Er zijn vaak meerdere media die toegang tot internet kunnen verschaffen: de telefoonlijn (DSL), het tv-kabelsysteem (DOCSIS) en een glasvezelaansluiting, maar die kun je meestal niet in gebruik nemen omdat daarvoor een leveringscontract met een provider ontbreekt, en vaak ook een geschikte modem of router.
Twee internetaansluitingen combineren
Als je een bijzonder betrouwbare internettoegang wilt en niet op een euro hoeft te letten, kun je twee internetaansluitingen combineren met een speciale router (multi-WAN, Wide Area Network). In alle andere gevallen heb je twee alternatieven:
aankloppen bij de buurman om zijn wifi tijdelijk voor internettoegang te mogen gebruiken of de eerder genoemde mobiele omleiding aanleggen.
Wifi-interface als alternatieve internet-uplink
Beide kunnen werken zonder te investeren in extra hardware. Sommige internetrouters kunnen in plaats van hun WAN-interface (DSL, DOCSIS, glasvezel) hun wifi-interface als alternatieve internet-uplink gebruiken. Die optie bestaat echter alleen als je volledige toegang hebt tot de browserconfiguratiepagina’s van je eigen toestel – en dus niet een router van een provider gebruikt – en als het model die optie ondersteunt. Dat is bijvoorbeeld het geval met de Fritzbox-routers van AVM.
Ethernet-WAN-poort als extra alternatief
Als je router een wifi-uplink niet ondersteunt, maar wel een ethernet-WAN-poort heeft voor alternatieve internettoegang, dan kun je daarop een wifi-client met ethernetuitgang aansluiten. Dat kan ook een wifi-repeater met een LAN-poort zijn of een goedkope gebruikte Fritzbox zoals het model 4040.

Een Fritzbox-router kan niet alleen een mobiele usb-stick gebruiken als automatische internetback-up, maar indien nodig kan de wifi-interface worden gekoppeld aan het gastnetwerk van je buurman om dat als tijdelijke internetverbinding te gebruiken.
Wifi via de buren
Voor de wifi-uplink vraag je je buurman om de naam en het wachtwoord van zijn gastnetwerk en om alle internettoepassingen daarin vrij te geven. Dat laatste is nodig omdat sommige routers de toepassingen in het gastnetwerk beperken tot bijvoorbeeld surfen en e-mailen, waardoor een VPN-verbinding naar je werk mislukt.
Als je buurman zijn draadloze netwerk niet voor noodgevallen wil delen, moet je je toevlucht nemen tot een functie van je smartphone. Alle huidige apparaten kunnen hun mobiele internettoegang delen via een wifi-hotspot. Activeer de hotspot en voer zijn toegangsgegevens in op de wifi-uplink van je router.
Op die manier verzorgt de smartphone je volledige netwerk zonder dat je de wificlients opnieuw hoeft te configureren voor de hotspot van de smartphone en later weer terug. Vergeet dan niet om je mobiele telefoon op een plaats met goede mobiele ontvangst te leggen binnen het wifibereik van de router, bijvoorbeeld op de vensterbank, en hem met een oplader aan te sluiten op het stopcontact.
Usb-stick voor mobiel internet
Als je de smartphone niet kunt missen of er gewoon geen gebruikt, biedt een usb-stick voor mobiel internet een uitweg. Kijk dan wel goed wat je bij je mobiele provider aan data mag verbruiken. Een flatrate abonnement met een onbeperkt datavolume blijkt in de praktijk vaak beperkt tot een fair-policy-gebruik van bijvoorbeeld 4 of 5 GB data per maand.
Fair-use-volume
Dat is op zich genoeg voor een internetstoring die niet al te lang duurt, maar dan moet dat niet al te vaak gebeuren. Kom je boven dat fair-use-volume uit, dan wordt de datasnelheid afgeknepen tot een snelheid die net genoeg ruimte biedt voor wat websites bezoeken en mail versturen.
Prepaidkaart
Je kunt ook een prepaidkaart kopen met een bepaald bedrag erop aan belminuten en/of datavolume, maar die moet dan wel automatisch opgewaardeerd kunnen worden. Bovendien kan dat bij langer gebruik aardig in de papieren gaan lopen.

Als een router de mobiele usb-stick niet automatisch herkent, moet je handmatig een keuze maken uit een soms korte lijst en hopen dat je model daar te vinden is. Als je op die manier een reserveroute wilt instellen, moet je voor het kopen controleren met welke usb-sticks de router samenwerkt.