Prognose: verkoopaantallen pc’s, tablets en smartphones lopen verder terug

Noud van Kruysbergen
0

Marktonderzoekers gaan bij de wereldwijze verkoop van pc’s tables en smartphones in 2019 uit van een teruggang van 3%. Die trend zal tot 2021 aanhouden.

(foto: pixabay)

De wereldwijde verkoop van klassieke desktopcomputers en die van tablets en smartphones gaat volgens de prognoses in het jaar 2019 met 3,3 procent omlaag ten opzichte van het vorige jaar. Met name smartphones lopen hard terug met 3,8 prozent. Alleen de premium-ultramobiele-pc’s stijgen in vergelijking met vorig jaar met 8,4 procent. Die trend houdt volgens marktonderzoeker Gartner voor alle apparaatklassen aan tot 2021.

Als reden voor de dalende smartphone-verkoop noemt Ranjit Atwal, Research Director bij Gartner, de ontbrekende noodzaak voor gebruikers om op een nieuw model over te stappen als er bij de introductie geen significante nieuwe functies en verbeteringen zijn. Het langer gebruiken van een smartphone door het ontbreken van innovaties is la sinds 2018 aan de gang en zal in 2019 doorgaan. Gartner voorspelt een verhoging van de levensduur van high-end smartphones van 2,6 jaar naar bijna 2,9 jaar in 2023.

5G in opkomst

Naar schattingen van Gartner zal de invoer van 5G voor de smartphonemarkt de komende jaren niet meteen een grote invloed hebben. Dat zal door de netwerkdekking en de apparaatprijzen komen. In 2020 moeten voor 5G geschikte telefoons 6 procent van de totale omzet uit gaan maken. Door de dalende smartphone-prijzen en de netwerkdekking zullen 5G-telefoons in 2023 51 procent van de omzet gaan vormen.

De wereldwijde verkoop van pc’s is in het tweede kwartaal van 2019 1,5 procent gezakt, en het is nog onduidelijk wat er tot het eind van jaar gebeurt. De handelsconflicten tussen de VS en China en de mogelijke invoering van invoerrechten zouden een uitwerking op de markt kunnen hebben volgens Gartner. De verkoop wordt voor 2019 op 257 miljoen pc’s geschat, wat een achteruitgang is ten opzichte van 2018 van 1 procent.

(afbeelding: Gartner juli 2019)

c't 05/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Pizza-avond met de c’t-redactie

Meld je aan voor de pizza-avond met de c’t-redactie

Flink besparen op internet en tv met deze Delta aanbieding voor glasvezel

Heb jij of wordt er binnenkort glasvezel van Delta bij jou aangelegd? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Delta heeft momenteel een leuke aanbieding w...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er