Kingston XS2000 review: klein, snel én een IP55-rating

Elwin Hodžić
0

De snelle XS2000 van Kingston is nauwelijks langer dan een luciferdoosje. Toch heeft deze externe ssd echter een nadeel. Dit nadeel lees je terug in deze Kingston XS2000 review.

Kingston XS2000 review:

Prestaties en temperaturen

De Kingston XS2000-ssd haalt met zijn USB 3.2 Gen 2×2-aansluiting, o­ftewel de 20-Gbit/s-variant, een snelheid van 2,1 GB/s voor het lezen, iets minder dan 1,9 GB/s voor het schrijven en ongeveer 77.000 IOPS voor toegang tot willekeurige adressen.

Bij het schrijven met H2testw haalden we over de gehele capaciteit echter slechts 146 MB/s. Daarbij steeg de temperatuur van de controller tot 72 °C, die toen terugschakelde. Bovendien was de ongeveer 100 GB grote SLC-cache van de ssd toen vol, dus moesten de gegevens rechtstreeks naar het langzame QLC-flashgeheugen geschreven worden.

Mogelijke problemen met de ssd-firmware

Op de usb-poort van een ouder Asus moederbord meldde de XS2000 zichzelf aan als een Hard Disk Device 1 met een bedrijfstemperatuur van bijna 16.000 °C. Mogelijk had het moederbord problemen met de ssd-firmware.


Ontvang gratis informatie en tips over (externe) ssd’s, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Compact maar ook stevig

De ssd is beschermd tegen water en stof volgens IP55, de meegeleverde rubberen hoes beschermt hem ook tegen krassen. Met zijn kleine formaat en de 30 centimeter korte usb-kabel is hij een snel alternatief voor een usb-stick.

Conclusie Kingston XS2000 review

Al met al kunnen wij concluderen dat deze externe ssd van Kingston lekker snel en compact is. Ook beschermt de meegeleverde rubberen hoes de ssd tegen krassen en heeft de SSD een IP55-rating. Toch is de koeling van de behuizing niet voldoende voor zeer lang schrijven. Past deze ssd toch niet bij jouw wensen? Misschien is de Samsung T7 Shield een optie voor jou.

Kingston XS2000 review – plus- en minpunten

+ snel bij normaal gebruik
+ klein formaat
controller schakelt terug

Kingston XS2000 specificaties

FabrikantKingston, kingston.com
AansluitingenUSB 3.2 Gen 2×2
Afmetingen6,9 × 3,2 × 1,4 cm
Gewicht29 gram
Meegeleverdkv usb-kabel 30 cm
Shoplink en prijsAmazon, circa 139 euro voor 1TB

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 08/09, 2022, pagina 23.)

Lees meer over (externe) ssd's in c't 05/2024

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Samsung T7 Shield review: robuuste externe ssd

In deze Samsung T7 Shield review werpen wij een blik op deze  robuuste externe ssd van Samsung waarbij wij kijken wij naar hoe deze ssd presteert en h...

Externe ssd review – zes 2 TB modellen getest

In deze externe ssd review testen we zes modellen met 2 TB opslagruimte. Er zijn grote verschillen in snelheid. Bekijk de benchmarks en testresultaten...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er