Een Chromebook kiezen als laptop

Marco den Teuling
0

Chromebooks worden populairder en kunnen ook steeds meer. Maar er zijn ook steeds meer modellen. Wil je een Chromebook kiezen als laptop? We geven een kort overzicht en tips voor de aanschaf. 

Toen Google in 2011 zijn besturingssysteem Chrome OS introduceerde en de eerste Chromebooks op de markt kwamen, werden ze door veel mensen afgedaan als kansloos. Ondertussen ziet het er heel anders uit: in 2018 was ruim de helft van alle door onderwijsinstellingen in de VS aangekochte computers een Chromebook. Ook in Nederland en België kom je ze steeds vaker tegen. De Chromebook van nu kan ook meer dan in de begindagen.

De ontwikkeling va de Chromebooks staat niet stil. Voor een update kun je het artikel Chromebook: keuze voor een goede laptop op Chrome OS – advies lezen

Mogelijkheden van Chromebooks

Om te beginnen kun je van alles in de Chrome-browser doen, omdat steeds meer diensten via websites worden aangeboden. Van Googles eigen Documenten of Microsofts Office Online, tot CRM-systemen en fotobewerkingstools, het is allemaal online te vinden.

Verder staat op moderne Chromebooks standaard Google Play, waaruit je Android-apps kunt installeren. Daarmee beschik je over vele tienduizenden apps, van praktische tools tot talloze games.

Op sommige Chromebooks kun je bovendien Linux-programma’s installeren.  Meer daarover lees je in een komende editie van c’t magazine.

Kooptips

Niet alle Chromebooks bieden alle mogelijkheden en de prijzen lopen uiteen van circa 200 euro tot meer dan 1000 euro. Daarom hebben we hier een aantal suggesties verzameld als je een Chromebook kiezen wilt.

Voordelige aanschaf

Asus Chromebook 12

Asus Chromebook 12

De Asus Chromebook 12 (ook bekend als Chromebook C223) zal voor veel gebruikers voldoende zijn als laptop. Met een dualcore-Celeron (tot 2,2 GHz turbo) en 4 GB werkgeheugen biedt het apparaat genoeg performance voor wat surfen, mailen en documenten tikken. De lokale opslagruimte is met 32 GB ruimer dan bij oudere instap-Chromebooks. Dat is handig als je lokaal wat video’s of muziek wilt opslaan, een microSD-kaartlezer biedt eventueel extra opslagruimte. De 2W-speakers klinken voor zo’n klein laptopje heel aardig.

De lokale opslag is ook handig voor Android-apps, maar door het ontbreken van een touchscreen zal dat niet bij alle apps lekker werken. Het kijkhoekgevoelige scherm van 11,6 inch heeft een vrij lage resolutie van 1366 × 768 pixels. Erg prettig is wel dat het niet spiegelt. Ook prettig is het morsbestendige toetsenbord, dat bijna de hele breedte van de laptop beslaat. Met de grote toetsen kun je vlot tikken en het touchpad is eveneens ruim bemeten.

Qua aansluitingen ben je met twee USB-C-aansluitingen plus een volledig formaat USB-3.1-poort aardig voorzien. Opladen gaat via een van de USB-C-poorten. Een volle acculading gaat een werkdag mee bij licht gebruik. De wifi-verbinding loopt via 802.11ac en het bereik is prima. Het apparaat voelt stevig, maar de indruk is wel erg plastic. Afgezien daarvan is het een goed uitgeruste instapper.

Pluspunten

  • fijn toetsenbord en trackpad
  • mat scherm

Minpunten

  • erg plastic

Bekijk deze Chromebook

Middenklasser

Acer Chromebook Spin 15

Acer Chromebook Spin 15

De Acer Chromebook Spin 15 is een ‘convertible’: je kunt het touchscreen naar achteren wegklappen tegen het toetsenbord voor  een tabletmodus. Of je gebruikt hem in een van de tussenliggende standen in tent- of presentatiemodus. Het 15inch-scherm heeft een full-hd-resolutie, wat bij dit formaat ook wenselijk is. Door de spiegelende laag op het touchscreen moet je wel rekening houden met reflecties.

De specificaties zijn duidelijk wat hoger dan bij voordelige instapmodellen. De Celeron lijkt op die van de Asus hierboven maar heeft vier cores, en je krijgt 8 GB werkgeheugen en 64 GB opslagruimte. Die opslag is net als bij de Asus eMMC-geheugen, wat weliswaar trager is dan een ssd maar veel sneller dan een harde schijf. De extra opslagruimte en het touchscreen zijn fijn voor Android-apps. Voor gebruik in tabletmodus is het apparaat wel vrij zwaar en groot.

Qua aansluitingen krijg je een enkele USB-C-aansluiting en twee volledig formaat USB-poorten. De accuduur is prima en met een volle acculading haal je makkelijk het einde van de dag. Wil je een goedkoper model, dan zijn er uitvoeringen met half zo veel opslagruimte en werkgeheugen.

Pluspunten

  • touchscreen met Full HD
  • in verschillende standen bruikbaar

Minpunten

  • spiegelend scherm

Bekijk deze Chromebook

Buitenbeentje

Google Pixelbook

Google Pixelbook

De Pixelbook is Googles eigen versie van een Chromebook en dient ook als paradepaardje voor het concept Chromebook. De Pixelbook is net als de Spin hierboven een convertible en in laptop-, tablet-, tent- en presentatiemodus te gebruiken. Het 12,3 inch grote touchscreen heeft een 3:2 schermverhouding (ook handig in tabletmodus) en een haarscherpe resolutie van 2400 x 1600 pixels.

De specificaties zijn voor een Chromebook uitzonderlijk. Zo krijg je bij het basismodel een Intel Core i5-processor, 8 GB aan werkgeheugen en een 128GB-ssd. Er zijn zelfs uitvoeringen met een Core i7 processor, 16 GB RAM en een 512GB-ssd. Met die specificaties kun je er zelfs zware Linux-toepassingen op draaien. De Pixelbook is ook een van de eerste Chromebooks waarop installeren van Linux-toepassingen beschikbaar is.

De laptop heeft verder twee USB-C-poorten, beschikt over Google Assistent, een verlicht toetsenbord en meer. Voor wie er creatief mee aan de slag wil is er de los verkrijgbare, drukgevoelige Pixelbook Pen. Enige nadeel is dat de accuduur korter is dan bij minder krachtige Chromebooks. Dat, en de prijs en slechte verkrijgbaarheid.

Pluspunten

  • prachtig scherm
  • krachtige hardware

Minpunten

  • prijzig

Bekijk deze Chromebook

Er zijn natuurlijk nog veel meer opties en andere apparaten dan laptops die Chrome OS draaien. Zo is de Asus Chromebox een mini-pc met Chrome OS en plak je de nog kleinere Chromebit zelfs makkelijk achter op een monitor. Er zijn zelfs al tablets met Chrome OS verschenen. Als laptop waarop je wat wilt  internetten, tekstverwerken en af en toe casual gamen is een Chromebook in elk geval zeker het overwegen waard.

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Dit is hoe je maandelijks gemakkelijk flink kunt besparen op internet en tv

In dit artikel tonen we je hoe je kunt besparen op internet en tv. Dit kan variëren van het vergelijken van aanbieders tot het aanpassen van je huidig...

Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er