Usb-sandwich

Daniel Dupré
0

De UM24C is een meetadapter die je tussen een usb-laadapparaat en laadkabel plaatst. Hij meet op die manier allerlei variabelen.

De meetadapter van Ruiding Technology bestaat uit twee printplaatjes en een bevestigingsplaat voor het 3,7 cm grote kleuren display, die als in een sandwich zijn gestapeld en met vier schroeven vastgezet. Een behuizing vond de Chinese fabrikant blijkbaar overbodig.

Als je het apparaatje in een usb-poort stopt waar spanning op staat, dan begint hij meteen te meten en toont hij de spanning, de stroom, het vermogen, de impedantie van de aangesloten kabel en de temperatuur op zijn scherm. Sluit een apparaat aan via USB-A of microUSB en hij toont de geleverde energie in mWh of mAh (capaciteit).

Met de vier minieme toetsjes in de hoeken van het scherm kun je tussen de verschillende weergaven schakelen. Je kunt bijvoorbeeld zien of bij het laden Quick Charge 2 of 3 wordt gebruikt, maar ook de impedantie bekijken van de aangesloten kabels. Heel handig is daarnaast de mogelijkheid om het stroom- en spanningsverloop als grafiek te laten weergeven.

Door een knopje iets langer in te drukken kantel je de schermweergave, kun je wisselen tussen maximaal tien opgeslagen meetwaarden en reset je de opgeslagen gegevens. Bij het ontwerp is enthousiast gebruikgemaakt van de beschikbare kleuren, en daar gaat het soms een beetje mis, want bijvoorbeeld donkerblauwe letters op een zwarte achtergrond zijn haast niet te lezen.

Het scherm kun je na ‘0 minuten’ uitzetten, maar na twee minuten zonder stroomimpulsen schakelt het scherm zich standaard van zichzelf uit. De UM24C heeft een bluetoothmodule – de meetadapter is te koop als de UM24, zonder bluetooth – waarmee je de meetgegevens naar een Windows-pc (minimaal Windows XP) of Android-smartphone (vanaf versie 5.0) of tablet stuurt. De software stelt Ruideng als download beschikbaar via een Mediafire-link. Een beetje dubieus, maar het werkt verder prima.

De Android-app moet je ook hier downloaden en handmatig installeren, in de Google Play-store zul je hem niet tegenkomen. Qua functies zijn de app en het Windows- programma gelijk: de meetwaarden worden grafisch en als waarden op het scherm getoond, samen met knoppen om de adapter op afstand te bedienen. Als je de gegevens nog met andere software wilt bekijken of bewerken: de meetgegevens kunnen als XLS-bestanden worden geëxporteerd.

Voor maar 34 euro is de Ruideng UM24C een usb-meetadapter met veel functies, die vergeleken met veel andere meetdongles nog relatief eenvoudig te bedienen is. De UM24 zonder bluetooth is van verschillende aanbieders met diverse namen (bijvoorbeeld van Chunyang of KKmoon) al vanaf 15 euro verkrijgbaar.

Afgezien van de zendinterface zijn de functies identiek. De meetadapter is ook nog als UM25 en UM25C met extra USB-C in- en uitgang verkrijgbaar. Die herkennen echter niet de snellaadsystemen Power delivery 2 en Quick Charge 4.

Ruideng UM24C

Usb-meetadapter met bluetooth
FabrikantHangzhou Ruideng Technology Co. Ltd
Afmetingen (b × h × d)7,2 × 3,2 × 1,24 cm
Meetopties0-3 Ampère, 4,5–24 Volt, 1,5–9999,9 Ω, -10–100 °C
Meetinterval2 Hz
Energieverbruik150 mW (stroomverbruik 30 mA)
SysteemvereistenWindows vanaf XP, Android vanaf 5.0
Shoplink en prijsAliexpress, € 30 (ca. € 20 vanuit China)

 

Meer over

USB

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

GitVote review: democratisch stemmen voor ontwikkelaars versimpeld

Wanneer je software ontwikkelt in een team, ontstaan er vroeg of laat verschillende meningen. De GitVote-app, die we in deze review bespreken, helpt t...

Zint review: offline 145 verschillende QR- en barcodes genereren

In deze review bekijken we de opensourcetool Zint, waarmee je offline 145 verschillende QR- en barcodes kunt genereren. Dit kan handig via een GUI of ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er