Game smartphone, iPhone of instapmodel voor mobiele games: vergelijkende test

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

Mobiele games zijn populair, maar er zijn nog maar weinig speciale game-telefoons. We vergelijken drie speciale game smartphones met ‘gewone’ smartphones zoals een iPhone en een instapmodel smartphone.

Moderne topsmartphones zijn enorm krachtig en opgewassen tegen veeleisende games. Maar bij mobiel gamen zijn ook andere aspecten en accessoires belangrijk. Game smartphones zoals de Asus Rog Phone, Razer Phone 2 en Xiaomi Black Shark 2 zijn daar speciaal op afgestemd.

We kijken of ze echt fijner gamen dan een top­smartphone zoals de iPhone XS Max. Om de vergelijking compleet te maken, zetten we er de goedkope ­Motorola Z3 Play naast. Een ding dat in elk geval meteen opvalt is het uiterlijk van de game-telefoons: het design doet denken aan game-laptops. De erg hoekige Razer ligt hierdoor minder fijn in de hand.

game smartphone test mobiel gamen iPhone Android Rog Phone Razer Phone Black Shark

Performance en koeling

De Razer Phone 2 en Asus Rog Phone zijn beide met een Snapdragon 845 uitgerust en presteren daarmee vergelijkbaar met andere topsmartphones met deze SoC. Speciale losse grafische chips zoals bij pc’s zijn er niet voor smart­phones. De Black Shark 2 met Snapdragon 855 presteert in benchmarks duidelijk beter. Die SoC heeft geen Big/Little-architectuur maar een 1/3/4-cluster: de snelste kern is de Prime Core, deze heeft ook dubbel zoveel L2-cache (512 Kb) als de andere cores.

Bij de 3D-prestaties is de Black Shark 2 zelfs sneller dan de iPhone. Buiten de benchmarkresultaten is er echter geen merkbaar verschil tussen de geteste toestellen. Ze kunnen allemaal nog lange tijd mee. De enige uitzondering is de Moto Z3 Play met zijn middenklasse-SoC. Die draait bijvoorbeeld GTA San Andreas nog vloeiend met hoge grafische details, maar bij PUBG moet je terug naar gemiddeld detailniveau om het nog een beetje speelbaar te houden.

leuke mobiele game games spel PUBG mobile

De drie gametelefoons bieden een boostmodus voor betere prestaties tijdens gamen, maar dat vind je ook op andere toestellen terug. De Black Shark is uitgerust met een vloeistofkoeling en klokt ook minder terug bij belasting dan de Phone 2 en Rog Phone.

De losse koeler-accessoire bij de Rog Phone verkoelt vooral je handen. Maar bij geen van de toestellen zagen we haperingen.

Scherm en accuduur

Voor gamen zijn behalve prestaties ook beeld en geluid erg belangrijk. Op dat punt weten de game­telefoons zich wel duidelijk te onderscheiden van de gewone top­smartphones. De Phone 2 en Rog Phone bieden ­beeldverversingsfrequenties van respectievelijk 120 en 90 Hz. Maar zelfs bij games die dit kunnen benutten, moet je goed kijken om het onderscheid te zien met gangbare 60Hz-panels.

Het verschil tussen de contrastrijke oled-schermen en het lcd-scherm in de Phone 2 is groter. De pixeldichtheid varieert (van 400 tot ruim 500 ppi), net als de resolutie, maar met het blote oog is er geen duidelijk verschil. Qua helderheid zagen we geen nieuwe recordwaardes.

De panels van de iPhone met circa 650 cd/m2 en Rog Phone met bijna 700 cd/m2 zijn ook in zonlicht nog goed af te lezen. De andere modellen scoren rond 500 cd/m2, wat niet optimaal is bij invallend zonlicht.

De luidsprekers zijn beter dan gebruikelijk, alle modellen behalve de Z3 Play bieden twee speakers voor stereogeluid. Bij de iPhone zitten die in de rand en worden ze in liggende stand vaak afgedekt door je handen. Bij de gametelefoons zitten ze dan gunstiger aan weerszijden van het scherm. De Rog Phone biedt als enige een koptelefoonuitgang.

De accuduur toont een gemengd beeld. De Black Shark 2 houdt het bij gamen meer dan tien uur vol, maar de accuduur bij de Rog Phone en Phone 2 valt tegen (6,4 en 6,6 uur bij gamen). De Z3 Play en iPhone zitten hier tussenin met een behoorlijke accuduur. De Black Shark laadt het snelst, de iPhone het traagst.

Testresultaten

In onderstaande tabel vind je meer gegevens en testresultaten van de geteste smartphones. Klik op de afbeelding om een vergroting te bekijken (in pdf-formaat).

game smartphone test mobiel gamen iPhone Android Rog Phone Razer Phone Black Shark testresultaten

Accessoires en meer

Bij de gametelefoons ligt de focus duidelijk niet op de camera. Tegen de camera’s van de Samsung Galaxy S10 en Huawei P30 maken ze geen kans. Het beste toestel voor foto’s maken is in deze test de iPhone, al legt ook die het af tegen de beste camerasmartphones zoals de P30 Pro. Voor video-opnamen is de iPhone wel het beste toestel. De Z3 Play is alleen geschikt voor snelle kiekjes in gunstige omstandigheden.

Voor de speciale game smartphones is het wat lastig om een telefoonhoesje te vinden, maar een duidelijk pluspunt zijn de (los verkrijgbare) extra’s. Asus spant de kroon met verschillende docks en twee typen controller. De Twinview-controller voegt een tweede scherm en twee schouderknoppen toe.

De Gamevice past om de smartphone en voegt joy-sticks, triggers en knoppen toe. Het resultaat doet denken aan een Playstation Vita. Met de Mobile Desktop Dock (€ 150) voeg je HDMI, DisplayPort, audio-aansluitingen, Gigabit-LAN, 4 × USB type-A en een SD-kaartlezer toe. De smartphone stuurt het beeld naar een extern scherm of dient als tweede scherm.

game smartphone test controller mobiele game gamepad

Er zijn allerlei soorten controllers en accessoires beschikbaar voor mobiel gamen, ook van derden.

Ook bij Motorola en Xiaomi is een speciale gamepad verkrijgbaar die de smartphone omvat. Razer biedt de Raiju Mobile Controller, die ook geschikt is voor andere merken smartphones. Deze ziet er meer uit als een Xbox-controller waar de smartphone in een houder boven wordt geklemd. Koppelen kan via bluetooth of usb. Apple biedt zelf geen gaming-toebehoren, maar er zijn veel geschikte accessoires voor de iPhone beschikbaar.

We testen game-accessoires voor smartphones in c't jul-aug/2019

Een probleem waar alle smartphones mee kampen is dat niet alle games de accessoires ondersteunen. Een lijst met ondersteunde games vind je bij Asus in de Game-Vice-app, bij Motorola in de Moto-Game-­Explorer-app en bij Razer op de website. Een alternatief zijn de ‘Air Triggers’ van de Rog Phone: aanraakgevoelige schouderknoppen op de telefoon, die je via software kunt toewijzen aan knoppen in een game.

Conclusie

De drie gamesmartphones zijn ideaal voor gamen en bieden meerwaarde met de speciale (los verkrijgbare) accessoires. Daar betaal je echter ook voor. Die investering loont alleen voor fanatieke gamers.

Een interessant alternatief zijn topsmartphones, die ook genoeg performance bieden en qua fotografie meer bieden. Daarbij moet je dan wel uitwijken naar universele game-accessoires. De iPhone is sowieso het alternatief voor iedereen die geen Android-toestel wil. De goedkope Z3 Play is alleen geschikt voor casual ­gamers.

Asus biedt voor de Rog Phone de meeste toebe­horen en is de beste keus als je daarvan wilt profiteren. De Razer Phone biedt weinig unieke pluspunten, maar Razer heeft de fijnste controller (die ook met andere Android-toestellen werkt).

De meeste power voor je geld krijg je met de ­Xiaomi Black Shark 2 met Snapdragon 855. Die wat hoekige game­telefoon is in Europa officieel verkrijgbaar voor een erg scherpe prijs.

Lees uitgebreide achtergrondinfo op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

Alpenföhn Panorama 2 review: cpu-koeler voor compacte (mini-)pc’s

In deze review werpen we een blik op de Panorama 2 van Alpenföhn. Deze cpu-koeler koelt processors tot 95 watt en dankzij de geringe hoogte is hij ges...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er