Voeding aansluiten – zo sluit je de stekkers van de pc voeding aan

Marco den Teuling
2

Hoe moet je een pc voeding aansluiten op je moederbord en andere componenten van je computer? Er zitten vaak zoveel stekkers aan dat niet duidelijk is welke je waar moet aansluiten. In onderstaand overzicht vind je afbeeldingen van de kabels en stekkers en waar ze horen.

Het aansluiten van een pc voeding is niet moeilijk. Maar stekkers lijken soms op elkaar en een vergissing is snel gemaakt. Hieronder zie je een overzicht van gangbare stekkers met een korte beschrijving. Verderop beschrijven we ze apart, om je te helpen bij het goed de pc voeding aansluiten.

voeding aansluiten, overzicht stekkers pc voeding

Een overzicht van gangbare stekkers bij een ATX pc voeding.

Voeding aansluiten: losse kabels bij modulaire voeding

Bij een standaard voeding met vaste kabels kijk je verderop welke stekkers je nodig hebt, ongebruikte stekkers en kabels kun je negeren. Bij een modulaire voeding zijn sommige (of alle) kabels los bijgeleverd en sluit je alleen aan welke je nodig hebt.

modulaire pc voeding versus normale ATX voeding

Links een gewone voeding, rechts een volledig modulaire zonder aangesloten kabels.

Voor aansluiten van de kabels op een modulaire voeding zelf gebruiken fabrikanten hun eigen stekkers en indeling. Controleer die in de handleiding van de voeding.

Er zijn ook semi-modulaire voedingen: meestal zijn daarbij de kabels met hoger voltage (Main Power, ATX12V, EPS12V) vast aangesloten en kun je de andere naar behoefte aansluiten.


Ontvang gratis informatie en tips over voedingen en aansluitingen, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Stekkers pc voeding aansluiten

Hieronder zie je de afzonderlijke stekkers, waar ze voor zijn en waar je ze moet aansluiten. Voor de veiligheid en om schade te vermijden moet je de stekker van de voeding uit het stopcontact halen voordat je iets aansluit of überhaupt de pc-behuizing openmaakt.

24-polige Main Power stekker

Deze stekker levert energie voor het moederbord en moet altijd aangesloten zijn. Vroeger was de aansluiting op het moederbord 20-polig, dus bij oude voedingen is de stekker soms nog als 20+4 gesplitst.

24-polige main power stekker voor moederbord, 20+4

Een heel oude voeding met alleen 20-polige stekker moet je niet gebruiken (die zou kunnen doorbranden als een PCIe-kaart via de moederbordaansluiting te veel energie vraagt).

ATX12V, CPU stekker

Deze stekker levert energie voor de processor. Vroeger was hij 4-polig, tegenwoordig ook nog wel 8-polig, (als 4+4 gesplitst). Je kunt de gesplitste helft van een 8-polige stekker gebruiken als je moederbord een 4-polige ATX12V-aansluiting heeft.

ATX12V stekker, 4-polig

Verwar een 8-polige (of 4+4) ATX12V-stekker niet met een 8-polige PCIe-stekker (die vaak als 6+2 splitsbaar is). Zoals je hieronder ziet lijken ze op elkaar, maar zijn ze anders bedraad en niet uitwisselbaar.

ATX12V stekker vs PCIe stekker

EPS12V, CPU stekker

Deze 8-pins stekker levert energie voor de processor, net zoals de ATX12V stekker. EPS12V-aansluitingen werden vroeger alleen op server-moederborden gebruikt, maar tegenwoordig vind je ze ook op normale moederborden.

EPS12V stekker, 8-polig

Op sommige pc-moederborden vind je naast een EPS12V-aansluiting ook een ATX12V-aansluiting of zelfs twee EPS12V-aansluitingen. Sluit ze gewoon beide aan als je voeding de stekkers ervoor heeft.

Een enkele EPS12V-stekker kan al meer dan 200 watt doorvoeren, wat normaliter genoeg zou moeten zijn. Een topmodel CPU zoals de Core i9-12900KS kan echter meer dan 250W verbruiken en ook bij overklokken neemt het energieverbruik toe.

Daarnaast stellen moederbordfabrikanten de power limits van CPU’s vaak verkeerd in, zodat ze meer verbruiken dan gespecificeerd.

PCIe-stekker, 6-polig

Deze stekker sluit je aan op de 6-polige stroomaansluiting van een PCIe (grafische) kaart. Als een PCIe-kaart zo’n aansluiting heeft, moet je de stekker inpluggen om de kaart goed te laten werken. Je vindt hem niet alleen op grafische kaarten.

Vergeet je deze stekker aan te sluiten, dan zal de pc misschien opstarten, maar uitschakelen/crashen zodra je bijvoorbeeld gaat gamen en de grafische kaart echt aan het werk moet.

PCIe stekker 6-polig voor grafische kaart

In plaats van een 6-polige stekker kun je ook het 6-polige deel van een 8-polige splitsbare (6+2) stekker gebruiken, zie hieronder bij PCIe-stekker, 8-polig.

Sommige krachtige grafische kaarten hebben twee 6-polige connectors, waar je dan beide een stekker in moet pluggen voor stabiel werken.

PCIe-stekker, 8-polig

Deze stekker sluit je aan op de 8-polige stroomaansluiting van een PCIe (grafische) kaart. Die vind je bij moderne (krachtige) grafische kaarten in plaats van een dubbele 6-polige aansluiting.

PCIe stekker 8-polig voor grafische kaart

Voor nog hogere eisen van grafische kaarten heeft Nvidia een nieuwe 12-pins connector geïntroduceerd. Die zul je in de praktijk echter niet snel tegenkomen.

SATA-voedingsstekker

Deze stekker gebruik je voor harde schijven en SATA-ssd’s. Vaak zitten er twee of drie van deze stekkers op een enkele voedingskabel (ook stekkers halverwege de kabel).

SATA voedingskabel

Je mag alle stekkers die op een enkele kabel zitten aansluiten, maar dat vraagt wel wat handigheid bij het geleiden van de kabels of het plaatsen van de schijven. Bij een modulaire voeding kun je de kabels weglaten als je alleen M.2-ssd’s gebruikt.

4-pin power connector (‘Molex’)

Deze stekker diende vroeger voor harde schijven  en wordt nog wel gebruikt om bijvoorbeeld RGB-verlichting in de behuizing aan te sluiten of ventilator-controllers. De term Molex of 4-pin Molex wordt ook wel gebruikt voor deze stekker.

4-pin Molex stekker voeding

In moderne pc’s zul je Molex-stekkers niet veel nodig hebben, maar er zijn bijvoorbeeld allerlei adapters van Molex naar andere stekkers die je misschien tekort komt bij je pc voeding aansluiten. Per kabel die vanaf de voeding komt moet je echter bij voorkeur zo min mogelijk apparaten aansluiten, ook al kun je er via adapters veel meer aan hangen.

Floppy power connector

Tsja, we noemen deze stekker toch even omdat je hem nog tegenkomt bij voedingen. Hij is bestemd voor het aansluiten van een floppy disk oftewel diskettestation.

floppy diskdrive voedingsconnector

Veel anders kun je er ook niet mee, omdat de kleine connector en dunne draden deze stekker beperken tot lage wattages. Soms kan een ventilator erop worden aangesloten voor stroomvoorziening, als je daarvoor geen geschikte geen fan headers op het moederbord hebt.

Voeding aansluiten – stekker past niet goed

De vorm van de stekkers zorgt ervoor dat je normaliter een stekker niet in de verkeerde aansluiting kunt steken, tenzij je dat forceert! Kijk je naar de stekker/aansluiting dan zie je bij sommige pinnen een vierkante vorm (‘key’) en bij andere een afgeronde.

pc voeding stekker vorm key

Bij stekkers en connectors zie je per pin vierkanten of afgeronde vormen. Die moeten overeenkomen (hier EPS12V).

Gaat een stekker moeizaam in de aansluiting, controleer dan of je wel de goede te pakken hebt en neem de lijst hierboven nog even rustig door.

Neem de tijd bij je voeding aansluiten: een stekker die niet helemaal goed ingestoken is, kan gedrag veroorzaken waarbij je misschien denkt aan andere hardwareproblemen. Even rustig alle stekkers nalopen en goed insteken kan het probleem verhelpen.

Stekkers losmaken

De meeste stekkers van de voeding hebben een borgclip, zodat ze niet kunnen losschieten en je ze ook niet zomaar los kunt trekken. Die clip zit aan een van de zijden in het midden, en haakt vast achter een lipje op de connector van het moederbord.

stekker voeding losmaken borgclip

Duw de clip aan de bovenkant naar binnen of trek hem aan de onderkant naar buiten, om de stekker los te kunnen trekken.

Lees uitgebreide achtergrondartikelen en info op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Verschil Windows 10 en 11: dit moet je weten over de twee versies

Wat is het verschil tussen Windows 10 en Windows 11? In dit artikel geven we je een overzicht van enkele functionele verschillen tussen de menu's, hoe...

Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

2 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
T. Gers
Lezer
T. Gers

Als je een voeding uitsluitend op het stopcontact aansluit, moeten de connectoren dan een voltage aangeven op de multimeter? En moet de ventilator gaan draaien? Of levert een voeding alleen stroom en gaat de ventilator alleen draaien als bepaalde connectoren (bv. die van moederbord- en CPU) zijn aangesloten?

T. Gers
Lezer
T. Gers

Om mijn eigen vraag te beantwoorden; het blijkt dat je van de grote, 20/24 pins connector de groene en een (maakt niet uit welke) zwarte draad moet verbinden, bv. met een ijzerdraad of paperclip. Zet je dan 220 op de voeding, moet de ventilator gaan draaien en geven alle (maakt niet uit welke connector) oranje draden 3,3V, alle rode 5V, alle gele 12V en alle blauwe -12V. Paars is 5V standby.
Alle voltages kunnen en mogen gerust een halve volt afwijken.
Om de wegwerpmaatschappij verder te bevorderen, zijn alle moderne voedingen uitgevoerd met nog uitsluitend zwarte draden. Jofel.