Laptops voor gamers hebben vaak nog meer onderdelen die op gamers zijn gericht. Als eerste zijn er de schermen die meer dan 60 Hz aan refreshrate bieden. Schermen met 144 Hz worden al aardig standaard en inmiddels duiken ook de eerste laptops op met een 240Hz-scherm. Als de panelen de gpu-specifieke technieken G-Sync (Nvidia) of Freesync (AMD) ondersteunen – wat niet altijd zo hoeft te zijn bij 144Hz-panelen – dan hebben ze geen vaste refreshrate, maar passen ze deze dynamisch aan op de framerate die de gpu op dat moment haalt. Dit voorkomt onaantrekkelijke tearing in je beeld.
In principe heb je er geen scherm met bijzonder hoge refreshrate voor nodig: er zijn ook midrange gaming-laptops waarvan de schermen alleen tussen 40 en 60 Hz dynamisch hun refreshrate matchen. Als je wel interesse hebt in G-Sync, Freesync, 144 Hz en meer vind je dit alleen in een paar 15,6 of 17,3”-laptops met H-processor en een stevige dedicated grafische kaart.
Bij 15,6-inch laptops zijn er verschillende andere speciale uitvoeringen. Een selectief aantal apparaten met een luxe uitrusting hebben een oled-display. Fancy IPS-schermen bieden ook krachtige kleuren en AdobeRGB- of of DCI-P3-kleurruimte met een ruime kijkhoek, maar echt diepzwart en dus een groot contrast krijg je alleen bij oled. De komende tijd zul je oled-schermen ook steeds meer in premium 13,3-inch laptops zien opduiken.
Bij de wat meer prijzige laptops zoals de Dell XPS 15 zie je steeds vaker dat er een oled-scherm wordt gebruikt.
Een andere innovatie zijn laptopschermen waarvan de achtergrondverlichting in zones kan worden gedimd. Samen met een hoge maximale helderheid zijn dat soort panelen geschikt voor het weergeven van HDR-content, wat je eerder alleen zag bij bepaalde pc-monitoren en ook tv’s.
IPS-schermen met hun ruime kijkhoek blijven de standaard. Je vindt ze in laptops vanaf zo’n 500 euro. In nog goedkopere laptops zitten echter nog steeds TN-schermen met een lage resolutie, waarbij de kleuren van opzij gezien vervormd of geïnverteerd lijken. Dat is een enorme afrader, zelfs een goedkope smartphone heeft een beter scherm.
Naast het steeds meer standaard worden van IPS-schermen is er nog een andere positieve ontwikkeling bij mainstream-laptops. Ze hebben namelijk steeds vaker een mat scherm, tenzij het touchscreens zijn.
Bij high-end laptops gaat het er anders aan toe. Als de laptop een zeer dun deksel heeft, wordt vaak een spiegelende acrylglasplaat voor het paneel geplaatst om de stabiliteit op te krikken. Ook laptops met bijzonder kleursterke schermen hebben geen matte laag omdat dit het licht verstrooit. Grafische ontwerpers willen geen beeld waarbij de weergave door omgevingslicht wordt beïnvloed en niet meer accuraat is, maar kunnen beter ook zorgen dat de storende lichtbronnen in hun omgeving vermeden worden.
Touchscreens zoals deze hebben doorgaans last van spiegelingen. Dat geldt ook voor touchscreens in laptops.
Asus en HP verkopen beide een krachtige laptop met twee beeldschermen: het hoofdscherm en een tweede scherm tussen het toetsenbord en het deksel. Het toetsenbord is naar de voorkant van de behuizing verplaatst en het touchpad wordt rechts van het toetsenbord geparkeerd. Beide apparaten hebben vrij specifieke doelgroepen, maar in de toekomst zul je waarschijnlijk vaker apparaten met een dubbel scherm tegenkomen. Microsoft werkt zelfs aan een daarvoor geoptimaliseerde Windows 10X, dat eind 2020 klaar zou moeten zijn. Tot die tijd kom je onder andere bij enkele ZenBooks en VivoBooks van Asus een touchpad tegen met de naam ScreenPad, wat eigenlijk een touchscreen is. Als je dat echt als tweede scherm wilt gebruiken, moet je een losse (draadloze) muis aansluiten.
De Asus ZenBook Pro Duo heeft twee beeldschermen. Het tweede scherm neemt de volledige breedte in tussen toetsenbord en hoofdscherm.