Momenteel haal je met 4G (LTE) een datasnelheid van meer dan 2 Gbit/s. Het nieuwe 5G mobiele netwerk belooft een gegevensoverdracht met snelheden tot 10 Gbit/s. Die snelheidswinst is alleen mogelijk dankzij nieuwe technieken.
De huidige mobiele netwerken zenden in Europa tussen de 800 en 2600 MHz. De techniek op die frequenties heeft zich inmiddels bewezen en werkt goed. De frequenties onder 1000 MHz dienen door het grote bereik voor grote oppervlaktes. De hogere frequenties maken een snellere dataoverdracht mogelijk, zoals in steden en bij hotspots van winkelcentra, treinstations, vliegvelden of stadions.
De datasnelheid is vooral afhankelijk van de bandbreedte. Een 4G-signaal kan op 10 MHz bandbreedte een datasnelheid halen van 75 Mbit/s. De hoogste snelheden die momenteel in Nederland in de praktijk worden gehaald, zitten gemiddeld rond 45 tot 55 Mbit/s. In België zit dit gemiddelde rond 30-40 Mbit/s.
Netwerkaanbieders hebben te kampen met capaciteitsproblemen. Al nemen de verkopen van smartphones af, er wordt wel steeds meer data verbruikt. De frequenties waarin het mobiele netwerk opereert voldoen nauwelijks meer. De providers riepen steeds om meer bandbreedte en met 5G krijgen ze die nu ook. De implementatie van het nieuwe netwerk zal echter in stappen verlopen. In Nederland dreigde er nog vertraging omdat de inlichtingendienst die frequenties voor afluisterpraktijken in zijn station in Friesland gebruikt. Uiteindelijk is besloten die centrale naar het buitenland te verhuizen. De veiling van de frequenties in Nederland vindt waarschijnlijk dit jaar nog plaats. In België is er nog politiek gesteggel over de verdeling van de opbrengst van de veiling van de frequenties. Bij eerdere veilingen ging 80% van het geld naar de federale overheid, en 20% naar de deelstaten. Die laatste willen nu een hoger percentage ontvangen. De redenering is dat de consumptie van media zal stijgen vanwege de hogere datasnelheid, en media valt binnen de bevoegdheid van de deelstaten. Omdat beide partijen daar nog niet uit zijn, is de verdere veiling van frequenties voorlopig op de lange baan geschoven.
De nieuwe 5G-frequenties zitten rond de 3,5 GHz. Tijdens de opbouwfase zal de datasnelheid in de praktijk niet veel sneller zijn dan 4G en zal de beloofde 10 Gbit/s niet haalbaar zijn. Ook als op termijn de oude frequentiebanden voor 5G vrij worden gegeven, zal daarmee hooguit ongeveer 1 Gbit/s haalbaar zijn.
De Nederlandse 5G frequenties zijn nog steeds niet verkocht, dit ivm het MIVD station waar een ander plekkie wordt gezocht ergens ter wereld, welke nogal lastig blijkt te zijn.
Aldus, alle 5G zit nog steeds op de 4G frequenties, op de VHF & UHF frequenties van de voormalige TV frequenties van alle analoge zenders, loals waar Lopik destijds op zat met 150 KWatt vermogen.
Iedereen die dus dacht 5G te hebben, pech, dit is een nepper, dit is 4G+ niks meer of minder.
Klanten met 5G worden opgelicht.