Pure Power 11 FM 850W review – efficiënte pc-voeding

Thijs de Hoogh
0

Onderdelenfabrikant be quiet heeft zijn serie Pure Power 11 FM pc-voedingen uitgebreid met een volledig modulair 850watt-model. Daarbij maakt het bedrijf zijn naam wederom waar met een voeding die je systeem nauwelijks hoorbaar van de benodigde energie voorziet. Lees meer in deze korte Pure Power 11 FM 850W review.

Als je een nieuwe pc samenstelt zal de voeding niet het eerste onderdeel zijn waar je alle reviews en specificaties van uitpluist. Toch zullen het nieuwe moederbord, de processor, grafische kaart en de overige onderdelen betrouwbaar en stil van genoeg energie moeten worden voorzien.

Een pc-voeding kiezen

Je hebt misschien nog een voeding van je oude pc liggen die je zou kunnen gebruiken, maar in het algemeen is het raadzaam om als je toch al bezig bent ook meteen een nieuwe voeding te kopen. Die hoeft niet te veel te kosten, en hoewel een voeding zijn werk moeiteloos en ongemerkt jarenlang doet, kan hij ook defect raken.

Dat gebeurt altijd op momenten dat je dat slecht kunt gebruiken en met een beetje pech zul je je systeem weer grotendeels uit elkaar moeten schroeven om de nieuwe voeding in te bouwen en alle kabels aan te sluiten – en hopelijk zonder dataverlies.

Pure Power 11 FM 850W review – efficiënt en stil

De Pure Power 11 FM 850W heeft een Gold 80Plus-certificering, en de voeding haalt volgens de specificaties van be quiet een efficiëntie van 91,1% bij 20% belasting, 93,3% bij 50% belasting en 91,2% wanneer de voeding 100% belast wordt.

Pure Power 11 review, FM 850W afbeelding

Met dergelijke efficiëntiewaarden wordt er minder energie omgezet in warmte, wat betekent dat er niet veel warmte hoeft te worden afgevoerd. In zoverre dat wel moet gebeuren, wordt dat verzorgd door een ­stille 120mm SilentWings-ventilator van be ­quiet. Die blijft tot 50% belasting onder de 10 dBA, pas wanneer het systeem zwaarder belast wordt moet de ventilator harder werken en zal hij volgens de specificaties tot maximaal 25,9 dBA aan geluid produceren bij maxi­male belasting.


Ontvang gratis reviews en informatie over voedingen en meer, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Modulaire voeding en kabels

De voeding is volledig modulair – wat wordt aangeduid door de FM in de naam. Dat is handig, omdat je dan alleen de kabels in je kast hebt liggen die je ook nodig hebt. Alle kabels die elk systeem nodig heeft worden sowieso meegeleverd en er worden genoeg extra kabels meegeleverd voor de meeste gangbare gebruiksscenario’s.

Je kunt bijvoorbeeld tot maximaal 10 SATA-apparaten aansluiten en als je bijzonder retro bezig bent, wordt er zelfs een FDD-kabeltje meegeleverd voor een floppydrive.

Pure Power 11 review –  850W-model conclusie

De be quiet Pure Power 11 FM 850W is een prima voeding die geschikt is voor zwaardere systemen die bij tijd en wijle veel van een voeding eisen.

De straatprijs op het momenten van testen van gemiddeld 140 euro is wat aan de hoge kant, maar mogelijk is die prijs ondertussen lager nu de voeding wat langer op de markt is.

Pure Power 11 FM 850W plus- en minpunten

+ stil
+ modulair
redelijk aan de prijs

Pure Power 11 FM 850W specificaties

Fabrikantbequiet, www.bequiet.com
Vermogen / piekbelasting850 / 900 watt
Energieverbruik stand-by< 0,1 W
Efficiëntie80 Plus Gold
VoedingsconnectorsATX, P8, P4+4, PCIe 6+2 (4), SATA (10), Molex 4-pins (2), FDD (1)
Shoplink en prijsPure Power 11 FM 850W, circa 125 euro

 

Lees meer over voedingen en andere hardware in c't 06/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Microsoft Surface Pro 10 for Business review: krachtig maar prijzig

Microsoft geeft de Surface Pro Windows-tablet voor zakelijke gebruikers een kleine update, terwijl er grotere veranderingen komen voor thuisgebruikers...

Acer Chromebook Plus 515 review: krachtige allrounder

Zowel qua hardware als qua software zijn moderne Chromebooks flink geëvolueerd sinds de oorspronkelijke ‘browser met een toetsenbord’. Chromebook Plus...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er