Krachtige laptops met twee schermen

Daniel Dupré
0

Inhoudsopgave

De Asus ZenBook Pro Duo UX581 en de HP Omen X 2S 15 zijn beide laptops met een 15,6-inch hoofdscherm en een apart, kleiner scherm. De ZenBook ondersteunt het gebruik van een stylus voor creatieve uitspattingen van gebruikers, de Omen heeft gamers in het vizier.

De fabrikanten van laptops moeten inven­tieve toeren uithalen om krachtige cpu’s en gpu’s onder te brengen in de steeds platter wordende behuizingen. Een van de oplos­singen is dat het toetsenbord naar voren wordt gehaald en het touchpad rechts naast de toetsen terechtkomt, waar eerder het numerieke toetsenbord zat. En plots zijn er weer enkele millimeters gewonnen die ruimte vrij maken voor een krachtigere koeler.

Asus en HP hebben deze ongebruikelijke indeling toegepast bij de apparaten in deze test. Alleen heeft het bij de ZenBook Pro Duo UX581 (circa 3000 euro) en Omen X 2S 15 (circa 4000 euro) niets met het ­koelsysteem te maken. Tussen het naar voren gehaalde toetsenbord en het 4K-display in het deksel zit een tweede scherm.

Bij de ZenBook zit dat over de gehele breedte van het apparaat, met een ongebruikelijke resolutie van 3840 × 1100 pixels bij een beeldverhouding van 35:10 en een schermdiagonaal van ongeveer 14 inch. HP heeft een kleiner 6”-scherm op dezelfde plek geplaatst, met de klassieke full-hd-­resolutie (1920 × 1080 pixels) in 16:9-formaat.

laptop twee schermen Asus ZenBook Pro Duo HP Omen X 2S

Extra schermen

De tweede schermen worden door Windows 10 als volwaardige monitor gezien. Ze duiken dan ook in de beeldscherminstellingen van het besturingssysteem op en je kunt er elk toepassingsvenster naar wens in tonen. Dat biedt veel vrijheid – meer dan bijvoorbeeld de TouchBar van de MacBook Pro.

Beide extra schermen hebben echter andere eigenschappen dan de hoofddisplays. De HP Omen is een gaming-laptop en heeft daarom een mat hoofdscherm met G-Sync ondersteuning. Het tweede scherm is daarentegen een spiegelende ­touch­screen, waarmee je aparte taken kunt uitvoeren zonder de game te onderbreken. In het geval van de ZenBook Pro Duo kun je beide schermen met je vinger of een stylus bedienen, maar in tegenstelling tot het hoofdscherm zit op het tweede scherm een ruwe, gematteerde laag. Die moet het gevoel van papier simuleren voor een levensecht effect als je er met de meegeleverde stylus op schrijft of tekent.

Dat de beide beeldschermen per laptop onafhankelijk van elkaar werken merk je ook aan kleine dingetjes die een tikje irritant kunnen zijn, zoals de helderheidsinstellingen: op beide laptops kun je met de Fn-toetsencombinatie weliswaar de helderheid van het hoofdscherm aanpassen, maar niet die van het secundaire display. Die schermen stel je in via hulpprogramma’s die de fabrikanten specifiek voor het tweede scherm hebben gemaakt. Geen van de twee laptops bevat een lichtsensor waarmee de helderheid van de schermen automatisch aangepast zou kunnen worden.

High-end hardware

Asus voorziet ook de ‘instapversie’ van de ZenBook Pro Duo die we hier getest hebben van krachtige componenten: een zescore Core i7-9750H, een Nvidia GeForce RTX 2060, 16 GB werkgeheugen en een 512 GB NVMe-ssd – daar kun je prima professionele toepassingen en 3D-games met hoge detail- en effect­instellingen op draaien. HP doet daar nog een schepje
bovenop: een Intel Core i9-9880H met acht cores, een GeForce RTX 2080 gpu, 32 GB werkgeheugen en met­een twee NVMe-ssd’s in RAID-opstelling met in totaal 2 TB opslag. Veel meer kun je in een mobiel apparaat niet kwijt.

Wat de mobiliteit betreft krijgen beide laptops niet de hoogste score. Ze wegen rond 2,5 kilo, en dat is best zwaar. Daarbij beschik je pas over de maximale prestaties wanneer je de 800 gram wegende 230watt-voedingen gebruikt. En die moet je eigenlijk altijd bij je hebben, want ook in optimale omstandig­heden (weinig belasting, scherm niet al te helder) hadden de apparaten een accuduur van maximaal 5,9 uur (Asus) en 2,4 uur (HP).

Omdat de toetsenborden helemaal naar voren zijn verplaatst, is er geen ruimte op de laptops waar je je polsen op kunt laten rusten. De fabrikanten compenseren dit door een losse polssteun mee te leveren die naadloos aan het apparaat aansluit. Zonder deze polssteunen zit ontspannen typen er anders niet in, want je moet dan ofwel je polsen continu omhoog houden, of ze in een wat rare hoek op het bureau leggen.

De kleine touchpads rechts naast het toetsenbord zijn eerder noodoplossingen dan een permanente vervanging van de muis. De sensoroppervlakten zijn te smal voor gebaren met meerdere vingers en als je vaak de muispijl exact moet kunnen plaatsen, kom je niet om een externe muis heen.

Testresultaten

Asus Zenbook Pro Duo UX581

Asus Zenbook Pro Duo UX581

Er is nog nooit eerder een laptop geweest die meer beeldpunten biedt dan de ZenBook Pro Duo. Naast het 15,6”-hoofdscherm met 4K-resolutie heeft het apparaat een 14”-panel dat even breed, maar half zo hoog is. Samen beschik je dan over 12,5 miljoen pixels. Beide displays kun je met je vingers bedienen, op het tweede scherm op de body kun je ook met de
meegeleverde stylus schrijven en tekenen.

Wel verschilt het beeld van de beide schermen. Het OLED-hoofdscherm heeft krachtige kleuren (DCI-P3) en dankzij het spiegelende oppervlak heeft het sterke contouren en diep zwart. Het tweede scherm in de body daarentegen is een IPS-panel met een mat oppervlak. Door het verstrooide licht lijken de kleuren daardoor ook matter. De matte laag heeft ook een haptisch effect: bij het schrijven en tekenen voelt het alsof het papier is. Het gladde hoofdbeeldscherm voelt eerder als een folie voor een overheadprojector.

Omdat het toetsenbord ver naar voren zit, is de meegeleverde polssteun geen overbodige luxe. Zonder deze steun moet je je handen tijdens het typen in een onergonomische hoek houden. Het maak daarbij niet veel uit dat de laptop aan de achterkant een centimeter omhoog gaat wanneer je het deksel omhoog klapt. De F- en de pijltjes­toetsen zijn wat klein uitgevallen. Wanneer je rechtsboven op het touchpad drukt, verander je het in een virtueel numeriek toetsenbord.

Er zijn geen muisknoppen. Asus heeft voorin het apparaat een led-lichtstrip geplaatst, die via verschillende kleuren aangeeft of het apparaat geladen wordt of de accu leeg begint te raken. Bij optimale omstandigheden ging in onze test de accu net geen zes uur mee. De ventilator springt bij activiteitpieken zo nu en dan aan, maar is fluisterstil.

Asus verkoopt de ZenBook Pro Duo in maar twee versies: het geteste model van 3000 euro is de goedkopere versie. Voor 500 euro extra krijg je een apparaat met een 1TB-ssd, 32 GB werkgeheugen en Core i9-9880H processor met acht cores in plaats van een 512GB-ssd, 16 GB RAM en de zescore Core ­i7-9750H. Voor de rest zijn beide apparaten identiek.

Pluspunten

  • OLED hoofdscherm met krachtige kleuren
  • stylus en polssteun meegeleverd

Minpunten

  • schermen verschillen qua beeld
  • korte accuduur

Bekijk deze laptop

HP Omen X 2S 15

HP Omen X 2S 15

HP brengt zijn gaming-hardware uit onder de noemer Omen. Ons getest model met een achtcore-cpu Core i9-9880H en GeForce RTX 2080-graphics zit aan de top van wat je aan gaming­laptops kunt krijgen. Het tweede scherm is een prettige toevoeging waarmee je bijvoorbeeld op elk gewenst moment de geüp­loade gamestream op LetsPlay kunt controleren of chat-kanalen gebruikt zonder overlay. Om ongewenste invoer door abusievelijk aanraken van het scherm uit te sluiten kun je de touchgevoeligheid automatisch deactiveren zodra je een game op het hoofdscherm start.

Het geteste model van 4000 euro ondersteunt weliswaar G-Sync, waarmee de output van de grafische kaart gekoppeld wordt aan de refreshrate van het scherm, alleen heeft het 4K-scherm een maximale refreshrate van maar 60 hertz. Hogere refreshrates tot 144 hertz zijn voorbehouden aan de full-hd-varianten die van deze laptop beschikbaar zijn (zie link hieronder). De dual­screen-modellen zijn verkrijgbaar vanaf 3000 euro, en bij full-hd is de variant met Core i7-zescore en GeForce RTX 2070 wel met maximale grafische instellingen te gebruiken.

Om ervoor te zorgen dat G-Sync werkt, heeft HP de populaire hybride graphics niet toegepast. De in de cpu geïntegreerde Intel-gpu is uitgeschakeld en de GeForce-chip is altijd actief.
Helaas gaat de ventilator daardoor ook bij geringe systeem­belasting al stilletjes draaien, en ook bij donkere scherminstellingen hield de 72Wh-accu het nog geen 2,5 uur vol.

Ook HP levert een polssteun bij de Omen om het typen aangenamer te maken. En net als bij de Asus zijn de pijltjestoetsen redelijk klein uitgevallen. Omdat het numerieke toetsenbord plaats heeft gemaakt voor de touch-pad, kun je tijdens het gamen hier geen ingame-­sneltoetsen gebruiken. Hoewel je op het tweede display een virtueel cijferblok kunt tonen, helpt je dat op zulke momenten niet veel.

De touchpad is stevig geconstrueerd en is dankzij de dedicated muisknoppen zo goed als een touchpad op deze plek kan zijn, maar vanwege de indeling wat klein uitgevallen. Als gamer zul je uiteindelijk toch wel een externe muis erbij pakken.

Pluspunten

  • snelste mobiele cpu en gpu
  • polssteun meegeleverd

Minpunten

  • ventilator altijd hoorbaar
  • zeer korte accuduur

Bekijk deze laptop

Klik op onderstaande tabel voor meer gegevens en testresultaten (in pdf-formaat).

laptop twee schermen Asus ZenBook Pro Duo HP Omen X 2S tabel

(Florian Müssig en Daniel Dupré, c’t magazine)

Lees voor uitgebreide achtergrondinfo c't 05/2024

Meer over

Notebooks

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Xinfrared One XH 09 review: betaalbare warmtebeeldcamera

In deze review werpen we een blik op de One XH 09 van Xinfrared. Dit is een superkleine warmtebeeldcamera voor aan je iPhone of Android-smartphone. He...

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er