Acht desktop-mailprogramma’s: welke mailclient past bij jouw gebruik?

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

Sommige e-mailprogramma’s zijn een echte duizendpoot, andere komen met nieuwe manieren om de stortvloed aan berichten te beheren. Welke mailclient past het beste bij jouw gebruik?

Desktop-mailclients in de huidige tijd met smartphones en webmail? Ja hoor! De bekende clients met vele features zijn nog steeds erg popu­lair omdat ze je op weg helpen met nauwkeurig in te stellen filters, handige toetsenbordcombinaties of tekstmodules voor minder typwerk.

De mobiele clients en webclients concurreren er lustig op los, zodat ook op desktop­client-gebied nieuwe concepten ontstaan. De gevestigde orde doet niet alleen mee, ze bieden zelfs nog meer nieuwe functies.

Zelfs software waarvan je dacht dat het zo onderhand wel uitontwikkeld was zoals Thunderbird, krijgt updates met nieuwe functies.

IMAP, Exchange en meer te bieden

Een criterium voor de keuze van de kandidaten was dat de programma’s zonder problemen via IMAP met mailservers kunnen communiceren. In tegenstelling tot de verouderde POP-standaard bewaart IMAP de berichten op de server en trekt de client alleen werkkopieën naar zich toe.

Zorg er dus voor dat je IMAP kiest als protocol wanneer je het instelt, anders kan de client je mailarchief onherstelbaar om zeep helpen als het POP3 gebruikt en de berichten op de server verwijdert.

Naast IMAP bieden sommige fabrikanten ook hun eigen API’s voor mailtoegang aan. In het bedrijfsleven wordt vaak gebruik gemaakt van Microsoft Exchange en het bijbehorende protocol Exchange ActiveSync (EAS).

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Microsoft Outlook het beste overweg kan met zo’n omgeving. Maar andere clients kunnen ook met Exchange-
servers communiceren zonder een beperkte IMAP-interface te hoeven gebruiken. Om incompatibiliteit met individuele IMAP-configuraties uit te sluiten, hebben we de clients getst met accounts bij Googles Gmail en onze eigen IMAP-server.

We hebben ook getest of de mailprogramma’s met Exchange 2019 overweg kunnen. We hebben daarnaast een blik geworpen op de organisatie en het beheer van e-mail.


Blijf op de hoogte: schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Standaard clients en meer

Allereerst hebben we de standaard mailclients van besturingssystemen bekeken. Onder Windows 10 is dit de Windows Mail-app en onder macOS Apple Mail. Outlook mag niet ontbreken, want zowel op pc’s als op de Mac is er in de zakelijke omgeving geen ontkomen aan.

De interessante alternatieve eM client is ook beschikbaar voor Windows en macOS. Apple-gebruikers voor wie de geïntegreerde Mail-app niet genoeg biedt,
hebben verschillende alternatieven.

Van het aanbod vonden we Airmail het meest interessant. De opensource Linux-client Geary wordt gezien als een zeer interessant en op de toekomst gericht project met een actieve ontwikkelaarsgemeenschap.

Thunderbird draait op alle platforms en wordt door sommige Linux-distributies gebruikt als standaard mailclient. De distributies die dat niet doen, vertrouwen vaak op de Evolution-mail­suite, die het testveld compleet maakt. Tijdens de test hebben we ons geconcentreerd op de functie als e-mailclient.

Airmail

Airmail

De ontwikkelaars van Airmail houden zich strikt aan de macOS-ontwerpspecificaties, wat hen een Apple Design Award opleverde. Het zorgt voor dat het programma perfect in het systeem past.

Het ondersteunt de dark mode en gebruikt Apples iCloud om instellingen te synchroniseren tussen apparaten (zonder het delen van wachtwoorden).
De vele functies lijken nogal overweldigend, een wat uitgebreidere uitleg zou nuttig zijn.

Airmail is gericht op veel-­mailers die technisch ondersteund willen worden door de client om hun inbox te organiseren: verschillende accounts kunnen duidelijk visueel worden gescheiden, vooraf gedefinieerde snelfilters met pictogrammen kunnen worden gemaakt voor individuele mailboxen of de unified inbox.

De client geeft gesprekken heel duidelijk weer en stuurt mails desgewenst op een later tijdstip de deur uit. Inkomende berichten kunnen worden verplaatst naar een later tijdstip om er iets mee te doen door te snoozen. Na de gewenste wachtperiode verschijnen ze weer in je inbox om alsnog om je aandacht te vragen.

Een privacy mode in de geavanceerde instellingen blokkeert alle gangbare routes voor tracking mechanismen. ­Helaas is het niet standaard actief.

Ook jammer: Airmail ondersteunt geen E2E-versleuteling, noch S/MIME noch PGP. Als je dat geen probleem vindt, moet je meer dan een snelle blik werpen op dit volwassen alternatief voor Apple Mail. Het kan gratis getest worden.

Pluspunten

  • goede organisatie van mails
  • goede macOS-integratie

Minpunten

  • matig qua privacy

website

Apple Mail

Apple Mail

Veel macOS-gebruikers hebben nog nooit een andere mailclient gezien dan Apple Mail. Geen wonder, want die standaard software biedt alles wat je nodig hebt voor de dagelijkse post.

Naast IMAP kan het ook omgaan met Exchange, maar ook met meer speciale routes zoals Googles API. Het groeit met elke macOS-upgrade, maar helaas worden nuttige functies soms weggelaten, zoals de mogelijkheid om mailtemplates aan te maken.

Beveiligingsupdates komen alleen met de updates van het besturingssysteem. De interface met zijn klassieke indeling in drie kolommen is nauwelijks te configureren. De conversatiegeschiedenis geeft Apple Mail wat onduidelijk weer.

Als er meerdere mailboxen zijn, wordt het vermoeiend omdat de applicatie ze allemaal in dezelfde kleur en met alle mappen van het eerste niveau weergeeft. De ‘slimme’ mappen, waarvoor de filtercriteria dynamisch kunnen worden ingesteld, zijn erg praktisch.

Een lerend spamfilter vult server-side sorteren aan. Een aantal kleine punten zou Apple moeten verbeteren zoals opnieuw de mailtemplates invoeren. En het feit dat je automatisch nieuwe accounts opzet met POP3 in plaats van IMAP als je geen notities opneemt in de synchronisatie, is op zijn minst vervelend.

Vanuit het oogpunt van beveiliging en privacy is het vervelend dat Apple Mail alle externe elementen in mails standaard ongevraagd laadt.

Pluspunten

  • integratie macOS
  • goede zoekfunctie

Minpunten

  • saai design

website

eM Client

eM Client

De software eM client uit Tsjechië is duide­lijk gepositioneerd als PIM-alternatief voor Microsoft Outlook. Hij lijkt ook qua uiterlijk sterk erop en biedt zelfs de mogelijkheid om bestaande Outlook-profielen en accountinstellingen te importeren tijdens installatie.

In plaats van het typische Microsoft menu-lint is er een configureerbare werkbalk en een enkel pull-down menu met genestelde submenu’s. Daarin zijn de functies en instellingen (en dat zijn er veel) soms moeilijk te vinden.

Outlook-gebruikers moeten het zonder add-ins, QuickSteps en de koppeling met andere MS Office programma’s doen. In plaats daarvan krijgen ze een aantal extra functies zoals een unified inbox, uitstel van het verzenden van berichten, een automatische back-up, geïntegreerde PGP-versleuteling en aanraakgevoelige veegbewegingen voor de berichtlijsten.

De praktische optie die in de Pro-­versie zit om berichten in vreemde talen te vertalen moet met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt: eM Client gebruikt hiervoor een dienst van Microsoft, waar het de inhoud van de mail ter verwerking naartoe stuurt.

De gratis versie van eM Client is sterk beperkt. Deze mag alleen privé worden gebruikt, ondersteunt maximaal twee accounts en moet het doen zonder meerdere handige functies. De Pro-versie kun je 30 dagen gratis testen.

Pluspunten

  • veel functies
  • moderne interface

Minpunten

  • onoverzichtelijke menu’s

De beoordelingen en mogelijkheden van alle desktop mailclients vind je in c’t magazine 3/2021 op pagina 80 en in onderstaande tabel.

tabel desktop mailclients

Klik op de tabel voor de volledige grote versie (pdf).

Voorzichtig met HTML

HTML-mails zien er misschien leuk uit, maar het gebruik van een rendering-engine om een mail te lezen heeft veiligheidsrisico’s. Verouderde engines of onzorgvuldig overgenomen functies hebben herhaaldelijk geleid tot beveiligingslekken bij HTML-mails.

Het is vooral qua privacy belangrijk dat mailclients niet zomaar externe bronnen laden wanneer daar in (HTML-)mails naar wordt verwezen. Als ze dat doen, kan de afzender zijn ontvangers traceren en bijvoorbeeld bijhouden wie welke e-mail heeft geopend en wanneer.

In de test hebben we gebruik gemaakt van testmails van emailprivacytester.com, die allerlei trackingmechanismen testen. In de standaardinstellingen mochten de clients geen alarm afgeven op het testsysteem als ze wilden slagen.

email privacytester mailclient

Mailclients moeten niet zomaar alle inhoud klakkeloos weergeven. En hoe minder rode blokjes op de testresultaatpagina van emailprivacytester.com, des te beter.

Het is ook opletten geblazen bij de extra functies die niet lokaal op de computer worden uitgevoerd. Vertaaldiensten zijn bijvoorbeeld clouddiensten. Een mailclient die aanbiedt om een bericht te vertalen lijkt handig, maar stuurt de volledige inhoud van het bericht naar een derde partij: hou dat in je achterhoofd.

Daarnaast zijn er functies zoals pas later iets verzenden. Het is handig om te kunnen instellen dat een mailbericht niet nu, maar pas op het door jou gewenste tijdstip moet worden verstuurd. Maar wat als je computer dan niet draait?

Aanbieders zoals Bloop (Airmail) gebruiken een clouddienst die het bericht kan lezen. Andere zetten de e-mail gewoon in de lokale uitgaande mailbak en wachten rustig af. Outlook en eM client doen dit bij IMAP-accounts.

Als je als ­gebruiker het programma wil sluiten, wordt er een waarschuwing gegeven dat er nog steeds berichten moeten worden verzonden.

Conclusie

De fancy mailprogramma’s met moderne bedienings­concepten laten zien dat je niet hoeft over te stappen op mobiele apparaten voor iets anders dan grijze en ouderwetse clients. Oude bekenden van weleer houden dapper stand met steeds weer nieuwe functies en zien er niet meer saai uit.

Windows-gebruikers moeten in elk geval eens kijken naar eM Client, dat functies biedt zoals een unified inbox of geïntegreerde PGP-versleuteling.

Windows Mail is zeer beperkt, maar wordt geleverd als een moderne Universal Windows Platform-app. Voor een enkele ­privé e-mailaccount is dit standaard bij Windows geleverde programma voldoende.

Apple-gebruikers krijgen een nette applicatie gratis in de schoot geworpen in de vorm van Apple Mail, maar moeten toch eens een kijkje nemen bij Airmail: dat programma integreert perfect in macOS en biedt goede ideeën.

Thunderbird blijft zich ontwikkelen, zoals met de integratie van PGP. Het programma laat weinig te wensen over en is vooral aan te bevelen bij het werken met verschillende besturingssystemen, vanwege de platformonafhankelijkheid.

Pure Linux-gebruikers vinden in Evolution een krachtig en wat netter afgewerkt alternatief. Als beide programma’s te veel poeha voor je zijn, moet je Geary eens een kans geven. Het slanke programma is nu al prettig in gebruik en heeft nog veel meer op de planning staan.

(Informatie afkomstig uit het artikel van Jo Bager, Holger Bleich, Sylvester Tremmel, Stefan Wischner en Alieke van Sommeren, , c’t magazine 3/2021, p. 80)

Meer uitgebreide software-reviews in c’t 12/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

FairEmail veilige mail-app

De mailclient FairEmail is volledig gericht op privacy en het beschermen van je persoonlijke gegevens. Je kunt verschillende accounts gebruiken en je ...

E-mail versturen op Raspberry Pi en Linux met Nullmailer

Voor e-mail versturen door een Raspberry Pi of Linux-systeem hoef je geen volwaardige mailserver als Postfix te hebben draaien. Met Nullmailer en Ssmt...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er