Omdat laptops als complete systemen worden verkocht, kunnen ze vrijwel altijd alleen worden gekocht in door de fabrikant gespecificeerde uitvoeringen. Geen enkele fabrikant of winkel heeft duizenden en duizenden configuraties van tientallen laptopmodellen op voorraad. Meestal is er één Core i3-, i5- of i7-configuratie per laptop. De hoeveelheid RAM en capaciteit van de ssd en de schermresolutie nemen toe afhankelijk van het cpu-model.
Wil je een mooi oled- of 4K-scherm? Dan kom je vaak automatisch uit bij het topmodel. De configuratie die je eigenlijk wilt met een mid-end cpu en een zo groot mogelijke ssd is vaak ook geen optie. Als er uit meerdere kleuren voor de behuizing valt te kiezen, zijn die vaak gekoppeld aan bepaalde uitvoeringen. In zeldzame gevallen verschillen de versies op ongebruikelijke punten, zoals de accucapaciteit.
Dat levert het probleem op dat je geen review kunt vinden van de exacte uitvoering die jij wilt hebben. Een vuistregel is dat een andere cpu van dezelfde generatie en modelserie en een andere RAM-hoeveelheid of ssd-capaciteit niet leiden tot merkbare verschillen in de accuduur, het gewicht of het ventilatorgeluid. De situatie is anders voor onderdelen zoals de aan het begin genoemde low-end grafische chips. 4K-displays hebben meer energie nodig dan full-hd-displays. Een beter beeld gaat hand in hand met een kortere accuduur.
Zelf samenstellen
Bedrijven die zakelijke laptops in grote hoeveelheden bestellen, hebben de optie van eigen configuraties, maar consumenten hebben die keuze niet. Apple, Dell en Lenovo bieden fiks geprijsde laptopmodellen die je zelf kunt samenstellen in hun webwinkels, maar die staan geen extreme combinaties toe zoals de zwakste cpu met de grootste ssd.
Zoiets is alleen mogelijk bij kleine lokale laptopleveranciers die via Aziatische fabrikanten barebone-laptops inkopen en die verkopen onder hun eigen naam, helemaal naar wens van de klant. Dat bedrijfsmodel is echter niet houdbaar op de massamarkt, waar lage prijzen worden gehaald door hoge volumes en veel automatisering. Dat is alleen weggelegd voor dure gaming-laptops en niche-apparaten. Omdat barebone-laptops speciaal zijn ontwikkeld voor individuele montage, zijn ze meestal dikker en zwaarder dan vergelijkbare hardware van de grote laptopfabrikanten.
Er zijn laptops die je wel zeer uitgebreid aan je eigen wensen kunt aanpassen en zelfs van Linux kunt voorzien, zoals dit ultrabook van Clevo.