Windows 11 Configuratiescherm – een selectie uit de opties

Alieke van Sommeren
1

Lang was het Configuratiescherm dé plek waar je alles kon instellen wat je wilde, maar in het Windows 11 Configuratiescherm is de indeling veranderd. Bij geavanceerdere instellingen via Instellingen beland je soms nog bij vensters van het Configuratiescherm, en bij bepaalde onderdelen van het Configuratiescherm beland je op de nieuwe plek in Windows 11 of Instellingen.


Windows 11 Configuratiescherm header


Windows 11 Configuratiescherm versus Instellingen

Zoals je wellicht hebt gemerkt, kom je bij het aanklikken van bepaalde opties (vooral de geavanceerdere opties, zoals de dubbelkliksnelheid van de muis) nog regelmatig bij het Configuratiescherm uit – en zijn er opties op beide plekken te vinden.

Er zijn opties die zowel bij de Instellingen als het Configuratiescherm staan

En er zijn nog steeds verschillende opties die je alleen maar via die route kunt bereiken, zoals bijvoorbeeld bepaalde opties voor het maken van een back-up.

Het is wel een beetje dubbelop als je ook al door Instellingen heen bent gewandeld: het ontdubbelen van opties is door Microsoft nog steeds niet afgerond.

Configuratiescherm zal uiteindelijk verdwijnen

Langzaam maar zeker worden er echter steeds meer functies aan het ruimer opgezette Instellingen-overzicht toegevoegd. Het Configuratiescherm zal op den duur helemaal verdwijnen.

Configuratiescherm als app aanwezig

Microsoft kan blijkbaar maar geen afscheid nemen van het Configuratiescherm. Ook in Windows 11 zit die oude bekende nog steeds als een losse app in het systeem opgeborgen.


Windows 11 Configuratiescherm openen

Het Configuratiescherm is op twee manieren te vinden

  • door via de Start-knop te zoeken op Configuratiescherm
  • of via de Zoek-knop op Configuratiescherm (zie rode cirkel).

Windows 11 start en zoek

Al na het typen van de eerste letters zal deze optie verschijnen. Nadat je het scherm geopend hebt krijg je een lijst met opties.

1 – Waar staat de optie?
Als je een optie niet zo snel kunt vinden, kun je er via het zoekveld rechtsboven naar zoeken. Als je slechts één letter invoert, verschijnen alle beschikbare opties van het Configuratiescherm in een lange lijst in beeld.

2 – Alles in beeld
Stel de weergave op ‘Grote pictogrammen’ of ‘Kleine pictogrammen’ in, dan zie je alle opties in beeld.

Windows 11 Configuratiescherm

 


Lay-out

De lay-out van het Configuratiescherm oogt dan wel wat gedateerd, maar je kunt er van alles vinden om je instellingen aan te passen, je systeem veilig te houden en zeer uitgebreide informatie over je computer boven water te krijgen.

Dit is een greep uit de opties:

1 – Apparaten en printers
Ook via het Configuratiescherm kun je nieuwe apparaten toevoegen, via ‘Apparaten en printers’. De items verschijnen in een overzicht, en via de knoppen kun je laten zoeken naar apparaten.

Windows 11 Configuratiescherm printers


2 – Tooloverzicht en systeeminformatie
Via Windows Tools krijg je een lijst met tools als Computer­beheer, Taakplanner en Systeeminformatie met een gedetailleerd overzicht van al je hardware, software en hardwarebronnen.


3 – Programma’s en onderdelen
Voor een lijst met los geïnstalleerde programma’s blijft ‘Programma’s en onderdelen’ handig. Links staan opties voor de geïnstalleerde updates en het in- en uitschakelen van Windows-onderdelen.


4 – Scrollen
Via de optie Muis stel je eigenschappen van je muis verder in, waaronder de instellingen voor de scrolsnelheid zowel horizontaal als verticaal via het tabblad Wiel.


5 – Getallen & valuta
Via de optie Land/regio en dan onderaan het venster de knop ‘Meer instellingen’ kom je uit bij de opties voor de notatie van getallen, valuta, tijd en datum.


6 – Eigen energiebeheerschema
Via Energiebeheer krijg je toegang tot vaste soorten schema’s (besparing versus maximale prestaties), maar met het linkermenu kun je ook zelf een eigen energiebeheerschema in elkaar zetten.


(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Alieke van Sommeren, De complete gids voor Windows 11)


Met de special ben je snel thuis in de nieuwe Windows-versie.

Meer over

windows

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Welke Windows heb ik? Welke Windows-versies zijn er eigenlijk?

Windows 11 komt uit in verschillende edities en voor sommige licenties krijg je een gratis upgrade, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Hoe maak je een screenshot op Windows 11? Zo doe je dat!

Je kunt makkelijk een screenshot maken in Windows 11 met het ingebouwde Windows 11 Knipprogramma. Zo maak je schermafbeeldingen zonder extra software ...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Hein
Lezer
Hein

Oline TVapp. bij activeren van TV zender komt een wit veld waar het beeld moet staan. Er word gevraagd naar
Certificaten omdat de URL niet veilig zou zijn. Heb het programma veel gebruikt , maar sinds een week werkt het niet meer. Over Certificaten nooit gehoord. Hoop iets te horen.