Tips hoe je het uitvallen van internet kan opvangen

Noud van Kruysbergen
0

Tips  hoe je het uitvallen van internet kan overbruggen. Of het nu aan je eigen router ligt of dat er bij de provider iets hapert: af en toe gaat er wel eens wat elektronica stuk, is het netwerk weg en moet je lang wachten tot er een technicus komt. De gedwongen onderbreking kan met weinig moeite worden verkort van dagen of zelfs weken tot een paar minuten.

Netwerkstoringen zijn vaak minder opvallend of wijdverbreid, maar zullen vaker voorkomen omdat alle elektronica uiteindelijk verslijt – ook die van netwerk­exploitanten.

tips internet uitvallen opvangen

Inventarisatie

Een twee weken durende uitval is natuurlijk zeldzaam, maar zelfs als je volgende uitval maar twee dagen duurt, kan dat een belemmering zijn en soms is twee uur al te veel. Om tijdens een internetstoring snel weer online te kunnen zijn, hoef je niet al te veel te doen. Maar je moet wel een paar voorbereidingen maken:

  • documenteer de toegangs­gegevens
  • overleg met je buurman
  • plan een secundaire route naar internet
  • koop eventueel extra hardware

Als omleiding wordt vaak een mobiel netwerk gebruikt, dat een beperkt en duur data­volume heeft. Om ervoor te zorgen dat het quotum ‘s avonds na een ochtend­uitval niet al opgebruikt is, moet je tijdelijk de datahonger van sommige verborgen datavreters inperken.

Voorbereidingen treffen vóór de uitval

  • Als je nog een vaste telefoon hebt en die aan je internet­aansluiting is gekoppeld, controleer dan de toegangsgegevens tot je providerportal of klantencentrum en vraag ze zo nodig opnieuw aan. Dan kun je de vaste nummers doorschakelen naar je smartphone bij een netwerkstoring als internet­telefonie via je back-up niet (betrouwbaar) werkt.
  • Verzamel de toegangsgegevens voor de internetverbinding en internettelefonie zodat je een vervangend apparaat in gebruik kunt nemen zonder dat je eerst contact hoeft op te nemen met je provider.
  • Maak back-ups van de instellingen van je router, zodat je die makkelijk kunt herstellen wanneer je het apparaat vervangt door een identiek model. Als je een gebruikte router van hetzelfde type in je kast zet, ben je binnen enkele minuten weer online.
tips internet uitvallen opvangen

Een mobiele usb-stick (links) of LTE-router (midden) biedt een tweede internetverbinding waarnaar geschikte wifirouters automatisch overschakelen als de hoofdverbinding uitvalt. Als luxe variant maakt een load-balancer (rechts) gebruik van meerdere verbindingen via load-distribution, wat niet alleen de kans op uitval beperkt, maar ook de internetsnelheid voor het lokale netwerk verbetert.


 

Alternatieve manieren voor internet verbinding

Er zijn vaak meerdere media die toegang tot internet kunnen verschaffen: de telefoonlijn (DSL),  het tv-kabelsysteem (DOCSIS) en een glas­vezelaansluiting, maar die kun je meestal niet in gebruik nemen omdat daarvoor een leverings­contract met een provider ontbreekt, en vaak ook een geschikte modem of router.

Twee internetaansluitingen combineren

Als je een bijzonder betrouwbare internettoegang wilt en niet op een euro hoeft te letten, kun je twee internetaansluitingen combineren met een speciale router (multi-WAN, Wide Area Network). In alle andere gevallen heb je twee alternatieven:
aankloppen bij de buurman om zijn wifi tijdelijk voor internettoegang te mogen gebruiken of de eerder genoemde mobiele omleiding aanleggen.

Wifi-interface als alternatieve internet-uplink

Beide kunnen werken zonder te investeren in extra hardware. Sommige internetrouters kunnen in plaats van hun WAN-interface (DSL, DOCSIS, glas­vezel) hun wifi-interface als alternatieve internet-uplink gebruiken. Die optie bestaat echter alleen als je volledige toegang hebt tot de browserconfiguratie­pagina’s van je eigen toestel – en dus niet een router van een provider gebruikt – en als het model die optie ondersteunt. Dat is bijvoorbeeld het geval met de Fritzbox-routers van AVM.

Ethernet-WAN-poort als extra alternatief

Als je router een wifi-uplink niet ondersteunt, maar wel een ethernet-WAN-poort heeft voor alternatieve internettoegang, dan kun je daarop een wifi-client met ethernetuitgang aansluiten. Dat kan ook een wifi-repeater met een LAN-poort zijn of een goedkope gebruikte Fritzbox zoals het model 4040.

fritzbox 7530 ax

Een Fritzbox-router kan niet alleen een mobiele usb-stick gebruiken als automatische internetback-up, maar indien nodig kan de wifi-interface worden gekoppeld aan het gastnetwerk van je buurman om dat als tijdelijke internetverbinding te gebruiken.

Wifi via de buren

Voor de wifi-uplink vraag je je buurman om de naam en het wachtwoord van zijn gastnetwerk en om alle internettoepassingen daarin vrij te geven. Dat laatste is nodig omdat sommige routers de toepassingen in het gastnetwerk beperken tot bijvoorbeeld surfen en e-mailen, waardoor een VPN-verbinding naar je werk mislukt.

Als je buurman zijn draadloze netwerk niet voor noodgevallen wil delen, moet je je toevlucht nemen tot een functie van je smartphone. Alle huidige apparaten kunnen hun mobiele internettoegang delen via een wifi-hotspot. Activeer de hotspot en voer zijn toegangsgegevens in op de wifi-uplink van je router.

Op die manier verzorgt de smartphone je volledige netwerk zonder dat je de wificlients opnieuw hoeft te configureren voor de hotspot van de smartphone en later weer terug. Vergeet dan niet om je mobiele telefoon op een plaats met goede mobiele ontvangst te leggen binnen het wifibereik van de router, bijvoorbeeld op de vensterbank, en hem met een oplader aan te sluiten op het stopcontact.

Usb-stick voor mobiel internet

Als je de smartphone niet kunt missen of er gewoon geen gebruikt, biedt een usb-stick voor mobiel internet een uitweg. Kijk dan wel goed wat je bij je mobiele provider aan data mag verbruiken. Een flat­rate abonnement met een onbeperkt datavolume blijkt in de praktijk vaak beperkt tot een fair-policy-gebruik van bijvoorbeeld 4 of 5 GB data per maand.

Fair-use-volume

Dat is op zich genoeg voor een internetstoring die niet al te lang duurt, maar dan moet dat niet al te vaak gebeuren. Kom je boven dat fair-use-volume uit, dan wordt de datasnelheid afgeknepen tot een snelheid die net genoeg ruimte biedt voor wat websites bezoeken en mail versturen.

Prepaidkaart

Je kunt ook een prepaidkaart kopen met een bepaald bedrag erop aan belminuten en/of datavolume, maar die moet dan wel automatisch opgewaardeerd kunnen worden. Bovendien kan dat bij langer gebruik aardig in de papieren gaan lopen.

router mobiele usb-stick

Als een router de mobiele usb-stick niet automatisch herkent, moet je handmatig een keuze maken uit een soms korte lijst en hopen dat je model daar te vinden is. Als je op die manier een reserveroute wilt instellen, moet je voor het kopen controleren met welke usb-sticks de router samenwerkt.

Noodverbinding maken voor internet - de fail-over-functie

In geval van een internetstoring gaan de hierboven beschreven methoden ervan uit dat iemand ter ­plaatse is en de router opnieuw kan configureren. Als dat niet het geval is, kun je een internetstoring voorkomen door een router met een fail-over-functie naar een tweede toegangspunt te installeren. Een dergelijke functie zit niet alleen in routers voor zakelijke klanten, maar ook in sommige routers voor kleine netwerken.

Asus router

Met een Asus-router kun je de responstijd voor de overgang naar de vervangende verbinding bij een internetstoring en weer terug naar eigen voorkeur instellen. Bovendien is deze router niet alleen in staat tot fail-over, maar ook tot load-balancing met meerdere vaste netwerkverbindingen.

Die tweede toegang wordt meestal tot stand gebracht via mobiel internet, en dat kan met een afzonderlijke usb-stick of een mobiele router met 4G- of 5G-technologie. De Fritzbox 6850 LTE (zie een test in c’t 7/2021) heeft een 4G-modem. Voor de mobiele usb-stick of router heb je een data-simkaart nodig.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Voor 4G/LTE volstaat een tweedehands usb-dongle, maar ook nieuw zijn die nog maar een paar tientjes. Als zo’n stick op je pc of laptop werkt, is het echter nog niet vanzelfsprekend dat hij ook op de router zal werken. Controleer dat vóór de eerste internetstoring. Als je router de stick niet automatisch detecteert, kun je hem meestal handmatig kiezen uit een kleine selectie. Je kunt het beste op internetfora kijken welke sticks geschikt zijn voor jouw router voordat je tot aanschaf overgaat.

Goedkope stationaire ­mobiele router

Als je mogelijk gedoe met de compatibiliteit van je router en de mobiele telefoonstick wilt vermijden, kun je als alternatief een goedkope stationaire ­mobiele router kopen, die via een LAN-kabel als noodverbinding met de hoofdrouter is verbonden. Dergelijke apparaten zijn te koop voor ver onder de 100 euro, zoals de TP-Link TL-MR100. Mocht je er tweedehands een willen kopen, let er dan op dat het niet om een verouderde 3G-router (HSPA, HSPA+) gaat. De aanbieders van mobiele telefonie gaan hun UMTS-netwerken uitschakelen of hebben dat al gedaan.

4G of 5G reis-router

Voor op reis of tijdens een zakenreis is een van batterijen voorziene 4G- of 5G-router in het formaat van een sigarettenpakje populair als hotspot. Dergelijke apparaten kunnen ook worden gebruikt als back-up voor de thuisrouter. Dat is het makkelijkst als de portable router een ethernetpoort heeft en continu gebruik mogelijk maakt terwijl de oplader aangesloten is. Dat laatste is niet vanzelfsprekend. Raadpleeg vóór de aankoop de specificaties of de handleiding.

Load-balancing, twee verbindingen, , Multi-WAN-routers

Load-balancing

Als je internettoegang door frequente storingen herhaaldelijk uitvalt, moet je overwegen of een tweede vaste netwerkverbinding handig is: met load-balancing, bijvoorbeeld met glasvezel en tv-kabel, krijg je niet alleen hogere download- en uploadsnelheden (in totaal voor de groep), maar ook een grotere beschikbaarheid, want als één verbinding uitvalt, gaat het verkeer automatisch verder via de resterende verbinding.

Twee verbindingen, extra kosten

Twee verbindingen kosten echter meer dan één, en je hebt naast de providerrouters of -modems een multi-WAN-router met load-balancing-functie nodig. Maar die investering kan zich voor kleine bedrijven en zelfstandigen met een kantoor aan huis snel terug­betalen. En ook de rest van het gezin profiteert van betrouwbaarder internet.

Multi-WAN-routers

Multi-WAN-routers zijn vooral verkrijgbaar voor zakelijk gebruik en in talrijke varianten van vele fabrikanten zoals Cisco, Draytek, Lancom, Mikrotik, Pep­link en Zyxel. Zelfbouw is ook mogelijk met een relatief bescheiden investering door gebruik te maken van router­besturingssystemen zoals pfSense en OpenWrt.

Multi-WAN zit ook in de wifirouters van Asus als een schakelbare Dual WAN, hetzij via een LAN-poort die kan worden omgezet in een tweede WAN-poort of via een optionele mobiele usb-stick. Je hebt dan ook de keuze tussen fail-over en load-balancing.

Daar kun je slim gebruik van maken in een mesh­systeem, bijvoorbeeld met de Asus-router achter twee providerrouters: de mesh-router bundelt de internettoegangen via load-balancing en stuurt het snellere inter­net door naar zijn LAN en mesh-wifi.

Blijf controleren en uitproberen

Welke van de bovenstaande internetomleidingen je ook kiest: probeer je oplossing uit, en niet alleen bij het opzetten, maar ook af en toe daarna.

Re-activeer regelmatig SIM-kaart

Als je internetback-up via het mobiele netwerk loopt, zorg er dan voor dat je bij een prepaid data-simkaart twee dingen voor elkaar hebt: ten eerste dat je genoeg beltegoed hebt om een internetuitval te kunnen overbruggen, en ten tweede dat je de data-simkaart ten minste één keer per jaar (of soms eens per zes maanden) kort gebruikt, zodat de provider hem niet uitschakelt wegens inactiviteit. Maak daar indien nodig een item voor aan in je digitale agenda.

(Informatie is afkomstig uit het artikel van Ernst Ahlers en Noud van Kruysbergen, c’t magazine 7/2021, p. 100).

Volg meer workshops in c't 06/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Website performance optimaliseren deel 2: sneller laden

Interactieve elementen op je website zijn prachtig, maar maken hem wel traag. We laten zien hoe je je website optimaliseert door hem sneller te laten ...

Websites optimaliseren met metadata

Bij het bouwen van websites zijn metadata ontzettend belangrijk. Met behulp van Rich Snippets kun je je site bijvoorbeeld laten opvallen in de zoekres...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er