Vingerafdrukscanner achter scherm gehackt?

Redactie
0

Ik heb gelezen dat de beschermfolie voor een touchscreen storingen kan veroorzaken bij een smartphone waar de vingerafdrukscanner achter het scherm is aangebracht. Kan mijn smartphone op die manier gekraakt worden?

Tot nu toe is er slechts één geval bekend met een speciale folie en een bepaalde Android-smartphone van Samsung. En ook in dat geval was het daarmee niet mogelijk achteraf nog bij de smartphone in te breken. Het is niet mogelijk om de folie op een vergrendelde mobiele telefoon te plakken en daarmee een soort universele vingerafdruk te maken.

De fout trad alleen op wanneer de folie al voor de eerste registratie van een vingerafdruk op het scherm was aangebracht. De scan werd daardoor zozeer beïnvloed dat alle vingers voor de smartphone er hetzelfde uitzien. Het kan zijn dat de scanner de structuur van de folie registreerde, en niet die van de vinger.

samsung vingerafdrukscanner hack update

Volgens Samsung gebeurde dat alleen bij de Galaxy S10, S10+, Note 10 en Note 10+, die met een ultrasone vingerafdrukscanner werken. Het bedrijf heeft een update uitgebracht die het probleem moet verhelpen. Voor zover bekend is de fout tot nu toe alleen opgetreden bij een gel-folie van een bepaalde derde partij. Het is onwaarschijnlijk dat juist die folie ook bij andere smartphones de meer gebruikelijke optische scanners stoort. Desondanks is het denkbaar dat een andere folie dat wel doet.

Daarom is het aan te raden een vingerafdruksensor te controleren – niet alleen wanneer je een beschermfolie gebruikt, maar ook als je denkt ongebruikelijke vingerafdrukken te hebben, die bijvoorbeeld flink afgeschuurd zijn of juist zeer diepe ribbels hebben.

De test is eenvoudig: scan een vinger in en probeer je smartphone met een andere te ontgrendelen of laat iemand anders het proberen. Als dat lukt, moet je de vingerafdruk verwijderen en het voortaan bij de pin­code of wachtwoord houden.

 


Blijf op de hoogte van nieuwe reviews en informatie

Schrijf je in voor de c’t-nieuwsbrief:


 

Lees uitgebreide achtergrondinfo en reviews op je gemak in c't magazine 8-9/2022

Deel dit artikel

Lees ook

FAQ: wachtwoorden, FIDO2 en TOTP

In theorie zijn tweede factoren om je accounts te beveiligen makkelijk te gebruiken: naast het wachtwoord moet je bewijzen dat je iets hebt dat een ge...

Windows bootmenu ontbreekt

Heb je Windows 10 en 11 naast elkaar geïnstalleerd, maar verschijnt er geen bootmenu na het herstarten? Dan kan het zijn dat je timer verkeerd staat i...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er