Als Android-gebruiker moet je vaak erg lang wachten tot je toestel een keer een Android update krijgt. Bij de lagere prijsklassen blijf je vaak ook nog eens tevergeefs wachten. Daar is de laatste jaren helaas weinig aan veranderd. Er blijft hoop dat Google het lethargische updatebeleid een impuls geeft.
Zeg, wanneer krijg ik eindelijk een Android update op mijn smartphone? Een dergelijke vraag hoor je niet snel voorbijkomen als het om iPhones, gameconsoles of Windows- en Linux-pc’s gaat. Maar bij Android staan de nieuwssites en supportfora er wel aardig vol mee. Teleurstelling over uitstel en teruggetrokken updates lijken onderhand standaard te worden. Het maakt Android er niet minder populair van, want het besturingssysteem heeft genoeg pluspunten. Maar zelfs Google heeft door dat het zo niet langer kan doorgaan.
Hoe slecht het er precies voor staat, kun je uit de statistieken goed opmaken. Ook de Consumentenbond voert al sinds 2015 campagne om het updaten van smartphones af te dwingen en pleit ervoor om updates minimaal 2 jaar na aankoop te verplichten. Helaas hebben ze in de juridische strijd tegen de grote speler Samsung geen overwinning kunnen behalen. Van de ruim 200 verschillende smartphones die tussen 2014 en 2016 verkrijgbaar waren, draaien 95 modellen (43,8 procent) nog op Android 5.0 (Lollipop) of zelfs een nog oudere versie. Slechts 16 van die modellen (7,4 procent) hebben een update naar Android 8 (Oreo) gekregen en 14 daarvan komen uit 2016. Dat komt in grote lijnen overeen met onze bevindingen van een aantal jaren geleden (c’t magazine uitgave 9, 2014).
Voor onze gegevens hebben we functie-updates van Android meegenomen die meer dan alleen foutjes oplossen. Daardoor tellen 5.1 en 7.1 als eigen versies, maar 6.0.1 niet. Voor de berekening van de vertraging tellen we de maanden vanaf het moment dat het eerste Google-apparaat een nieuwe versie krijgt. Updates van fabrikanten zonder nieuwe Android-versie hebben we in onze beoordeling niet mee laten tellen. De goedkope smartphones zijn daarbij de voornaamste reden dat de scores naar beneden getrokken worden.