en een chique, functionerende interface. Op de meeste sticks kun je Kodi er dan ook nog bij installeren.

4K-video’s afspelen

Kan ik met mijn Raspberry Pi 4 video’s in 4K-resolutie of zelfs in HDR afspelen?

Ja en nee. Je kunt met de Pi 4 video’s met HEVC/H.265 in 4K-resolutie afspelen, maar geen die met H.264 gecomprimeerd zijn. Met die codec ondersteunt de Pi alleen Full-HD. Dat komt omdat er voor het decoderen twee afzonderlijke hardwarecomponenten verantwoordelijk zijn. Video’s in HDR zijn tot nu toe niet mogelijk. Dat geldt ook voor video’s met Dolby Vision en HDR10.

(Deze tekst is verschenen in c’t 11/2020, p.90, met medewerking van Merlin Schumacher en Noud van Kruysbergen)

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer handige tips lees je in c't 05/2024

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Raspberry Pi als NAS-systeem gebruiken? Dit moet je weten!

Wist je dat je een Raspberry Pi als Network Attached Storage (NAS) kunt gebruiken? Zo voldoet de Raspberry Pi 4 aan de belangrijkste eisen om dit te k...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er