Synology vs. QNAP – NAS-tools voor contacten, afspraken & taken gebruiken

Noud van Kruysbergen
0

Netwerkopslag voor thuisgebruik wordt vaak aangeprezen als manusje-van-alles. Daar horen apps bij voor contacten, afspraken en taken op de NAS beheren. We hebben het aanbod getest van Synology vs. QNAP, de twee grootste NAS-fabrikanten.

Fabrikanten van Network Attached Storage (NAS) bieden apps voor hun NAS, die niet alleen je verzameling contacten beheren, maar ook je afspraken en taken.

Omdat alles op de NAS terechtkomt, worden de gegevens in jouw datacentrum thuis geparkeerd en niet in de datacentra van Google, Apple of andere internetgiganten – althans zo lijkt het op het eerste gezicht.

We vergelijken de apps van Synology vs. QNAP in de praktijk. Voor de test gebruikten we twee apparaten: een QNAP TS-453A en een Synology DS415+ – beide NAS-apparaten met een x86-processor en vier bays voor harde schijven, zoals meer gevorderde thuisbeheerders waarschijnlijk hebben.

Synology vs. QNAP - NAS-tools voor contacten, afspraken & taken gebruiken

Synology vs. QNAP – apps installeren

Beide fabrikanten integreren de apps niet in het besturingssysteem, maar leveren ze via hun pakketbeheersystemen zodat ze met één klik makkelijk geïnstalleerd kunnen worden.

Het is niet nodig om daarvoor nog apart in te loggen nadat je op je NAS bent aangemeld: zowel Synology’s Package Centre als QNAP’s App Center werken direct, mits er een internet­verbinding is.

Op voorwaarde dat het betreffende model ondersteund wordt, gaat het installeren bij beide fabrikanten op een ongecompliceerde manier en met slechts een paar klikken. Maar qua ondersteunde modellen zijn er grote verschillen.

apps voor Synology - Contacts voor contactpersonen op je NAS

Synology Contacts is volwassen en gebruiksvriendelijk.

NAS apps installeren – systeemeisen

De verschillen in systeemeisen zijn groot: QNAP’s agenda-app QcalAgent en het contactbeheer Qcontactz bevinden zich elk in een Docker-container en hebben daarom ook de app Container Station ­nodig, waarmee ze kunnen worden uitgevoerd. Daardoor is 1 GB aan RAM een minimumvereiste. Met name kleinere en oudere modellen worden daardoor onnodig uitgesloten. Welke modellen compatibel zijn wordt bovendien in de store bij QNAP niet helemaal duidelijk.

Bij Synology gaat het wat makkelijker: we konden de apps Synology Calendar en Synology Contacts op onze huidige DS415+ test-NAS met x86-processor en op kleinere, goedkope NAS-modellen met een ARM-cpu makkelijk vinden en installeren. Ze zijn zelfs beschikbaar op een DS712+, die al meer dan tien jaar oud is. Je kunt bij Synology dus ook oudere en goedkopere NAS-apparaten gebruiken.


Ontvang gratis informatie en tips voor je NAS, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Synology vs. QNAP – Contacten apps

Na het installeren konden we Synology Contacts en Qcontactz gebruiken zonder de NAS opnieuw op te hoeven ­starten.

Hoewel de besturingssystemen een op vensters gebaseerde web-desktop hebben, worden de webtoepassingen in een afzonderlijk browservenster geopend en kun je ze alleen op die manier gebruiken.

Contacten importeren in NAS app

Waarschijnlijk heb je al aardig wat contacten op je smartphone of in je mailprogramma staan. Vaak kun je die in vCard-formaat importeren en exporteren.

Zowel Contacts als Qcontactz bieden de mogelijkheid tot het importeren van contacten in een bestaand of een nieuw telefoonboek.

De NAS deed er iets minder dan tien seconden over om meer dan 1000 contacten te importeren. Bij Contacts van Synology werden ze correct weergegeven, maar bij QNAP werden spaties in telefoonnummerblokken vervangen door ‘%20’. Bij erop klikken voor de individuele weergave werden ze wel goed getoond maar de lijstweer­gave was niet goed.

apps voor QNAP, Qcontactz contacten importeren

Bij Qcontactz werden spaties in telefoonnummers in ons geval vervangen door ‘%20’ (in de lijstweergave).

Gebruik en synchronisatie

We vonden beide apps makkelijk te gebruiken. Ze ondersteunen meerdere adresboeken en favorieten en hebben een handig menu voor het aanmaken van nieuwe con­tacten – zodat je geen visitekaartjes van je mobiele tele­foon hoeft over te typen.

Voor het synchroniseren van contacten tussen verschillende apparaten is het op HTTP(S)-gebaseerde protocol CardDAV ingeburgerd:

 • Synology levert de gegevens via de interne webserver van het besturingssysteem en biedt de koppeling hiernaar aan via het driepuntsmenu van het betreffende adresboek.
  Bijzonder praktisch: als je al een DynDNS-vermelding en een Lets-Encrypt-TLS-certificaat hebt aangemaakt, wordt de juiste link voor het synchroniseren via internet direct weergegeven. Dit kan optioneel ook als QR-code om te scannen met je smartphone­camera. We hebben dit zonder problemen getest met de Android-app DAVx5.

  Synology Contacts synchroniseren op iOS

  Synology Contacts synchroniseren op iOS.

 • Bij Qcontactz zul je geen informatie over de interface vinden. De documentatie bevat geen verwijzing naar CardDAV en je kunt ook geen externe CardDAV-servers integreren. De importoptie ondersteunt Google- en Microsoft-accounts, plus vCard- en CSV-­bestanden.

We hebben wel een Qcontactz-app ontdekt in de App Store (voor iOS) en PlayStore (voor Android), maar QNAP maakt niet duidelijk hoe we er met onze Windows-, Mac- en Linux-computers contact mee kunnen maken. Waarom QNAP tijd spendeert aan smartphone-apps en niet aan een gevestigde interface waarvoor al kant-en-klare clients voor allerlei besturingssystemen bestaan, blijft een raadsel.

Synology vs. QNAP – agenda & takenlijst op je NAS

De verschillen voor Synology vs. QNAP zijn nog groter bij de agenda & takenlijst op je NAS bijhouden.

Synology Calender – agenda op je NAS

We konden in deze app zoveel agenda’s aanmaken als we wilden en ze meteen ook van een kleurcode voorzien.

Net als bij Contacten verschijnt de CalDAV-url voor synchronisatie na een paar klikken met je muis en zowel bij Android (DAVx5) als bij iOS (native) werkte die meteen.

Als je niet alleen via een app of desktopsoftware meldingen van gebeurtenissen wilt ontvangen, kun je ook een e-mailaccount toevoegen en de service activeren voor alle of alleen individuele agenda’s.

Om bijvoorbeeld afspraken met een partner te vergemakkelijken, kunnen agenda’s worden gedeeld met andere NAS-gebruikers en kunnen individuele lees- en schrijfrechten worden toegewezen.

Taken op Synology bijhouden

De Calender-app van Synology kan ook overweg met takenlijsten. We maakten er twee aan en konden ze beide rechtstreeks via de webinterface en via CalDAV gebruiken.

De webapplicatie ondersteunt zelf geen kleur­markering, maar de server nam onze kleurverandering via Thunderbird met TbSync desondanks keurig over. DAVx5 gaf de nieuw geselecteerde groene kleur ook door aan OpenTasks (de taakbeheer-app voor Android).

QcalAgent – agenda (niet) bij QNAP

Bij de agenda-app QcalAgent opent, moet je eerst een agenda van Google, Microsoft of Yahoo toevoegen. Hij importeert echter niet de gegevens van die agenda’s, maar geeft ze alleen door aan zijn eigen interface.

Er is geen optie om een eigen lokale agenda te ­maken of in elk geval je eigen CalDAV-server te ­integreren (de tegenhanger van CardDAV voor afspraken en taken).

QcalAgent agenda op QNAP

QcalAgent is niet meer dan een front-end voor cloudagenda’s.

Agenda’s vanuit de cloud in een webtoepassing op de NAS beheren is redelijk zinloos:

 • de schijven kunnen dan niet in de energiebesparingsmodus gaan
 • het heeft geen toegevoegde waarde in termen van gegevensbeveiliging
 • de NAS gebruiken als tussenstation genereert onnodige stroomkosten: een e-mailclient met agenda-­integratie kan de gegevens rechtstreeks uit de cloud halen.

QNAP claimt dat je agenda’s kunt delen, gasten via e-mail kunt uitnodigen en bestanden kunt bijvoegen – maar ook dit kan alleen maar onnodig ingewikkeld, aangezien daarvoor geen mobiele apps beschikbaar zijn en geen CalDAV-interface voor synchronisatie. Je zoekt ook tevergeefs naar takenlijstjes.

Conclusie – Synology vs. QNAP tools

QNAP’s applicaties stellen ons teleur. Ze zijn mooi en bruikbaar, maar meer ook niet. Een contactdienst zonder CardDAV-interface en alleen met smartphone-­apps sluit desktops en laptops uit – onaanvaardbaar om fatsoenlijk mee te kunnen werken.  QcalAgent, dat alleen fungeert als front-end voor cloudagenda’s, is eigenlijk gewoon nutteloos te noemen en veroorzaakt ook nog eens onnodig energie­verbruik.

Wil je toch een QNAP gebruiken, dan kun je kijken naar alternatieven zoals Nextcloud installeren als een Docker-container. Dat vereist minstens 2 GB RAM, maar biedt behalve bestanden delen ook integraties voor agenda’s, contactpersonen, taken en meer – uiteraard met CalDAV- en CardDAV-interface.

Synology Calender synchroniseren via CalDAV

De apps van Synology zijn indrukwekkend en voldoen precies aan wat de fabrikant belooft en bieden je veel opties en hebben een hoge mate aan gebruiksvriendelijkheid. Gedurende meerdere weken van testen konden we geen fouten ontdekken. Naast de snelle installatie en eenvoudige bediening scoort Synology punten met compatibiliteit in alle NAS-prijsklassen. Dat hoort ook zo, want om de paar minuten een paar kilobytes aan afspraken, taken en contacten synchroniseren is (zelfs met tien clients) absoluut geen cpu­-intensieve taak te noemen.

Heb je geen geschikte NAS?

Laat je niet verleiden tot onofficiële opties, zoals het rechtstreeks installeren van software via SSH op de onderliggende Linux-basis van je NAS. Fabri­kanten houden daar meestal geen rekening mee en elke nieuwe update kan de installatie om zeep helpen, waardoor je zonder synchronisatie komt te zitten.

Als er geen kant-en-klare oplossing beschikbaar is voor jouw NAS, bespaar jezelf dan de moeite en gebruik een Raspberry Pi als server – een gebruikte Raspberry Pi 2 of 3 is daar al volledig toereikend voor.

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 6, 2022, pagina 60, van Andrijan Möcker en Noud van Kruysbergen)

 

Meer over NAS-systemen lees je in c't 05/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

GitHub Copilot: dit moet je weten over deze AI-programmeerassistent

Benieuwd naar wat GitHub Copilot is en wat je er nou eigenlijk mee kunt doen? In dit artikel leggen we je uit wat je allemaal kunt doen met de AI-assi...

Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er