Topmodel smartphones getest: Apple, Samsung en de rest

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

Van een dure smartphone verwacht je dat hij supersnel is, strakke foto’s maakt, het beste scherm biedt en lang van updates wordt voorzien. Maar het zou mooi zijn als ze ook wat meer innovatie bieden dan alleen maar mooier en meer. We hebben de topmodel smartphones van Apple, Google, Huawei, LG, OnePlus, Samsung, Sony en Xiaomi naast elkaar gezet.

Of je favoriete telefoon nu een bijzonder groot display moet hebben of een bijzonder compact ontwerp, iedereen stelt net weer iets andere eisen. Sommige fabrikanten houden daar rekening mee door hun high-end modellen in verschillende formaten aan te bieden. Er zijn zelfs smart­phones die je kunt vouwen, waardoor ze alsnog weer in je broekzak passen, maar die techniek moet zich nog bewijzen. Bovendien hebben ze op andere punten vaak net iets minder te bieden.

In dit artikel testen we acht (niet-vouwbare) high-end smartphones: de Apple iPhone 11 Pro Max, Google Pixel 4 XL, Huawei P30 Pro, LG G8X, OnePlus 7T, Samsung Galaxy S10+, Sony Xperia 1 en Xiaomi 9T Pro. Helaas was de nieuwe S20 van Samsung niet op tijd binnen voor deze vergelijkende test. Qua prestaties zijn er nog meer vergelijkbare modellen te vinden, zoals de Oppo Reno 10x Zoom, die in de test mee zouden kunnen, maar we wilden het aantal enigszins overzichtelijk houden.

topmodel smartphones high-end luxe beste smartphone Apple Google Huawei LG OnePlus Samsung Sony Xiaomi getest vergeleken review

Apple, Google, Samsung en Sony hebben ook kleinere versies in het assortiment, die slechts op enkele details verschillen, zodat je daar nog voor kunt kiezen op basis van gewicht en grootte: de ­iPhone 11 Pro, Pixel 4, Galaxy S10 en Xperia 5. Let wel op, want de iPhone 11 (zonder Pro-aanduiding) en de Galaxy S10e bieden minder performance. Er zijn modellen die nog groter zijn dan de S10+, nog mooier zijn en een opbergplek voor de meegeleverde stylus bieden (Note 10(+)), maar die nemen we verder niet mee.

Smartphone vernieuwingen

De geteste smartphones hebben een hogere processorsnelheid dan hun voorgangers, maar verder valt er niet veel aan vernieuwingen te vinden. Een van de weinige innovaties is de radarchip van ­Google, waarmee je de Pixel met handgebaren kunt bedienen zonder het apparaat aan te raken. Sommige fabrikanten hebben al besturing via gestures uitgeprobeerd en daarvoor de frontcamera of de bewegingssensor van de mobiele telefoon ingezet. Dat leidde tot wisselend succes. Bij de Samsung Note 10 moet je daarvoor zelfs de stylus eruit halen, diens knop ingedrukt houden en dan gecontroleerd rondzwaaien.

Googles Motion Sense gebaarherkenning is daarentegen eenvoudig in gebruik en betrouwbaar. De Pixel maakt daar echter maar zelden gebruik van. Voorbeelden zijn je wekker uitschakelen of het volgende liedje afspelen. Google zou andere nuttige gebaren kunnen instellen die door je broekzak kunnen werken.

Sommige fabrikanten proberen slimmere software uit, soms onder het nogal obscure in plaats van verhelderende label ’AI’. Dat kan kleine voor­delen bieden op het gebied van bijvoorbeeld ­foto- en videobewerking, maar die vallen eerder onder de noemer evolutie dan onder innovatie. Veel zaken blijven niet voorbehouden aan de topmodel smartphones, maar komen vroeg of laat terecht in de andere apparaten van de betreffende fabrikant.

De indrukwekkende transcriptiefunctie van Google zet bijvoorbeeld gesproken woorden direct om in tekst en maakt het zelfs mogelijk om naar geluiden te zoeken. Dat werkt geheel offline, omdat Google de hoeveelheid spraakherkenningsdata die ook door Google Assistent worden gebruikt, heeft teruggebracht van 100 naar 0,5 GB.

Smartphone camera’s

De verbeterde nachtmodus van de Pixel 4, die wordt geadverteerd als Astro-modus, gaat ook op oude apparaten terechtkomen. De sterrenhemel kan niet echt zoals hij is worden vastgelegd, omdat de lenzen van de smartphones niet goed genoeg zijn. Maar het resultaat is zelfs bij foto’s van normale objecten indrukwekkend: de Pixel 4 ziet beter in het donker dan het menselijk oog. De Huawei P30 Pro biedt een vergelijkbare goede nachtmodus, gevolgd door de iPhone 11 Pro, die het avondlicht bijzonder goed vastlegt. Op iets meer afstand volgt de Galaxy S10+.

Bij optimaal licht levert de hoofdcamera van de Pixel 4 het meest natuurlijke beeld zonder zichtbare ruis en met slechts enkele artefacten in schaduwen. De foto’s van de Galaxy S10+ komen er dicht bij in de buurt. Digitale camera’s zoals de Sony RX100 VII maken wat meer levendige foto’s. De iPhone 11 Pro gooit er wat meer licht tegenaan, maar verscherpt te veel, wat er vooral bij weinig licht raar uitziet. De P30 Pro maakt foto’s met nog meer contrast en verscherping, maar laat niet zo veel steken vallen als de iPhone bij slecht licht.

cameramodule meervoudige camera tele zoom groothoek diepte

Op topmodel smartphones tref je zelden maar een enkele camera aan, meestal beschik je over extra’s zoals een groothoek-, tele- of macrolens.

De camera’s met telelens vertonen vergelijkbare resultaten met een iets mindere kwaliteit. Ze leveren echter nog steeds veel betere foto’s dan de digi­tale zoom van de hoofdcamera. Vooral de P30 Pro met een vijfvoudige zoom biedt echte meerwaarde. Bij daglicht schiet de lens scherpere foto’s dan de competitie met digitale zoom. De iPhone Pro heeft op zijn beurt de meest lichtsterke zoom-optie. De ultrabrede hoeken vervormen sterk en leveren iets verbleekte kleuren op. In sommige situaties levert dat originele of spannende foto’s op, maar voor andere onderwerpen blijft de panorama-modus van de hoofdcamera de betere keuze.

De hoofdcamera’s van de OnePlus 7T, de Sony Xperia 1 en de Xiaomi 9T Pro kunnen bij goed licht de koplopers bijbenen. Maar bij weinig licht blijven ze achter, waardoor de onderwerpen minder gedetailleerd zijn. De LG G8X is de hekkensluiter.

Snelle displays

De fabrikanten willen zoveel mogelijk display op de voorkant proppen. Maar hoe? Huawei, LG en OnePlus plaatsen de frontcamera in een druppel­vormige uitsparing, Apple in een relatief grote notch. Samsung slaat een klein gat in het display. Op de Xiaomi is de camera zelfs helemaal niet zichtbaar, hij plopt uit de behuizing. Om de illusie van een randloze weergave te versterken, zijn de randen van de P30 Pro en S10+ gebogen.

scherm zonder notch pop-up camera

De Xiaomi 9T Pro heeft geen notch in het scherm, de frontcam schuift omhoog als je hem activeert.

De fabrikanten zijn het eens over de displaytechnologie. Oled-schermen domineren de markt nu. De oled-displays maken indruk met hun rijke kleuren en diepe contrasten. Met een maximale helderheid tussen 650 en 830 cd/m2 (gemeten bij een zwart-witverdeling van 50 procent elk), lichten ze in alle situaties helder genoeg op. Alleen de Pixel 4 zit daar onder met 384 cd/m2, dat zou meer mogen zijn voor gebruik in direct zonlicht.

Google en OnePlus zijn mogelijk een nieuwe trend gestart: de schermen van hun apparaten hebben een verversings­frequentie van 90 hertz. Die waarde kwam je eerder alleen tegen bij smartphones gericht op gaming. De hogere snelheid maakt scrollen vloeiender en kan een voordeel zijn bij het spelen van games. Apps moeten de hogere verversings­snelheid wel ondersteunen. In een directe vergelijking met een 60Hz-paneel is het verschil zeker te merken. Maar als we geen Pixel 4 of OnePlus 7T bij de hand hadden om te vergelijken, hadden we de hogere verversings­frequentie niet ‘gemist’.

Lange accuduur

De accuduur is voor de meeste gebruikers waarschijnlijk relevanter bij dagelijks gebruik. De fabrikanten hebben die verbeterd, soms zeer behoorlijk. Een accu­capaciteit van 4000 mAh en hoger is geen uitzondering meer, maar al standaard. Vooral LG heeft goed werk verricht. De LG G7 ThinQ trok eerder nog negatief de aandacht met zijn slechte uithoudings­vermogen, maar de G8X ThinQ heeft een bijna verdubbelde accuduur. De 9T Pro houdt het in algemeen nog wat langer uit. Apple heeft ook de accuduur en oplaad­tijden aanzienlijk verbeterd ten opzichte van de vorige generatie en de iPhone 11 Pro behoort nu tot de marathonlopers.

Huawei, OnePlus en Samsung hebben hun hoge niveau behouden. Alleen de smartphone van Google houdt het niet hele­maal bij. De accuduur van de Sony Xperia 1 is zelfs zeer teleurstellend. Alle vier de accuduurmetingen (gamen, ­video, wifi, YouTube streamen – allemaal bij 200 cd/m2) bij elkaar opgeteld, hield hij maar 38,4 uur uit. Zelfs zijn voorganger, de­ Xperia XZ3, deed het beter met 41,1 uur. Daar komt nog bij dat de Xperia 1 ook niet draadloos kan worden opgeladen, terwijl dat met de voorganger wel ging. De Xiaomi 9T Pro en OnePlus 7T zijn ook niet te laden aan een Qi-lader.

smartphone high-end luxe beste vergeleken review benchmarks accuduur download

Klik op de tabel voor een vergroting (in pdf-formaat).

Vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning?

Is de vingerafdrukscanner op zijn retour? ­Google is na Apple de tweede fabrikant die de vinger­afdrukscanner uit zijn smartphones haalt en voor gezichtsherkenning gaat. In het geval van de Pixel 4 maakt het deel uit van een bijna onzichtbare verzameling van camera’s, sensoren en scanners aan de voorkant van de smartphone. Met de combinatie van helderheids- en afstandssensor en infrarood­camera’s ontgrendel je het apparaat snel – zelfs in het donker. Volgens Google blijven de biometrische gegevens op de smartphone en worden ze nooit naar de cloud gestuurd. De iPhone en de Pixel zijn iets minder betrouwbaar te ontgrendelen dan hun collega’s met vingerafdruksensoren. Je hebt af en toe een tweede poging of een pincode nodig. En je kunt je smartphone niet op je bureau laten liggen om hem te ontgrendelen, je moet hem voor je gezicht houden.

Het is dus niet zo gek dat vingerafdruk­scanners nog de voorkeur hebben. Onder de geteste exemplaren komen in totaal drie verschillende uitvoeringen voor. De Xperia 1 gebruikt de klassieke capacitieve ­sensor. Sony heeft die aan de rechterkant van de behuizing gestopt, tussen de volume- en de aan-uitschakelaar.

De andere fabrikanten plaatsen de sensor onder het display. Meestal wordt een optische sensor gebruikt. De Samsung S10+ ontgrendelt door middel van ultra­soon geluid en daar heeft Samsung wat minpunten mee gescoord. Inmiddels is het euvel verholpen, maar er zijn meldingen bekend dat de scanner zich door onofficiële display-­beschermingsfolie van slag liet brengen. Dat gebeurde zodra je je vinger­afdrukken vastlegde terwijl er al een beschermings­folie van derden was aangebracht. In dat geval werd de vingerafdruk niet nauwkeurig herkend, maar toch opgeslagen. De telefoon reageerde daarop door je simpelweg met elke vinger toe te staan de telefoon te ontgrendelen. We konden het in de test niet (meer) reproduceren, maar het geeft een wat nare bijsmaak.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Bellen

Dat technische innovatie niet altijd een verbetering is, blijkt uit het al genoemde randloze ontwerp van de voorkant. Als het display steeds meer ruimte inneemt, is er nauwelijks plaats voor een ­speaker. Vooral bij de apparaten met een luidsprekergleuf in de bovenrand van de behuizing (G8X ThinQ, 7T, S10+ en 9T Pro) moet je de smartphone heel goed op je oor drukken om je gesprekspartner te begrijpen. Bij langere telefoongesprekken wordt dat al snel oncomfortabel. Bij de S10+ gaat dat iets makkelijker dan bij de andere drie apparaten. De LG klinkt ook vrij duidelijk (als je hem goed vasthoudt), terwijl bij de OnePlus een stem wat gedempt doorkomt.

Met de iPhone 11 Pro, Pixel 4 en Xperia 1 is het plegen van een telefoongesprek een stuk aangenamer. De luidsprekers zitten in de royale notch (iPhone) of zoals vanouds in de rand boven het scherm. Terwijl de gesprekken luid genoeg en aangenaam duidelijk zijn bij de Xperia 1, is er relatief veel achtergrondgeluid voor de persoon aan de andere kant. De S10 filtert dat effectiever. Huawei heeft zijn eigen ­methode bedacht, waarbij het display als een luidspreker functioneert. Dat is prettiger voor je oor, maar klinkt wat blikkerig. Bij videobellen wordt vaak een andere speaker gebruikt of kun je het volume flink opschroeven zodat dit probleem minder speelt.

Prestaties

Als het gaat om pure performance, kan niemand tippen aan Apple. De 64-bit ARM-SoC heeft twee snelle en vier energiebesparende cores. Hij ligt in alle computer- en grafische benchmarks 15 tot 40 procent voor op de voorgaande SoC in de iPhone XR/XS. De Android top-performers Kirin 980, Exynos 9825 en Snapdragon 855 worden verslagen en zelfs de 855+ wordt door de A13 Bionic van Apple voorbij gestreefd. Alle Android-smartphones in de test bieden echter ook ruim voldoende power voor de toekomst. De OnePlus 7T wordt met Snapdragon 855+ geleverd in plaats van de normale 855. Dat is tijdens dagelijks gebruik helemaal niet te merken en nauwelijks terug te zien in de benchmarks (zie pdf met tabellen).

Testresultaten

Apple iPhone 11 Pro Max

Apple iPhone 11 Pro Max

De nieuwe iPhones verschillen op het eerste oog misschien niet dramatisch veel van hun voorgangers, maar ze elimineren wel bijna alle zwakke punten. Ze hebben een betere accuduur, laden veel sneller op en maken betere foto’s. De kleinere 11 Pro is ook bijna ongeëvenaard in het aanbod bij de ­compacte high-end smartphones.

Het maakt niet uit of het om de kleine of grote 11 Pro gaat: Apple sluit aan bij de beste Android-toestellen als het gaat om de meest opvallende innovatie, de triple-camera, en heeft ze in sommige disciplines ingehaald. Geen enkele andere smartphone stabiliseert 4K-video’s zo subtiel. Dat is ook handig bij een foto waarop iemand per abuis gedeeltelijk is afgebeeld, waarbij je diegene achteraf alsnog compleet op de foto kunt krijgen: de iPhones doen dat met een extra groothoeklens en wat software. Met de iPhones kun je mooie foto’s maken van een zeer hoge kwaliteit. De iPhone 11 Pro en Pro Max behoren zeker tot de beste smart­phones ooit met hun geweldige ­camera, bliksemsnelle hardware en briljante display.

De accuduur van de iPhones is indrukwekkend. Let wel goed op als je de 64GB-versie wilt kopen, want aan zelf de opslag uitbreiden doet Apple niet. De meerprijs voor de 256GB-versie is een verstandige investering. Overweeg je de goedkopere iPhone 11 dan moet je goed nadenken, want voor minder geld krijg je betere smartphones met een groter display, zoals de hier ook geteste P30 Pro van Huawei.

Pluspunten

  • goede camera
  • langdurige support

Minpunten

  • pittige prijs

Bekijk deze smartphone

Huawei P30 Pro

Huawei P30 Pro

Eigenlijk zou de Mate 30 Pro op dit moment moeten concurreren met de huidige Android- en iOS-competitie. Maar aangezien dat model op het moment van schrijven nog niet als testexemplaar binnen was en sowieso beperkt wordt uitgebracht, mag het zustermodel P30 Pro nog een ronde mee. De Huawei P30 Pro is nog lang niet rijp om met pen­sioen te gaan. Er is zelfs een P30 Pro New Edition uitgebracht (met een nieuwe kleurvariant, enkel in 256GB én gewoon met de Google-services aan boord). De camera, die al enige tijd de norm aangaf, maakt nog steeds foto’s van het hoogste niveau.

Wel zijn sommige concurrenten inmiddels op hetzelfde niveau beland of zijn daar hier en daar zelfs aan voorbij gewandeld. De opzichtige kleuren en de look van een spiegelreflexcamera zien er geweldig uit op het display van de smartphone. Ze zijn alleen wat minder fraai op grote beeldschermen. De foto’s in het donker zijn indrukwekkend, zelfs zonder de speciale nachtmodus.

De enige kleine maar: de camera filmt niet in 4K bij 60 fps. De vijf­voudige zoom is bij goed licht een fikse meerwaarde. De smartphone dient makkelijk als werkende desktop dankzij de bruikbare USB-C desktop-modus.

Het bellen werkt wat apart: het display werkt als luidspreker. De levensduur van de accu is bovengemiddeld en de batterij wordt in minder dan een uur opgeladen. Het is vervelend dat Huawei vertrouwt op zijn eigen geheugenkaartformaat.

Als je zonder vijfvoudige telelens kunt, kun je kijken naar de goedkopere en compactere P30, die in tegenstelling tot het Pro-model een hoofdtelefoonaansluiting heeft en een vlak display.

Pluspunten

  • topcamera
  • bruikbare desktop-modus

Minpunten

  • aangepaste Android

Bekijk deze smartphone

LG G8X ThinQ

LG G8X ThinQ

Wat Samsung op dit moment doet, kan LG al heel wat langer – de G8X is namelijk alweer LG’s tweede poging tot een vouwtelefoon. De clou: het display vouwt niet echt, maar er zit een tweede display in een bijgevoegde case. Zonder die case is de LG een volstrekt normale smartphone. De oplossing van LG ziet er een beetje lomp uit, de wow-factor van de Samsung Fold en Huawei Mate X ontbreekt.

Maar de oplossing heeft ook voordelen. De G8X heeft dezelfde grootte als een moderne high-end smart­phone, maar is dunner dan een ingeklapte vouwsmartphone. Het apparaat blijft dus redelijk zakvriendelijk, en thuis op de bank nodigt het uit om op twee 6,4-inch displays tegelijk te bladeren.

Het apparaat is voorzien van alle gemakken die topsmartphones bieden en een aantal waar veel fabrikanten op bezuinigen, zoals een headphonejack, uitbreidbaar geheugen, laden via QI en IP68-rating met bescherming tegen water en stof. De snelle Qualcomm Snapdragon 855 met 6 GB RAM en 128 GB flashgeheugen en het geweldige oled-scherm zijn al aardig standaard.

Het enige resterende zwakke punt is de camera. De hoofdcamera maakt wel mooie foto’s, maar het resultaat gaat bij weinig licht sneller achteruit dan bij de concurrentie.
De accuduur blijkt royaal te zijn, zelfs wanneer het tweede display extra energie verbruikt. Toen er een spel op het ene scherm draaide en een stream op het andere, duurde het ongeveer 6 uur totdat de accu het opgaf.

Pluspunten

  • case met extra scherm
  • lange accuduur

Minpunten

  • middelmatige camera

Bekijk deze smartphone

OnePlus 7T

OnePlus 7T

De mobiele telefoons van OnePlus zijn al lang geen insidertip meer en zijn veel beter verkrijgbaar geworden. Met de status van insidertip is ook die van prijsbreker verloren gegaan. Chinese rivalen zoals Xiaomi hebben OnePlus met name in het high-end segment ingehaald. OnePlus blijft gewoon goede smart­phones maken voor een nette prijs.

De OnePlus 7T van nog geen 600 euro is het standaard voorbeeld van de huidige generatie smartphones. Met zijn hoogwaardige afwerking scoort het apparaat punten, net als met zijn triple-­camera en briljante 90Hz-display. Het toestel is zeer snel op te laden via het stopcontact, het duurt slechts 48 minuten om de accu volledig op te laden.

Er is aan de softwarekant niets om over te klagen. De gebruikers­interface ligt dicht bij de standaard Android-­versie met een minimale aanvulling – zoals de ZenMode, die moet helpen om de telefoon af en toe ook eens weg te leggen. Prijzenswaardig: de fabrikant maakt geen geheim van de support die je als koper krijgt en belooft drie jaar aan beveiligingspatches en twee jaar aan versie-upgrades te leveren, vergelijkbaar met de Android One-standaard van Google. Onze OnePlus 3T, uitgebracht in november 2016 met Android 6 (toenmalige verkoopprijs 440 euro) laat zien dat dit geen loze belofte is.

Als je meer dan 600 euro wilt uit­geven voor een OnePlus-smartphone, dan kun je voor de 7T Pro gaan. Maar de toegevoegde waarde in de vorm van een gebogen display en pop-upcamera blijft laag.

Pluspunten

  • mooi scherm
  • lange accuduur

Minpunten

  • opslagruimte niet uit te breiden

Bekijk deze smartphone

Beoordelingen van de bovenstaande en andere geteste modellen vind je ook in de rest van deze review en in het mei-nummer van c’t magazine. In onderstaande tabel hebben we gegevens verzameld van alle acht geteste topmodel smartphones.

\\fnlfs01\RedirectedFolders$\mdt\Desktop\ct-web\topmodel smartphones\topmodel smartphones high-end luxe beste smartphone Apple Google Huawei LG OnePlus Samsung Sony Xiaomi getest vergeleken review tabel download.png

Klik op de tabel voor een vergroting (in pdf-formaat).

Support

De beperkende factor bij smartphones is vaak niet de performance die op een gegeven moment niet meer voldoet, maar de ondersteuning die wordt stopgezet. Dit zie je vooral bij Android-smart­phones. Maar de fabrikanten zorgen beter voor hun dure modellen dan voor de goedkopere apparaten. Google geeft het goede voorbeeld door zijn toestellen drie jaar lang te voorzien van veiligheids­patches en twee jaar lang van versie-upgrades voor Android. OnePlus belooft hetzelfde. Als onderdeel van Android Enterprise Recommended ontvangt de G8X gedurende drie jaar beveiligingspatches binnen 90 dagen.

Je mag denken wat je wilt over die periode van ondersteuning, maar het transparant communiceren daarover is op alle fronten een stap naar voren. De inspanningen van de fabrikanten om de apparaten langer te ondersteunen dan ze voorheen deden zijn te merken. Android-gebruikers kunnen echter alleen maar dromen van de ondersteuning die ­Apple voor hun apparaten biedt. De iPhone 6s uit 2015 heeft bijvoorbeeld nog netjes het recente iOS 13 gekregen.

Bijzondere kenmerken

Bij de lijst met functies zie je flinke verschillen. Of het nu gaat om geheugen kunnen uitbreiden, dual-sim-optie, hoofdtelefoonaansluiting, draadloos laden, een bruikbare USB-C-desktopmodus of IP-certificering voor de bescherming tegen stof en water: de Samsung S10+ is de enige die alle items op de lijst afvinkt. Verder heeft alleen de Huawei P30 Pro een desktopmodus. Slechts drie apparaten zijn compatibel met een hoofdtelefoon met een kabeltje (LG, Samsung en Xiaomi). Dual-sim is daarentegen bij alle apparaten te regelen, maar de tweede sim moet bij de iPhone en Pixel een eSIM zijn.

Er is nog een innovatie gaande: 5G. Maar geen enkele van de geteste smartphones ondersteunt deze snelle mobiele dataverbinding. Wel verschijnen er mondjesmaat meer smartphones met 5G. Op dit moment is het ontbreken van 5G geen nadeel vanwege de weinige voordelen bij dagelijks gebruik en het nog niet denderend snel uitrollende netwerk. Maar aan de andere kant mag je van een topmodel smartphone wel verwachten dat die wat jaren meegaat.

Conclusie

Pop-up camera, gezichtsherkenning, vijfvoudige tele­lens, 90Hz-display, 5G: de fabrikanten hebben wel een paar innovaties te bieden. Maar hoe nuttig die misschien ook zijn in het dagelijks leven, geen ervan zorgt dat één bepaalde smartphone duidelijk boven de rest uitsteekt. Googles bediening via gebaren heeft misschien nog wat verbeteringsslagen nodig. De stylus in de Note-serie van Samsung biedt een meerwaarde, maar dat idee is nu al zo’n negen jaar oud. Dan blijven de smartphones met een inklapbaar display nog over.

Maar zelfs zonder nieuwe innovaties hebben alle fabrikanten geweldige topmodel smartphones in hun ­assortiment zitten met weinig zwakke punten. Als je in het Apple-ecosysteem zit, heb je het goed. De selectie mag dan relatief klein zijn, maar is wel van hoge kwaliteit. De twee Pro-versies be­horen tot de beste smartphones op de markt. Als je nog tevreden bent met je huidige toestel kun je wachten op de volgende generatie, want de 11-serie is meer een succesvolle modelupgrade.

Bij de Android-smartphones is de situatie minder duidelijk. De geteste apparaten zijn allemaal top-smartphones. De Xperia 1 valt al met al af door zijn prijs, omdat Xiaomi en OnePlus meer waar voor hun geld bieden. De Pixel 4 heeft de zwaarste concurrentie vanuit eigen huis – hij is de meerprijs ten opzichte van de 3a niet waard. Multitaskers gaan voor de LG G8X ThinQ, de screencover is voor hen een mooie toegevoegde waarde. De camera is echter zwakker.

Van de P30 Pro is het maken van foto’s een duidelijk pluspunt: met de andere smartphones kun je niet net zo spectaculair fotograferen. Topcamera’s met een goede nachtmodus vind je echter ook bij de iPhone, bij de Pixel (zonder groothoek) en bij de verder onopvallende Galaxy S10+, die meer functionaliteit biedt (denk aan: hoofdtlefoonaansluiting en microSD-­kaartslot). De prijsbrekers OnePlus en vooral ­Xiaomi zijn ook de moeite waard om eens te bekijken als je kunt leven met de manco’s in hun uitrusting.

(Robin Brand, Jörg Wirtgen en Alieke van Sommeren, c’t magazine)

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide achtergrondinfo en reviews op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Xinfrared One XH 09 review: betaalbare warmtebeeldcamera

In deze review werpen we een blik op de One XH 09 van Xinfrared. Dit is een superkleine warmtebeeldcamera voor aan je iPhone of Android-smartphone. He...

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er