Elke smartphone biedt satellietnavigatie met de systemen GPS en Glonass. Sinds eind 2016 is ook het Europese systeem Galileo actief. Wat zijn de voordelen? Hier kom je alles te weten over gps-systemen en hoe ze presteren op hedendaagse smartphones.
De sextant, het kompas, gps: het zijn allemaal uitvindingen waarmee de mens zich steeds moediger in het onbekende kon storten – of het nu ging om een nieuwe zeeweg naar Indië te zoeken of alleen een tankstation. Ook al betekent ‘links!’ en ‘rechts!’ soms niet voor iedereen hetzelfde, we navigeerden honderden jaren lang prima met een kaart, kompas en richtingsbordjes. Het lijkt erop dat die vaardigheid langzaam aan het uitsterven is, net zoals hoofdrekenen. Volgens een enquête van het KiM (Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid) had in 2015 91% van de automobilisten al een navigatiesysteem in huis en 34% zelfs meer dan één type – bijvoorbeeld een zelfstandig systeem en een smartphone met navigatie-app. Rond 2020 zullen er vier wereldwijde satellietnavigatiesystemen beschikbaar zijn met meer dan 100 satellieten. Het bekende Global Positioning System (GPS) van de VS heeft ondertussen gezelschap gekregen. Systemen als GPS, Glonass, Beidou en Galileo worden ook wel GNSS (Global Navigation Satellite System) genoemd en worden allemaal onder de noemer ‘gps’ geschaard. Smartphonechips kunnen nu al enkele tientallen GNSS-satellieten raadplegen.
Zijn navigatie systemen (ingebouwde) in de auto compatibel met Galileo?
Is de IPhone ook compatibel met Galileo. Gaat e.e. automaticsch of heb je voor de auto een nieuwe disc nodig. Vreemd dat dit in de kranten en op TV niet wordt gecommuniceerd.
Alleen de meest recente iPhones (iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X) ondersteunen Galileo. Net zoals de genoemde Android-smartphones en nieuwere modellen. Bij ingebouwde navigatie-systemen in de auto zal een nieuwe disc niet helpen, de hardware (gps-chip) moet het ondersteunen! Nieuwere losse navigatiesystemen voor in de auto, gps-horloges en andere apparatuur bieden ook steeds vaker ondersteuning voor Galileo. Dit wordt op de productpagina van de fabrikant meestal wel als verkoopargument genoemd.