Samsung Galaxy S20 review: galactische zoom

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

We reviewen de Samsung Galaxy S20, S20+ en S20 Ultra Android-smartphones. Samsung haalt met meer scherm, meer camera en 5G alles uit de kast. Met deze smartphones kom je niets tekort, behalve misschien in je portemonnee.

De nieuwe S-serie moet de kopers behalve met snelle displays, een lange accuduur en optioneel 5G vooral met de camera’s aanspreken. Je krijgt geen 3, 5 of 10 maal zoom, maar tot wel 100 maal bij het topmodel uit de serie: de S20 Ultra.

Samsung Galaxy S20 S20+ review zoom Android

Galaxy S20 modellen

De cameramodules aan de achterkant van de drie modellen vormen optisch het grootste verschil. Die van de S20+ heeft een extra dieptecamera en is iets groter dan van de S20. Bij de Ultra is hij nog groter en steekt hij verder uit. Ze wiebelen allemaal als je ze neerlegt en erop tikt. De S20 is met zijn 6,2”-scherm het kleinst en nog enigszins met één hand te bedienen, de S20+ (6,7-inch) en S20 Ultra (6,9-inch) niet. Het cameragat zit bij alle drie nu midden- in plaats van rechtsboven. De Ultra heeft standaard 5G, bij de andere modellen is dat optioneel.

Camera-verschillen

De camera’s zijn ook qua specificaties het grootste verschil. De S20 heeft naast de 12-megapixel hoofdcamera (f/1,8) een 64-megapixel telecamera (f/2,0) en een 12-megapixel groothoekcamera (f/2,2). De S20+ voegt alleen een dieptecamera toe. De Ultra verschilt het meest met een 108-megapixel hoofdcamera (f/1,8) en 48-megapixel telecamera (f/3,5). Samsung specificeert de optische zoom niet, het meeste wordt door software gedaan. Maar het gaat om het resul­taat: de S20/20+ bij drievoudige zoom en de S20 Ultra bij vijfvoudige zoom kunnen zich meten met titelverdediger Huawei P30 Pro. Bij voldoende licht tenminste, bij weinig licht hebben ze moeite met focussen. De ­­Ultra zet met 30-voudige zoom de beste prestaties neer, zelfs teksten zijn dan leesbaar – maar een statief is aanbevolen. De kleinere S20-modellen blijven iets achter. De 100x zoom is vooral een marketinggetal.

Bij gewone foto’s zijn de verschillen met voorganger S10 klein. Vooral de nacht­modus en groothoekmodus zijn aangepast. In de praktijk levert Huawei’s P30 Pro daarbij echter vaak betere resultaten. Video-­opnames zijn mogelijk tot 8K en 24 fps, maar 4K of full-hd met 60 fps levert vloeiender resultaten. Het wisselen van camera kan maar tot 4K/30 fps en een videoreportage ineens schieten, zoals met een iPhone kan, is er niet mee mogelijk.

Samsung Galaxy S20 zoom zoomfactor inzoomen foto

Reusachtige zoom: met een erg vaste hand krijg je bij de S20 Ultra zelfs bij 30× zoom (rechts) nog goede resultaten, maar 10× zoom (midden) gaat makkelijker.

Samsung-schermen

Samsung heeft de panels doorontwikkeld. Die bieden nu een beeldverversingsfrequentie tot 120 Hz. Standaard staat echter een full-hd-resolutie op 60 Hz ingesteld in plaats van de maximale 3200 × 1440 pixels. Je kunt de maximale frequentie en resolutie niet combineren, maar dat zou de accuduur ook erg inperken. Bij het wisselen van 60 Hz naar 120 Hz daalde de accuduur met 25 procent en van full-hd naar WQHD met 20 procent. Bij films en games biedt 120 Hz geen voordeel omdat de beelden daar niet op zijn afgestemd, alleen het scrollen oogt dan wat vloeiender. De maximale resolutie kan (als je scherpe ogen hebt) op het grote scherm van de Ultra wel iets zichtbaar uitmaken in kwaliteit.

Maar de beeldkwaliteit is sowieso geweldig, met erg krachtige kleuren en hoge contrasten. De helderheid wordt als dat ­nodig is automatisch opgeschroefd tot een buitengewoon hoge 900 cd/m2 (bij 50 procent wit­aandeel op het scherm).

Galaxy S20 S20+ modellen review zoom Android

One UI en meer

Samsungs One UI-gebruikersinterface breidt Android uit met allerlei extra functies zoals Double Tap to Wake, Always-On-Display en Edge-Panel. Bij dat laatste kun je vanaf de schermrand vegen voor een snelmenu. Dat gaat ook makkelijker dan bij de voorgangers omdat de randen links en rechts niet meer zo sterk afgerond zijn. De interface kenmerkt zich door kleurrijke, platte iconen en werkt erg vloeiend.

De S20 wordt met de huidige Android-versie 10 geleverd en krijgt twee versie-updates. Dat is gemiddeld voor top­smartphones, de gegarandeerde maandelijkse veiligheids­updates gedurende drie jaar zijn bovengemiddeld. Die vier jaar oude S7 heeft kortgeleden zelfs nog een laatste (kwartaal)veiligheidsupdate gehad.

Qua uitrusting is nagenoeg alles aanwezig, behalve een hoofdtelefoon­aansluiting. Maar dat is helaas al langer standaard het geval bij topsmartphones. Andere minpunten zijn niet te ontdekken. Met minimaal 128 GB flashgeheugen en ruimte voor een microSD-kaart is er voldoende opslagruimte. Dual-sim is mogelijk met een eSIM en een gewone simkaart of met twee simkaarten. In het laatste geval kun je dan wel geen ­geheugenkaart kwijt. De vingerafdruksensor onder het scherm werkt probleemloos. De accuduur is goed voor een topmodel en iets beter dan bij de voorganger, alleen bij belasting gaat hij wat sneller leeg. Het toestel is ook zeer snel, mede dankzij een ruime hoeveelheid werkgeheugen (zie benchmarks en accuduur hieronder).

Samsung Galaxy S20 accuduur benchmark

Conclusie

Ondanks de 100-voudige zoom blijft een echte doorbraak uit. De S20-modellen zijn in allerlei opzichten beter dan hun voorgangers, maar de S10- en S9-modellen bieden ook goede camera’s en een lange accuduur. Heb je een S7 waarvoor de support gestopt is, dan wordt het wel tijd om over te stappen. Geen van de drie S20-modellen heeft echte minpunten. Het gewiebel door de cameramodule als je het toestel bedient terwijl het op tafel ligt, kun je opvangen met telefoonhoesjes van Mobile Supplies bijvoorbeeld. Wel opletten dat je er een voor het juiste model kiest, want de afmetingen en camera-uitsparing verschillen.

Wil je een relatief handzaam toestel, kies dan de S20. Dat is ook het goedkoopste model, maar je bent dan wel beperkt tot een uitvoering met maximaal 128 GB opslagruimte. De S20+ is een tussenmodel, dat vergeleken met de S20 vooral groter is (512 GB en 5G optioneel). De extra dieptecamera biedt weinig echte voordelen. Het meest complete geheel krijg je bij de S20 Ultra met een indrukwekkend zoombereik en reusachtig scherm. Dat model heeft standaard 5G en als optie is er een 512GB-uitvoering. Hij is alleen niet echt geschikt voor in je broekzak – en al helemaal niet goedkoop.

(Robin Brand, Marcel Jossifov en Marco den Teuling, c’t magazine)

Samsung Galaxy S20, S20+ en S20 Ultra

Android-smartphones
FabrikantSamsung, www.samsung.nl
ProcessorSamsung Exynos 990
GpuMali G77 MP11
RAM8 GB / (Ultra) 12 GB
Opslagruimte128 GB (105 GB vrij)
Schermresolutie3200 × 1440 pixels
Gewicht164 / 185 / 220 g
Shoplink en prijzenGalaxy S20 4G, circa € 900 (t/m € 1550 voor S20 Ultra 512 GB)

 

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Scythe Mugen 6 review: een van de beste processorkoelers op de markt?

De zesde generatie van de Scythe Mugen processorkoeler houdt processors effectief koel en doet dat fluisterstil. Meer over deze processorkoeler lees j...

Epos Expand 40T review: vergaderen simpeler gemaakt

Voor een videovergadering met een paar mensen achter een laptop is de Expand 40T-conferentiespeaker van Epos even snel aan te sluiten. Iedereen blijft...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er