M.2 SATA ssd (geen NVMe) versus 2,5-inch SATA ssd

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

SATA-ssd’s in een 2,5-inch behuizing zijn redelijk goedkoop en standaard voor desktop-pc’s. Een SATA-ssd als M.2-module is iets duurder, maar past makkelijk in een notebook. Misschien heb je op je desktop-moederbord geen vrije M.2-slots meer die NVMe ondersteunen en wil je uitwijken naar een M.2 SATA-model. Zijn die ook voor desktop-pc’s een goede keus?

De prijzen van ssd’s gaan nog maar één kant op: omlaag. Je kunt zelfs voor minder dan honderd euro al een 1TB-ssd van een bekend merk kopen. Steeds meer pc-bezitters zullen hun harde schijf met pensioen sturen. De meesten kopen eenvoudigweg een 2,5-inch SATA-ssd die op dezelfde kabel kan worden aangesloten als de oude harde schijf. Maar als je moederbord een M.2-slot heeft, kun je ook daar een ssd-module in plaatsen. Afhankelijk van je moederbord kan zo’n M.2-slot zowel SATA- als NVMe-modellen huisvesten. Vaak zal bij vullen van een tweede M.2-slot zelfs alleen SATA mogelijk zijn.

Doorgaans zijn M.2-ssd’s een paar euro duurder dan vergelijkbare modellen in een 2,5″-uitvoering. Maar er wordt vaak beweerd dat ze de warmte die bij het schrijven ontstaat niet zo goed kunnen afvoeren als ssd’s in een 2,5″-behuizing. Dat zou leiden tot mindere schrijfprestaties. Om dat te testen, hebben we ssd’s in beide uitvoeringen van vier verschillende fabrikanten in huis gehaald. Het gaat om modellen met een capaciteit van ongeveer 500 GB: de Crucial MX500, de Kingston UV500, de Samsung 860 Evo en de WD Blue SSD.

M.2 versus 2,5-inch

Controller, flashgeheugen en ook DRAM-cache zijn voor beide uitvoeringen gelijk. Bij de ssd’s van Crucial en Kingston heeft ook de firmware hetzelfde versienummer. Het energieverbruik is bij de ssd’s van Samsung en WD ook hetzelfde. Dat hebben we gemeten met de M.2-ssd’s in een SATA-adapter, die ongeveer 60 mW verbruikt. Bij Crucial en Kingston hebben de M.2-uitvoeringen tot 800 mW meer nodig bij lezen en schrijven.

Testresultaten

Crucial MX500

Crucial MX500

Crucial gebruikt flashgeheugen van moederbedrijf Micron. Dat is blijkbaar een voordelige optie, want de prijzen voor de MX500 zijn de laagste in deze test.

Bij de prestaties hoeft de MX500 zich echter niet te schamen: bij het lezen en schrijven doet de ssd mee aan de top. Het afremmen van de M.2-uitvoering bij hoge belasting of langdurig schrijven is vooral een theoretisch probleem. In de praktijk zal dat zelden voorkomen. Het enige minpunt is eigenlijk het ietwat hoge energieverbruik van de M.2-uitvoering van de ssd.

Pluspunten

  • snel
  • Bitlocker-compatibel

Minpunten

  • hoog energieverbruik

Bekijk de M.2-versie

Kingston UV500

Kingston UV500

Kingston is een van de grootste aanbieders van ssd’s met flashgeheugen van derden. Het maakt zelf geen flashgeheugen. Qua prijs zitten de ssd’s wel in het bovensegment van deze test, ook al heeft Kingston bespaard door DRAM-cache achterwege te laten.

De UV500-modellen zijn snel bij het lezen, maar de SLC-cache is te klein. Na enkele gigabytes zakt de schrijfsnelheid naar ongeveer 200 MB/s. Dat kan eigenlijk niet liggen aan het Toshiba-flashgeheugen of de controller, want WD gebruikt dezelfde componenten.

Pluspunten

  • Bitlocker-compatibel

Minpunten

  • langzaam bij schrijven
  • dure M.2-uitvoering

Bekijk de M.2-versie

Samsung 860 Evo

Samsung 860 Evo

Als je veel opslagruimte nodig hebt, zit je goed bij de 860 Evo. De M.2-uitvoering is er tot 2 TB, de 2,5″-versie zelfs tot 4 TB. Samsung gebruikt niet alleen eigen flashgeheugen, maar ook een eigen controller en DRAM van eigen makelij.

De 860’s zijn niet alleen snel bij lezen, maar ook bij schrijven. Pas na circa 3 minuten is de SLC-cache vol en remmen de ssd’s af naar bijna 500 MB/s. Zelfs de warmte van de grafische kaart heeft geen invloed op de M.2-uitvoering, de schrijfsnelheid blijft constant.

Pluspunten

  • snel
  • Bitlocker-compatibel
  • hoge endurance

Bekijk de M.2-versie

WD Blue SSD

WD Blue SSD

WD gebruikt bij deze ssd’s uit de Blue-serie dezelfde componenten als Kingston bij de UV500, maar voegt daar nog DRAM-cache aan toe. Dat zorgt vooral bij het schrijven voor betere resultaten. De schrijfsnelheid van de M.2-uitvoering wordt na korte tijd weliswaar zo’n 30 MB/s lager, maar met meer dan 400 MB/s schrijft de ssd nog steeds lekker snel.

Als enige ssd in deze test kan de Blue SSD niet worden gecombineerd met Windows Bitlocker omdat hij geen hardware-encryptie ondersteunt.

Pluspunten

  • idle zuinig
  • hoge snelheid

Minpunten

  • korte garantietermijn

Bekijk de M.2-versie

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Benchmarks

Bij de benchmarks vallen de verschillen tussen uitvoeringen in een 2,5″-behuizing en als M.2-module binnen de foutmarge. Bij het lezen zitten bijna alle ssd’s daarbij tegen de SATA-limiet aan van 560 MB/s – alleen de UV500 is met 540 MB/s iets langzamer.

M.2 SATA ssd versus 2,5 inch vergelijking benchmark warmte opwarming afremming niet NVMe

Snelheden vergeleken van SATA-ssd’s in 2,5″-behuizing en als M.2-module.

Bij het schrijven worden de verschillen echter groter. Als de SLC-cache vol is, zakken de snelheden naar wat het flashgeheugen en de controller daadwerkelijk presteren. Dat is vooral bij de UV500 magertjes: 200 MB/s is erg weinig voor een ssd. De Blue-modellen komen tot circa 430 MB/s, de MX500 en 860 Evo halen 520 respectievelijk 540 MB/s (allemaal gemeten na een minuut schrijven).

De waarden voor toegang tot willekeurige adressen zitten bij de MX500, 860 Evo en Blue SSD eveneens bovenin het SATA-bereik. De UV500 valt ook hier wat tegen, maar is altijd nog veel sneller dan een harde schijf.

Een tabel met aanvullende gegevens vind je in c't mrt/2019

Warmlopers

Maar dan het belangrijkste punt: het opwarmen. Remmen de M.2-ssd’s daardoor meer af of niet?

In principe is dat geen probleem: alleen als je regelmatig meerdere honderden gigabytes naar de ssd kopieert of toepassingen gebruikt die grote hoeveelheden data schrijven (zoals bij videobewerking), zul je merken dat sommige ssd’s afremmen. Voor andere gebruikers is dat niet relevant.

Naast de gebruikelijke benchmarks, hebben we de ssd’s getest in een gesloten pc-behuizing waarin ook een Radeon RX 570 werd verhit door Furmark te draaien. Het M.2-slot van ons moederbord be­vond zich direct onder de grafische kaart, zodat de ssd ook zonder belasting al goed was opgewarmd.

Volgens de SMART-gegevens lagen de temperaturen al na enkele minuten idle tussen de 47 °C (860 Evo) en 66 °C (MX500). Daarna werden de ssd’s belast met schrijfactiviteiten. Dat zorgde bij de Blue SSD voor een lichte daling van de schrijfsnelheid tot 410 MB/s, maar bij de MX500 tot slechts 300 MB/s. De 860 Evo bleef schrijven met 490 MB/s, terwijl bij de UV500 de snelheid zakte van 200 naar 170 MB/s.

M.2 SATA ssd versus 2,5 inch vergelijking warmte opwarming grafiek afremming niet NVMe

De M.2-ssd Crucial MX500 houdt zijn schrijfsnelheid lang vol, maar na 10 minuten remt hij toch af.

Vergelijkbare resultaten zagen we toen we de ssd’s zonder verhitte grafische kaart langere tijd belastten. Na een duurtest van meer dan 10 minuten daalde de schrijfsnelheid van de MX500 naar circa 300 MB/s, waardoor de ssd wat afkoelde en daarna weer korte tijd sneller schreef. Na 20 minuten moesten we de test stoppen omdat de 500GB-ssd vol was. De gemiddelde schrijfsnelheid was 400 MB/s. De Blue SSD en de UV500 vertraagden bij de duurtest met circa 30 MB/s, de 860 Evo bleef constant.

Ook de 2,5″-uitvoeringen hebben we getest in de gesloten pc-behuizing. De ssd bevond zich daarbij in de buurt van de I/O-plaat achterop het moederbord. Bij zware belasting steeg de temperatuur daarvan circa 6 °C. Een temperatuurafhankelijke snelheidsdaling konden we daarbij niet ontdekken.

Conclusie

Het prijsverschil tussen verder identieke (SATA) 2,5″- en M.2-ssd’s is hooguit 6 euro. Als je echt wilt beknibbelen, ga je voor de 2,5″-versie. Maar als je een opgeruimde pc-behuizing wilt en een geschikt ­moederbord hebt, kun je zonder voorbehoud kiezen voor een M.2-sdd. De prestaties zijn hetzelfde.

Het snelst, ook bij hoge belasting, is de 860 Evo van Samsung, gevolgd door de MX500. Dat de M.2-uitvoeringen daarvan bij langdurige belasting iets langzamer schrijven, zal in de praktijk verder niets uitmaken. Ook de Blue SSD kan goed meekomen, maar de UV500 is bij schrijven te langzaam. Voor gebruik in een notebook is de MX500 door het hoge energieverbruik minder geschikt. Dan kun je beter een M.2-ssd van Samsung of WD nemen.

(Lutz Labs, c’t magazine)

Lees meer uitgebreide reviews en achtergrondinfo in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

Alpenföhn Panorama 2 review: cpu-koeler voor compacte (mini-)pc’s

In deze review werpen we een blik op de Panorama 2 van Alpenföhn. Deze cpu-koeler koelt processors tot 95 watt en dankzij de geringe hoogte is hij ges...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er