Voor deze test van zelf Ethereum minen hebben we de populaire software Phoenixminer versie 5.6a gebruikt en uitgepakt in een aparte (gebruikers)map, die we uitsloten van onze viruscontrole. Vooral voor grafische Radeon-kaarten is TeamRedMiner een goed alternatief.
Zoals bij de meeste miners vereist Phoenixminer administratorrechten en wordt het bestuurd via een config.txt- of een batchbestand. Om te beginnen hoef je alleen maar het ingevulde adres voor de wallet te vervangen door je eigen adres in het meegeleverde bestand start_miner.bat en je kunt aan de slag.
De mining-software heeft een permanente internetverbinding nodig, omdat de gegevenspakketjes zeer klein zijn en er dus om de paar seconden een nieuwe nodig is.
Als je geen energie wilt verspillen, ontkom je niet aan een paar afstelmaatregelen. Het belangrijkste voor een efficiënte werking is de voedingsspanning van de grafische chip, die gekoppeld is aan zijn kloksnelheid zoals standaard ingesteld.
Daarbij geldt: hoe lager de spanning, des te beter.De kloksnelheid kan meestal aanzienlijk worden verlaagd. We hebben de grondbeginselen van het zogenaamde undervolten al eerder beschreven.
Radeon-kaarten uit de gamerserie hebben de nodige instelmogelijkheden al in de driver zitten, voor GeForce-kaarten raden we de tool MSI Afterburner aan, dat ondanks zijn naam ook werkt met kaarten van andere fabrikanten.
Meerdere grafische kaarten in een systeem kunnen de efficiëntie verbeteren omdat je slechts eenmaal energiekosten kwijt bent aan de basiscomponenten. Op de afbeelding zie je een poging met TeamRedMiner 0.8.1, een Radeon VII en een RX 5700 XT bij 125 MH/s.
Het beste is om het voltage van GeForce-kaarten uit de RTX en GTX-1600 series direct te verlagen naar 0,7 volt en de bijbehorende lagere klokfrequentie te accepteren. In de regel heeft dat geen invloed op de mining-prestaties.
GeForce-kaarten van de GTX-1000 serie en de Radeon VII hebben een beduidend hogere frequentie nodig om hun maximale hashing-prestaties te bereiken. Bij die kaarten moet je experimenteren met verschillende combinaties van verlaagd voltage met slechts licht verlaagde frequentie.
Bij moderne Radeon-kaarten zijn de verschillen groter: RX-400/500- en -Vega-modellen hebben vaak 0,85 volt nodig voor ongeveer 1100 MHz, RX-5000-kaarten redden het met 0,75 volt en op RX-6000-kaarten draait de mining-client vaak al met 0,65 volt, maar heeft daarbij hulp nodig van de MorePowerTool, die de vermogenstabellen van de driver wijzigt.
Voor de hoogst mogelijke mining-prestaties is de geheugenfrequentie belangrijk. Voer die zo hoog op als je kunt, zolang het maar stabiel is. Als je overdrijft, krijg je crashes van de mining-software of ongeldige mining-pakketten (shares).
Bij Nvidia-kaarten kun je het geheugen gewoonlijk meer overklokken dan bij hun Radeon-equivalenten, maar dat heeft geen één-op-één effect op de resultaten, uitgedrukt in miljoenen hashwaarden per seconde (MH/s). Enkele voorbeeldwaarden vind je in de tabel hieronder.
Ook belangrijk: door de hoge belasting van de geheugeninterface wordt het grafisch geheugen aanzienlijk heter dan bij normaal gebruik. Dat heeft vooral invloed op kaarten met HBM2-geheugen (Radeon RX Vega, Radeon VII) en GDDR6(X), oftewel GeForce-kaarten uit de RTX-2000-serie en Radeon-modellen vanaf RX 5000.
Afhankelijk van de ventilatie van de behuizing kan de temperatuur zo hoog oplopen dat de kaarten afgeremd worden. Dat was het geval met verschillende RTX 3080/3090, maar ook een Radeon RX 5600 XT had daar last van.
De geheugentemperatuur kun je vaak controleren met de tool HWInfo, maar niet alle kaarten geven de sensorgegevens door aan de buitenwereld. Bij sommige kaarten kun je dat probleem verhelpen door de ventilator handmatig op een hoger toerental in te stellen. Meestal is dat te laag door de vaak lage gpu-temperatuur tijdens het minen.