Ryzen-cpu en GeForce-gpu: RoG Zephyrus G laptop getest

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

Asus combineert in de RoG Zephyrus G gaming-laptop techniek van AMD en Nvidia. Met deze ongebruikelijke combinatie biedt de laptop prima 3D-performance en een nette accuduur.

Asus heeft de dunne en lichte RoG Zephyrus G van 15,6” de snelste AMD-mobiele processor gegeven die op het moment van schrijven verkrijgbaar is: de Ryzen 7 3750H. Asus heeft er een midden­klasse Nvidia GeForce GTX 1660Ti bij gestopt voor de grafische performance. Dat de laptop tot een middenklasse gaming-laptop wordt gerekend komt door de Ryzen: de quadcore komt qua performance niet in de buurt van de hexacores of octacores van Intels negende generatie Core i’s, die in prijzige high-end machines zitten. In de Benelux is deze gaming-laptop momenteel exclusief in België verkrijgbaar, en dat is met een toetsen­bord voorzien van azerty-layout.  De Zephyrus G modellen zijn in Q1 2020 ook in Nederland te koop, de uitgebreidere Zephyrus M en S modellen zijn er al wel te koop momenteel.

game laptop AMD Ryzen Nvidia GeForce Asus RoG Zephyrus G

Anders dan het modelnummer suggereert, is de Ryzen 3750H geen cpu met geoptimaliseerde Ryzen 2-cores van de 3000-serie voor de desktop. In plaats daarvan is hij nauw verwant aan de Ryzen 2000-reeks. De bijgewerkte core-architectuur en meerdere cpu-­kernen verwachten we in 2020 bij mobiele Ryzen-cpu’s in de vorm van de 4000-serie. Toch heeft de Ryzen 3750H voldoende power om de GeForce­-gpu snel genoeg data aan te leveren voor vloeiende gameplay in full-hd. Als je de hoeveelheid detail en effecten opschroeft, wordt zoals gebruikelijk de gpu en niet de cpu de beperkende factor als het om framerates gaat. De chip van Nvidia wordt uitgeschakeld zodra je niet aan het gamen bent, waarna de in de Ryzen geïntegreerde graphics-unit het overneemt. Deze hybride samen­werking geldt dus niet alleen voor gpu’s van ­Intel en Nvidia.

Scherm en helderheid

Het matte scherm met ruime kijkhoek is behalve bij gamen ook bij andere pc-taken erg prettig om mee te werken. Het is niet voorzien van een flinke kleurruimte maar heeft wel 120 Hz als refreshrate. Dit zorgt voor zeer prettig vloeiend beeld. De maximale helderheid ligt op 250 cd/m2, wat bij het werken in zonnige om­gevingen tekortschiet. Bij het werken in normaal verlichte omgevingen is het voldoende.

Loop wel voor de zekerheid even de stroombesparende opties na in de grafische drivers van AMD. Als deze te fanatiek staan ingesteld wordt het scherm onprettig donker. Om dit te voorkomen schuif je in de instellingen van de Radeon-drivers (als ze ontbreken moet je ze nog los installeren) de energie­besparende stand helemaal naar links. De accuduur komt uit op net geen 9 uur bij gebruik van de geïntegreerde graphics.

Overige uitrusting

Asus installeert een tool om het updaten makkelijker te maken met de naam MyAsus. Deze gaf tijdens het testen aan dat er een nieuwe versie van het BIOS en de Aura-software beschikbaar was. De Aura-update werkte niet mee en hebben we los gedownload en geïnstalleerd. MyAsus hebben we daarna gedeïnstalleerd, software en drivers geven vrijwel altijd zelf na het ­starten of via het systeemvak keurig aan zodra er een update beschikbaar is.

Het drukpunt van het verlichte chiclet-toetsenbord beviel ons prima. Het kleine cursorblok beviel wat minder. De koeler produceerde bij een gemiddelde belasting een acceptabele hoeveelheid geluid, maar als de cpu en gpu flink aan de bak moesten kwam er 4 sone aan lawaai uit. Bij weinig belasting hoor je de koeling ook in een rustige omgeving nog steeds duidelijk. Tijdens het booten krijg je een luide jingle te horen, deze kun je via het BIOS gelukkig uitschakelen.

game laptop AMD Ryzen Nvidia GeForce Asus RoG Zephyrus G test

Naast een HDMI- en DisplayPort-aansluiting zitten er vier stuks usb-poorten op (10 Gbit/s). Het gaat om drie poorten van type A, en eentje van type C. De audio­jack is een gecombineerde koptelefoon/­micro­foon-aansluiting.

Asus verkoopt de RoG Zephyrus G internationaal in verschillende uitvoeringen, maar binnen de Benelux alleen in België in een enkele uitvoering. Volgens Asus staat er niet direct een Nederlandse lancering gepland. De uitvoering die we hier bespreken kost 1400 euro. Dit is met 512 GB aan ssd-opslag (NVMe) en 16 GB aan DDR4 werkgeheugen.

Conclusie

De Asus Zephyrus G is een middenklasser die voldoende performance biedt voor full-hd met een prettige 120Hz-verversingssnelheid. Als je er geen games mee speelt, haal je een prima accuduur. In de enige uitvoering die in de Benelux verkrijgbaar is, krijg je voldoende opslag en een nette hoeveelheid werkgeheugen meegeleverd. De finetuning van de koeling kan nog wel wat worden verbeterd.

(Florian Müssig en Alieke van Sommeren, c’t magazine)

Asus RoG Zephyrus G: data en testresultaten

game laptop AMD Ryzen Nvidia GeForce Asus RoG Zephyrus G testresultaten tabel

Klik op de tabel voor een grotere weergave (in pdf-formaat).

Lees uitgebreide achtergrondinfo op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Xinfrared One XH 09 review: betaalbare warmtebeeldcamera

In deze review werpen we een blik op de One XH 09 van Xinfrared. Dit is een superkleine warmtebeeldcamera voor aan je iPhone of Android-smartphone. He...

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er