Nieuwe 12-pins voedingsconnector voor grafische kaarten

Marco den Teuling
0

Topmodellen grafische kaarten verbruiken steeds meer stroom, te veel eigenlijk voor de gangbare PCI-Express specificaties voor de bijbehorende voedingskabels. Informatie wijst erop dat Nvidia een nieuwe, 12-pins voedingsconnector gaat introduceren.

Fabrikant Seasonic, vooral bekend van pc-voedingen, heeft voor zijn modulaire voedingen een nieuwe accessoire uitgebracht met de naam ‘Nvidia 12 Pin PCIe Molex Micro-Fit 3.0 Connector’. Die is al in handen van onder andere website Hardwareluxx en bevestigt andere berichten over de 12-pins connector. De kabel heeft aan een kant twee connectors voor een bijpassende Seasonic-voeding, aan de andere kant zit de nieuwe 12-pins connector voor PCIe grafische kaarten.

12-pins PCIe gpu connector

Seasonic levert al een 12-pins gpu-aansluitkabel voor haar modulaire voedingen (een 850W-model voeding of meer wordt aangeraden). Bron: Hardwareluxx.de.

Oude PCIe-specificaties

Op dit moment worden losse grafische kaarten normaliter gevoed via 6-pins of 8-pins stekkers vanaf de voeding. Alleen erg zuinige kaarten zoals de GTX 1050 kunnen zonder aparte stekker en hun voeding uit het PCIe-slot halen. Volgens de PCIe-specificaties mag zo’n voedingskabel met 6- of 8-pins stekker maar 75 watt (6-pins) of 150 watt (8-pins) leveren. Dat is te weinig voor moderne topmodel grafische kaarten die wel 300 watt of meer kunnen verstoken. Grafische kaarten zouden dan eigenlijk 2 of meer connectors moeten hebben voor 2 of meer kabels. In plaats daarvan leveren voedingsfabrikanten vaak speciale Y-kabels die eigenlijk niet aan de specificaties voldoen.

Nieuwe 12-pins stekker

Voor fabrikanten van grafische kaarten is het onhandig om twee of meer connectors op de gpu te moeten plaatsen voor de voeding. Dat neemt veel ruimte in beslag op de printplaat. De nieuwe 12-pins stekker/connector kan dit probleem beperken. De pinnen bij de nieuwe aansluiting zitten bovendien dichter op elkaar, waardoor die ongeveer even groot is als de huidige 8-pins aansluiting. Met zes 12V-aders kan de nieuwe aansluiting minstens 6 ampere aan, wat neerkomt op zo’n 430 watt.

Geleidelijke invoering

Nvidia zou de nieuwe aansluiting bij aankomende RTX 3000 grafische kaarten (codenaam Ampere) kunnen invoeren, in elk geval bij de eigen Founders Edition. Andere fabrikanten van grafische kaarten zullen misschien niet zo snel afscheid nemen van de 6- en 8-pins aansluiting omdat klanten nog geen geschikte voedingen hebben. Fabrikanten van voedingen (zoals Seasonic) kunnen de benodigde kabels voor modulaire voedingen als losse accessoire aanbieden.

Heb je een 12-pins stekker nodig en zit die niet op je voeding, dan zou je altijd nog met een Y-kabel aan de slag kunnen (van 2 x 6-pins of 8-pins naar 12-pins). Het is wachten op de introductie van de RTX 3000 voordat we zeker weten of Nvidia inderdaad een ander type aansluiting gebruikt. Er is verder ook niet bekend of AMD voor zijn grafische kaarten vergelijkbare plannen heeft.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:


 

Lees uitgebreide achtergrondinfo op je gemak in c't magazine 10/2022

Deel dit artikel

Lees ook

Windows 11 22H2 update halveert snelheid – met Nvidia-kaarten

De snelheid van je pc met Windows 11 22H2 kan in bepaalde situaties halveren. Het probleem speelt met grafische kaarten van Nvidia.

c’t Live 2022 spreker: Jochen den Ouden

c’t-Live 2022: Wat te doen tegen cybercriminelen - Jochen den Ouden

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er