Samsung Galaxy Note 10 smartphone review

Marco den Teuling
0

De Samsung Galaxy Note-serie is bijzonder door de S Pen, maar voor sommigen een maatje te groot. Bij de Note 10 zijn de mogelijkheden van de stylus weer verder uitgebreid. Er zijn nu twee modellen, waarvan één juist kleiner dan de voorganger. We testen dit kleinood (en de grote versie).

Bij de Galaxy S brengt Samsung al langer twee modellen uit (S6/S7 edge, S8+ en later) en zelfs drie bij de S10. Bij de Note kun je nu voor het eerst uit twee modellen kiezen: de Note 10 en de Note 10+. Belangrijkste verschil behalve de prijs is het formaat. De Note 10+ heeft een 6,8″-scherm, de kleinere Note 10 heeft een 6,3″-scherm. Dat is hetzelfde schermformaat als de Note 9, maar toch is hij bijna 5 mm smaller, 11 mm korter en 34 gram lichter. De Note 10+ heeft enkele pluspunten ten opzichte van de Note 10, zoals extra RAM en een extra camera, maar de prestaties en de S Pen zijn hetzelfde.

Samsung Galaxy Note 10 smartphone review

Nieuwe S Pen

De S Pen kreeg bij de Note 9 al bluetooth, voor afstandsbediening van bijvoorbeeld een presentatie-app of de camera. De pen van de Note 10 bevat ook sensors om bewegingen zoals draaien of zwiepen met de pen te herkennen. Apps moeten daar echter wel mee om kunnen gaan en echt handig werken vonden we het niet. Bij teken-­apps voor handschriftherkenning enzovoorts werkt de S Pen zoals vanouds erg goed. Ook het uit het toestel trekken van de S Pen terwijl de Note op stand-by staat en meteen een notitie kunnen maken blijft een praktische functie. Opladen van de pen gebeurt automatisch in het toestel en is alleen nodig voor de bluetooth- en bewegingsfuncties.

Scherm en prestaties

De vingerafdrukscanner zit onder het scherm en werkt snel. De Exynos-processor is vergelijkbaar met die in de eerder uitgebrachte Galaxy S10, maar gemaakt met een kleiner 7nm-procedé. De benchmarks ­blijven iets achter bij de nieuwste topsmartphones met Snapdragon-855- of Kirin-980-processor, maar in de praktijk merk je hier niets van. In combinatie met 8 GB werkgeheugen (12 GB voor de 10+) en een ruime 256 GB interne opslag kom je niets te kort.

De accuduur is erg goed en ondanks het kleinere formaat vergelijkbaar met de Note 9. De Note 10+ doet het op dat punt nog beter. Opladen gaat erg snel met 25W (15W voor draadloos laden), in een half uur tijd heb je de accu voor vijftig procent vol. Het oledscherm heeft de typische pluspunten van die techniek zoals krachtige kleuren en diep zwart, maar zonder de zichtbare pentile-­matrix van oudere schermen. De maxi­male helderheid in zonlicht is met 900 cd/m2 de hoogste die we ooit gemeten hebben. Het ­gaatje voor de frontcam bevindt zich in het midden, in tegenstelling tot de asymmetrisch geplaatste opening bij de Galaxy S10.

Accuduur en benchmarks

In onderstaande tabel vind je meer info over de accuduur en benchmarks (klik op de tabel voor een vergroting in pdf-formaat).

Samsung Galaxy Note 10 accuduur en benchmarks bekijken

Camera’s en meer

De camera’s van de Note 10 zijn nog iets beter dan van de Galaxy S10: qua kleuren, contrast, scherpte en ruis is dit een van de beste smartphonecamera’s. Dat geldt ook voor de 2x telelens. Buiten de gewone en ­telemodule heb je ook nog een groothoekmodule. Daarmee biedt de kleinere Note 10 op cameragebied al duidelijk meer mogelijkheden dan de kleine S10. Qua afmetingen verschillen ze trouwens slechts tienden van millimeters, maar een hoesje voor de Galaxy S10 past sowieso niet omdat de camera’s onder elkaar staan in plaats van naast elkaar.

Samsung Galaxy Note 10 smartphone camera

De 10+ heeft als extra een vierde camera die extra diepte moet bieden (TOF, Time of Flight). Bij foto’s met digitale bokeh zagen we weinig verschil, video’s profiteerden daar wel van. In de Pro-modus kun je foto’s als RAW opslaan, maar alleen voor de hoofdcamera. Doordat de iets uitstekende camera’s niet in het midden zitten, kan het toestel heel lichtjes wiebelen als het plat ligt. De speakers boven en onder produceren een goed geluid. Bij de 10+ klonk de bovenste speaker kwalitatief en qua volume iets minder, daardoor was ook het stereo-effect minder.

Conclusie

Qua prestaties en camera wordt de Note 10 op sommige punten voorbijgestreefd door toestellen als de Huawei P30 Pro. Ook Samsungs eigen Galaxy S10+ is een geduchte concurrent. Maar die hebben geen S Pen. Ze zijn bovendien een stuk forser dan de kleinste Note 10.

(Jörg Wirtgen en Marco den Teuling, c’t magazine)

Lees uitgebreide achtergrondinfo op je gemak in c't 06/2024

Meer over

Smartphones

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Microsoft Surface Pro 10 for Business review: krachtig maar prijzig

Microsoft geeft de Surface Pro Windows-tablet voor zakelijke gebruikers een kleine update, terwijl er grotere veranderingen komen voor thuisgebruikers...

Acer Chromebook Plus 515 review: krachtige allrounder

Zowel qua hardware als qua software zijn moderne Chromebooks flink geëvolueerd sinds de oorspronkelijke ‘browser met een toetsenbord’. Chromebook Plus...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er