Somfy Outdoor Camera bekeken

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

De Somfy-buitencamera probeert een brug te slaan tussen beveiliging en smarthome. De Somfy Indoor Camera was er al langer, maar er is nu ook een Outdoor-variant.

Hij heeft een sirene die 110 dB kan opleveren, dus je buren zullen je dankbaar zijn als je die niet al te vaak uitprobeert.

De camera kan dankzij kunstmatige intelligentie onderscheid maken tussen mensen en dieren, wat het aantal valse alarmen beperkt.

Stroomvoorziening

Bij de meeste beveiligingscamera’s voor het thuissegment wordt een (usb-)voeding meegeleverd, maar dat werkt hier anders.

In de behuizing zit een kroonsteentje om een stroomdraad aan vast te maken en die door te lussen naar bijvoorbeeld de buitenverlichting.

Daarmee kun je een bestaande buitenaansluiting gebruiken en de verlichting koppelen om aan te laten gaan bij beweging.

Gezien de IP54-beschermingsgraad is een afdakje dan wel handig. De camera kun je draaien tot de gewenste positie en dan vastzetten.

Installeren en configureren

Het bereik is echter niet al te groot, dus je moet eerst goed uitproberen of je alles naar wens in beeld krijgt voordat je hem definitief installeert.

Pluggen en schroeven zitten erbij, evenals twee stickertjes met daarop de mededeling dat er videosurveillance is – al was het logischer als die aan de binnenkant van een raam geplakt hadden kunnen worden in plaats van aan de buitenkant.

Het installeren en configureren gaat verder geheel via de Somfy Protect-app (Android / iOS). Je moet meteen een account aanmaken en je adresgegevens opgeven – dan weet Somfy direct wanneer je thuis bent of niet.

De app en de camera waren even in onderhandeling over de juiste data, daarna meldde de app dat er iets was misgegaan maar uiteindelijk bleek de camera toch beschikbaar.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Bewaking

Het instellen van de bewakingstijden werkt niet helemaal intuïtief: je moet eerst opgeven op welke dagen en tijdstip het in moet gaan, en daarna weer een regel aanmaken op welk moment het moet eindigen.

Wil je dat voor de verschillende dagen van de week op aparte tijden instellen, dan wordt het wat lastig om het overzicht te bewaren.

Als je gps aan hebt staan, kan Somfy de camera automatisch activeren als je vertrekt.

Meldingen versturen

Een handige feature is dat familie en vrienden een mail of bericht kunnen krijgen als er ingebroken wordt, waarna zij 30 minuten toegang tot de camera krijgen.

Voor je buren geldt iets vergelijkbaars, maar die krijgen geen toegang tot je camera. Er is ook een paniekmodus, waarbij je de sirene kunt activeren of een SOS kunt verzenden.

Specificaties

Het camerabeeld is Full HD en beschikt over automatisch nachtzicht. Er is ook een HDR-optie, maar die maakte het beeld soms wel erg verzadigd.

De kijkhoek van 130 graden is ruim voldoende om een groot gebied in de gaten te kunnen houden, en de kwaliteit van het beeld is dusdanig dat details goed te onderscheiden zijn.

Door de ingebouwde microfoon en luidspreker is tweeweg audio mogelijk.

Abonnementen en integraties

Bij de standaard gratis basisdienst worden er videoclips van 10 seconden gemaakt als er beweging gedetecteerd wordt. Die blijven 24 uur beschikbaar.

Het Silver-abonnement van 5 euro per maand biedt continue video-opname gedurende een dag. Voor nog eens 5 euro blijven je beelden dan 7 dagen bewaard – maar dat lijkt voor de Protect nog niet beschikbaar.

De Somfy Outdoor Camera kan geïntegreerd worden met TaHoma, het smarthome-systeem van Somfy zelf. Voor een compleet Somfy-ecosysteem kan de integratie van die twee werelden nog wel beter.

De camera werkt samen met Alexa en Nest, en zijn er mogelijkheden voor IFTTT en Google Home. De camera is nog niet compatibel met Apple HomeKit, dat zou in dit voorjaar moeten komen.

Een speerpunt van Sonfy is om hun beveiligingssystemen wat meer geschikt te maken voor het thuissegment.

De Outdoor Camera slaat daar qua hardware geen slecht figuur bij, maar de software zou nog wat gebruiksvriendelijker kunnen.

Somfy Outdoor Camera

Beveiligingscamera
FabrikantSomfy
VideoFull HD (1080p), HDR, nachtzicht, 130o en
8 × zoom
Beveiligingvideo’s: SSL/TLS 2048-bit, opnames: AES-256
Verbindingen2,4 GHz wifi, Bluetooth 4.0 voor installatie
CompatibiliteitAndroid, iOS, Google Home, Alexa, IFTTT,
TaHoma
Prijs€ 269

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Panasonic-camera met 60× optische zoom

Panasonic heeft met de DMC-FZ72 zijn LUMIX FZ-serie uitgebreid. Deze compactcamera met 16 megapixels is voorzien van een LUMIX DC VARIO 20mm ultra-gro...

Lenovo Mirage: standalone VR-headset met bijpassende 180-gradencamera

De Lenovo Mirage is een draadloze virtual reality-headset die helemaal zelfstandig werkt. Hij draait op het Daydream-platform van Google en biedt ruim...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er