Veilig aan de slag met cryptocurrency: Ethereum wallets

Daniel Dupré
0

Inhoudsopgave

Hoe gebruik je cryptocurrency, hoe kom je aan cryptocurrency en hoe maak je het over? Ethereum is geschikt voor de eerste kennismaking: die blockchain is eenvoudig te gebruiken en je kunt er in je testnetwerk vrij mee experimenteren.

De ethereum-blockchain – net als alle openbare blockchains – gedijt op het feit dat veel nodes aan het netwerk deelnemen en kopieën van de keten onderhouden en valideren.  Als je alleen ether (ETH) wilt verhandelen, heb je enkel een wallet-applicatie nodig.

Daarmee kun je ether verzenden en ontvangen, en de app verzorgt het beheer van de benodigde publieke adressen en privé cryptografische sleutels.

Eerste stappen met Ethereum

De browserextensie MetaMask is een bijzonder beginnersvriendelijke wallet voor je cryptocurrency. Hij is beschikbaar voor ­Chrome en Firefox. Installeer MetaMask vanuit de store van je browser en volg de instructies om een wallet te creëren (en automatisch een ether-­account) en die te beveiligen met een wachtwoord.

Belangrijk: de wallet voor je cryptocurrency is volledig lokaal; je hoeft je nergens te registreren met een e-mailadres of andere persoonlijke informatie. Maar vergeet niet je wachtwoord, want dan ben je alles kwijt, ook het opgeslagen geld! Gebruik het liefst een wachtwoordmanager om een veiligheidskopie te bewaren van de herstelcodes die MetaMask genereert.

Nu heb je om te beginnen wat startkapitaal nodig. Om te voorkomen dat je meteen al je spaarcenten hierin investeert, kun je in MetaMask overschakelen naar een testnetwerk. Om dit te doen, klik je op Main Netwerk in de rechterbovenhoek en selecteer je het ‘Ropsten testnetwerk’.

Via https://faucet.ropsten.be kun je test-ethers zonder waarde krijgen voor het Ropsten netwerk. Omdat dit een eindeloze stroom ethers is, wordt het concept een ‘faucet’ (kraan) genoemd.

ropsten testnetwerk ethereum cryptovaluta cryptocurrency

Naast de blockchain voor echt geld, het ‘Ethereum Main Netwerk’, ondersteunt MetaMask een aantal testnetwerken die geschikt zijn om mee te experimenteren.

Om een test-ether te krijgen, heb je dan eerst je ethereum-­adres nodig. In MetaMask wordt het verkort weergegeven onder de accountnaam. Door erop te klikken wordt het volledige adres naar het klembord gekopieerd.

Open vervolgens gewoon faucet.ropsten.be in je browser, plak het adres in het tekstvak op de pagina en bevestig het verzoek. Nu zou de kraan een transactie moeten genereren, die na een korte wachttijd zal verschijnen als een rekeningsaldo van ‘1 ETH’ in MetaMask.

Naast Ropsten zijn er nog een paar andere testnetwerken voor cryptocurrency, maar sommige daarvan verschillen aanzienlijk van ethereum in de manier waarop ze werken. Ropsten gebruikt hetzelfde consensusalgoritme als het Main Netwerk. Kovan, Rinkeby, en Görli hebben een ‘proof of authority’-configuratie, waardoor niet iedereen die geïnteresseerd is zomaar computertijd kan bijdragen en blokken kan ontginnen.

Als de Ropsten-kraan niet werkt, is het Görli-­netwerk, dat ook beschikbaar is via MetaMask, een alternatief. De bijpassende kraan vind je op https://goerli-faucet.slock.it.

Om ether te kunnen overmaken, heb je eerst een tweede account nodig. Om dat te krijgen, maak je een ander account aan in MetaMask door te klikken op de ronde knop rechtsboven en dan het menu item ‘Account aanmaken’ te selecteren. Je kunt ook Ether ruilen met iemand anders.

Klik om een transfer te maken in MetaMask op Sturen en voer het adres van de ontvanger in, of selecteer een van je andere eigen accounts. Je kunt veilig de standaardinstellingen accepteren in de velden Gasprijs en Gaslimiet – transacties kosten een beetje ether, onder andere om de miners te belonen.


Op de hoogte blijven van het alle nieuwtjes op het gebied van hardware en sofware? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Door respectievelijk op Volgende en Bevestigen te klikken wordt de transactie verzonden. De verwerking wordt nu uitgevoerd door de node-computers van het geselecteerde testnetwerk. Afhankelijk van de belasting op de nodes kan dit enige tijd duren.

In Ropsten worden bijvoorbeeld iets minder vaak nieuwe blokken gevormd dan in het hoofdnetwerk. Wanneer een nieuw blok met jouw transactie is gepubliceerd, zal MetaMask je op de hoogte stellen. Onder Activity kun je een gedetailleerde weergave openen met aanvullende informatie zoals tijd­stempels.

Om een overzicht te krijgen van alle transacties die tot nu toe zijn gedaan, is het de moeite waard om een kijkje te nemen in de Blockchain Explorer op https://etherscan.io.

Je kunt het juiste netwerk selec­teren met het icoontje rechtsboven in de navigatie­balk; een zoekopdracht naar je eigen adres toont al je transacties.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Het echte geld

Als je nu na het oefenen op echt geld wilt overstappen, is de eerste vraag hoe je aan ether op het Main Netwerk komt. Faucets die zomaar geld leveren bestaan daar natuurlijk niet.

In plaats daarvan moet je euro’s (of andere valuta) omzetten in ether. Om dat te doen, heb je een beurs nodig die tussen euro’s en ether bemiddelt. De ethereum-website biedt een lijst van cryptobeurzen.

Om gebruik te kunnen maken van een beurs, moet je jezelf registreren en – om conventioneel geld te mogen inwisselen voor ether – meestal ook jezelf identificeren met een identiteitsbewijs.

De meeste beurzen bieden hun eigen online wallets aan, die je privé-accountsleutels voor je beheren. Dat betekent echter dat jouw net verkregen ether kan verdwijnen indien de dienstverlener een data­lek heeft of er andere veiligheidsproblemen zijn.

ethereum cryptovaluta cryptocurrency wallet metamask

De MetaMask browser-add-on is een overzichtelijke en beginnersvriendelijke wallet.

Daarom kun je de Ether beter zo snel mogelijk naar een lokale wallet-software overdragen. Zoals bij alle transacties, gaat dit met kosten gepaard.

Als je een browserextensie zoals MetaMask als lokale wallet te omslachtig vindt, kun je andere wallet-software gebruiken. Deskundigen adviseren vaak om het leeuwendeel van de eigen ether op te slaan in zogenaamde ‘cold wallets’, dat wil zeggen systemen die niet met het internet verbonden zijn.

Dat kan speciale hardware zijn of lekker ouderwets een stuk papier met de privésleutel van een ethereum-adres, dat je in een (vuurvaste) kluis legt. Met de meeste wallet-apps kun je een back-up van de privésleutel maken via herstelcodes, die makkelijk op te schrijven zijn.

Om te zorgen dat dit een cold wallet wordt, moet je de sleutel daarna natuurlijk van de computer verwijderen. Uiteindelijk gelden voor ether dezelfde afwegingen als voor contant geld: geld in een portemonnee of een ‘hot wallet’ is handig te beheren, maar kan ook makkelijker worden gestolen.

Last but not least moet nog worden gewezen op de sterke wisselkoersschommelingen van crypto­valuta. Als je in ether wilt beleggen, moet je dat alleen doen met geld waarvan het verlies draaglijk is.

Conclusie: Ethereum is instapvriendelijk

Ethereum is een cryptocurrency met een minimale drempel. Dankzij browserextensies en allerlei test­netwerken kun je snel en gemakkelijk aan de slag.

Bij testnetwerken kun je ook mooi experimenteren met zelfgeprogrammeerde smart-contracts. Voor aankopen of andere ‘productieve’ doeleinden heb je uiteraard echte ether nodig, waarvoor je euro’s moet inwisselen.

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Lars Hupel en Daniel Dupré, uit c’t magazine 7/2021, p. 104). Online versie bewerkt door Alieke van Sommeren)

Meer handige workshops in c't 05/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Cryptomining: malware zet je pc aan het werk

Iedereen kan het slachtoffer worden van cryptomining, bijvoorbeeld als je een streamingsite bezoekt of gratis software installeert. Deze vorm van malw...

Blockchain-tech: meer dan cryptovaluta

Blockchains moeten zorgen voor een revolutie in de handel, logistiek en industrie. Maar er doen veel onzinverhalen de ronde, waardoor het lastig is te...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er