In gesprek met Niels Burnet van Kingston Technology: de (on)mogelijkheden van geheugenupgrades

Daniel Dupré
0

De prijzen van opslag en geheugen zijn momenteel historisch laag. Dat maakt het interessant om oude pc’s en laptops van een upgrade te voorzien, om deze zo een nieuw leven in te blazen. Over dit en andere ontwikkelingen op gebied van geheugen en opslag voor pc’s, sprak c’t onlangs met Niels Burnet van Kingston Technology – bovendien had hij ook een nieuwtje voor ons in petto. 

Niels Burnet, verantwoordelijk voor Business Development Kingston Nederland, deelde in het gesprek zijn inzichten over de (on)mogelijkheden bij het upgraden van het werkgeheugen, en besprak hij de laatste marktontwikkelingen op gebied van geheugen en opslag.

Kingston XS1000

Wanneer is een upgrade van werkgeheugen zinvol bij een oudere pc?

Wanneer je een oudere pc hebt, dan is de noodzaak voor een upgrade afhankelijk van de prestaties van een computer, wat je ermee wilt bereiken en hoe je dat zelf ervaart. Een computer kan bijvoorbeeld langzaam opstarten, werkt traag, wisselen tussen programma’s loopt niet lekker, bestanden laden gaat langzaam. Dan is het tijd om te upgraden. Dit is ook afhankelijk van de specificaties van de computer.

In het algemeen zijn er meestal twee redenen om te upgraden: technologische redenen en economische redenen. Dat kan naast een traag systeem ook zijn dat je pc niet meer voldoet aan moderne software. Bijvoorbeeld bij Windows 11 is er meer geheugen nodig.

Afhankelijk van je budget is het economisch gezien nog steeds veel goedkoper om te upgraden en een systeem daarmee weer een nieuw leven te bieden dan een totaal nieuw systeem te kopen. We zien dan ook de laatste tijd omdat geheugenprijzen acceptabel zijn, dat de verkopen toenemen.

Niels Burnet Kingston

Niels Burnet, Business Development Manager bij Kingston Nederland

Hoe zit het met de beschikbaarheid van ouder werkgeheugen?

DDR3-geheugen is nog goed beschikbaar, maar het is wel een oude geheugentechnologie. Wat je dan ook vaak ziet, is dat de beschikbaarheid langzaam minder wordt omdat de vraag afneemt. Chip- en geheugenfabrikanten richten zich dan meer op de nieuwe technologieën, waardoor de oudere minder goed beschikbaar worden. Soms kunnen ze ook duurder worden – het volgt daarmee feitelijk de wetten van vraag en aanbod.

Desondanks produceert Kingston nog steeds DDR3 geheugen, naast DDR4 en uiteraard het nieuwe DDR5. Al deze technologieën zijn nog steeds goed beschikbaar in de markt, ook bij Kingston. Kingston koopt de waferplaten in voor de verschillende geheugentechnologieën in bij de fabrikanten. DDR3 maakt niet meer het grootste deel uit van het aanbod van Kingston, dat is steeds kleiner aan het worden. Toch willen we een breed portfolio blijven bieden aan alle klanten, zodat die nog jaren uit de voeten kunnen.

DDR2 geheugen is inmiddels te oud en wordt niet meer door Kingston geproduceerd. De beschikbaarheid van oudere technieken is ook afhankelijk van de marktwerking: als de vraag vanuit de markt heel klein wordt, zal het minder beschikbaar worden. En het begint al een stap voor Kingston: als de chipfabrikanten de waferplaten minder aanbieden en minder tot hun beschikking hebben in de fabrieken, dan wordt het uitdagender om die technologie nog aan te kunnen bieden.

Kingston DDR4 DDR5

Kingston DDR4-DIMM (boven) en Kingston DDR5-DIMM (onder)

 

Wat zijn de voordelen van nieuwe geheugentechnologieën ten opzichte van oudere?

De ontwikkeling van verschillende technologieën zijn ongeveer in te delen in stappen van zeven tot tien jaar. Dan gaat de gehele industrie over naar een nieuwe geheugengeneratie. DDR3 is op z’n retour, DDR4 wordt nu heel veel verkocht . DDR5 is ongeveer een jaar geleden gelanceerd. De JEDEC zet de industriestandaard, en dan begint de transitie naar een nieuwe geheugentechnologie. [Red.: JEDEC is de halfgeleider-standaardisatieorganisatie van de Electronic Industries Alliance (EIA)]

Nieuwe geheugentechnologie gaat samen met een hogere snelheid en een lager voltage. Nieuwe technologie biedt over het algemeen alleen maar voordelen. Zo biedt de recente DDR5 ook voordelen in termen van capaciteiten, hogere snelheden en is het energiezuiniger. Een transitie is eigenlijk altijd goed nieuws.

De prijzen van DDR5-geheugen zijn nog relatief hoog vergeleken met DDR4. Is daar een reden voor?

Bij de introductie van een nieuwe technologie zie je altijd dat je in eerste instantie een prijspremium betaalt. Dat was bij DDR4 zo, en is ook het geval bij DDR5. Naarmate de adoptie toeneemt, en er meer vraag komt, dan gaan de prijzen omlaag. Dat is nu ook al het geval met DDR5 en het gat met DDR4 wordt kleiner. Op den duur komen beide op hetzelfde prijsniveau terecht. De verwachting is dat dit in 2024 of 2025 zal gebeuren en dat de prijzen van beide geheugenvarianten gelijk is.

Momenteel is DDR4 de mainstream geheugentechnologie. Rond de 80% tot 85% van het RAM dat wordt verkocht is DDR4. DDR5 is net gelanceerd, en dat maakt ongeveer 10% tot 15% uit. Dan is er nog een klein beetje DDR3 geheugen dat wordt verkocht.

De capaciteiten van het geheugen gaan omhoog, deels omdat dat nodig is omdat consumenten en bedrijven steeds meer van een systeem vragen. Daarnaast maakt ook software een evolutie door en heb je meer geheugen nodig voor je systeem. Aan de client-desktop zijde is 8, 16 en 32 GB; client-laptop zijde is 8-16GB de standaard. Hogere capaciteiten kan ook, maar dan zit je vooral in andere marktsegmenten zoals servers. Daar is 16, 32 en 64 GB gebruikelijk.

Maar voor de gemiddelde gebruiker is 16 GB momenteel voldoende, 32 GB is mooi. Echt de lagere capaciteiten leveren we al nauwelijks meer. Bij 2 tot 4 GB wordt het echt noodzakelijk om te upgraden, mits het systeem dat nog toelaat.

Wat is de reden dat DDR5 ook in de iets ongebruikelijke 24GB-modules beschikbaar zal zijn?

Bij DDR5 zijn voor het eerst ook 24 GB modules beschikbaar. Dat is niet zo gebruikelijk aan de client-zijde, maar in het servervlak zijn er mogelijkheden om te gaan naar 24, 48 en 96GB-modules – hoewel we dat op dit moment nog niet hebben. Dat komt door de density van de chip. Met 8Gbit-density (x8) kun je 8, 16 en 32 GB modules maken, met 16Gbit (x16) density zijn er 64 en 128 GB bereiken. In de toekomst is het mogelijk om dan ook 14, 48 en 96GB-modules te maken dankzij 24Gbit (x24) density chips.

Dat zie je ook vaak bij nieuwe technologie, in het begin bied je een wat kleiner portfolio en gaandeweg brengt de geheugenindustrie steeds meer mogelijkheden onder diezelfde technologie.

Wat is de voornaamste afzetmarkt voor Kingston?

Kingston biedt geheugen voor consumenten en bedrijven. Consumenten kunnen een upgrade voor hun systeem aanschaffen, zakelijk zien we dat we vaak werkplekken moeten inrichten. Dan heeft een bedrijf bijvoorbeeld 4000 werkplekken die de IT-manager nog niet wil vervangen, maar wil de levensduur van de bestaande systemen verlengen. Wij bieden dan een geheugenuitbreiding of een ssd. Binnen dat zakelijke segment is er ook het serversegment, waar we serverrekken vullen met geheugen en ssd’s. We bieden geheugen voor desktops, laptops en servers, maar de grote markt zit met name in het desktop en laptop-segment.

Daarnaast hebben we ook nog verschillende productgroepen. Kingston biedt systeem-specifiek geheugen dat 100% compatible is met OEM-systemen, zoals die van HP, Lenovo of Dell. Dan bieden we ook nog ValueRam-geheugen voor de zogenaamde whitebox-platformen, dus zelfbouwsystemen met geheugen voor moederborden van Asus, Asrock, Gigabyte en MSI. Op dezelfde manier bieden we ook systeem-specifiek servergeheugen en server premier-geheugen.

Dan is er nog Kingston FURY-geheugen, het gaming- en overklokgeheugen, dat is high-performancegeheugen met hele hoge snelheden, bijvoorbeeld DDR5 7200-RAM. Vroeger heette het gaminggeheugen Hyper-X, die merknaam is verkocht aan HP, en het Kingston gaminggeheugen is doorgegaan onder de benaming FURY.

Kingston FURY Beast DDR5 RGB

Kingston FURY Beast DDR5 RGB

De geheugenindustrie gaat in golven op en neer, er zijn periodes van schaarste, die zagen we tijdens corona, maar nu is er een groter aanbod dan dat er vraag is. Daar zitten we momenteel in. Dat is goed nieuws voor consumenten, en we zien ook dat onze sales groeien. Hoe lang deze situatie blijft is koffiedik kijken, maar we verwachten dat de markt dit jaar stabiel zal zijn.

Hoe ziet de markt op gebied van opslag er momenteel uit?

Bij ssd’s zien we momenteel een groei in de adoptie van NVMe-ssd’s. Daar zien we een stijging in de vraag en de verkoop. Daar zijn verschillende redenen voor. NVMe is een kleinere vormfactor en past in heel veel systemen in de markt, en het biedt veel meer performance, dus hogere snelheden. En dat is wat consumenten en bedrijven graag willen.

NVMe is tot twee keer sneller dan een traditionele sata-ssd, die al veel sneller is dan een traditionele harde schijf. SATA-ssd’s halen tot 500 MB/s, NVMe haalt 3000 of 7000 MB/s. Kingston biedt in NVMe-drives een entry-level/midrange ssd, de NV2-ssd die snelheden biedt tot 3000 MB/s.

In het high-end segment hebben we de KC3000-ssd en de Kingston FURY Renegade-ssd, die behalen lees- en schrijfsnelheden van 7000 MB/s. De FURY Renegade gaat daar zelfs over en haalt 7300 MB/s. Met deze producten haal je veel meer performance, terwijl de prijzen nagenoeg hetzelfde zijn vergeleken met een oudere sata-generatie. Dit zijn PCIe gen 4 producten.

PCIe gen 5 en hoger is de toekomst. Voor gen 5 vind je wel al drives, maar dat staat bij ons nog niet op de roadmap, we hebben eigenlijk net de 4.0-drives gelanceerd. De nieuwste platforms laten nieuwe opslag- en geheugentechnologie wel toe, maar de industrie is nog in ontwikkeling naar die generatie toe. Kingston is vooral goed in het leveren van kwalitatief goede producten voor een goede prijs voor vandaag.

Wat kunnen we in de komende tijd van Kingston verwachten?

Kingston is echt een geheugenfabrikant, we maken intern geheugen, ssd, usb en (micro)SD-kaarten. De core business is DRAM en ssd.

Nieuw in het aanbod van Kingston is de XS1000 externe ssd. Dit is een compacte portable-ssd die lees- en schrijfsnelheden haalt van 1050 MB/s, die in capaciteiten van 1 en 2 TB verschijnt met een USB 3.2 gen 2-aansluiting. Die wordt toegevoegd aan het portfolio van externe ssd’s, daar hebben ook al de XS2000 externe-ssd van. Deze is gericht op high-end gebruik; de nieuwe XS1000 is eerder een mainstream portable schijf.

Kingston XS1000

De Kingston XS1000 externe ssd.

 

c’t wil Niels Burnet hartelijk bedanken voor het gesprek en het delen van zijn inzichten.

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Kingston heeft snelle gaming PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD – review

Kingston brengt met de FURY Renegade zijn eerste PCIe 4.0 NVMe-ssd uit en richt  zich op gamers die een nog hogere performance willen.

Genomineerd in de c’t lezers-awards: de Kingston XS2000

Ook dit jaar organiseren we weer de c’t lezers-awards waarin jij kunt aangeven wat jij per categorie het beste product van 2022 vindt. We lichten hier...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er