‘Hallo, hoor je me? Ik hoor je niet!’ Geluidsproblemen zijn bij videoconferenties aan de orde van de dag. Met enkele trucjes kun je de meest voorkomende problemen met het geluid bij videobellen verbeteren en vind je de juiste microfoon en headset voor je online vergaderingen.
De verwerking van het spraaksignaal en de resulterende kwaliteit varieert vaak per videoconferentieprogramma. De programma’s controleren de verbinding van de server met de respectievelijke clients (pc’s, smartphones) en passen de codec en de bitsnelheid automatisch aan. Om tijdens de overdracht bandbreedte te besparen, verwijderen veel programma’s de hogere frequenties. Microsoft is bijzonder rigoureus en geeft bij Skype en Teams alleen frequenties tot 7 kHz door. Daardoor klinken stemmen altijd een beetje dof. Beide programma’s presteren echter wel beter bij het compenseren van volumeschommelingen. Daardoor versta je zelfs makkelijk sprekers die geen headset gebruiken en iets verder af zitten van de microfoon op hun computer.
Als de afstand te groot is, treedt er een galm op en worden storende omgevingsgeluiden luider doorgegeven. Cisco Webex en Goto Meeting gebruiken een agressief ruisonderdrukkingssysteem dat stemmen op onnatuurlijke wijze vervreemdt. Bij BigBlueButton snijdt een lomp werkende ruisvermindering soms het begin en het einde van woorden af. Bij Google Meet, Nextcloud, Stackfield en Zoom klinken sprekers evenwichtig en natuurlijk. Jitsi zit daar ergens tussenin. Daarbij traden er geluidsartefacten op door storingen bij de overdracht.
Om dat te voorkomen, is het van belang om te zorgen dat je internetverbinding zo stabiel mogelijk is zodat er zo min mogelijk storingen optreden. Via wifi kunnen datapakketten ongecontroleerd worden vertraagd, wat geluidsonderbrekingen kan veroorzaken. Een kabelverbinding lost dat probleem op.