Foto’s beheren in Windows – wat is het beste gratis programma?

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

Welk gratis programma is het meest geschikt voor je foto’s beheren in Windows? We testen de functies en mogelijkheden van 6 programma’s, zodat je de beste kunt nemen.

Als je veel foto’s hebt wordt je foto’s beheren met Windows al snel onoverzichtelijk. Gelukkig zijn er gratis programma’s die meer kunnen dan de standaard tools van Windows en je helpen sneller de foto’s te vinden die je zoekt.

beste gratis foto's beheren programma Windows test review fotoverzameling

Foto's beheren en sorteren

Een programma voor foto’s beheren moet die snel kunnen weergeven, in allerlei formaten (ook RAW-foto’s als je camera die maakt). Ook een goede verkleinde (miniatuur) weergave, draaien van foto’s zonder kwaliteitsverlies, toevoegen van trefwoorden of sterwaarderingen enzovoort zijn belangrijk.

Dankzij gegevens die de camera in de foto opslaat (metadata) kun je bijvoorbeeld de datum en de tijd gebruiken voor een tijdlijn of kalenderweergave. Als die niet klopt is het handig als het programma de mogelijkheid heeft om de opnamedatum en -tijd in te stellen of te verschuiven. Functies als fotolocaties weergeven op een wereldkaart of de locatie achteraf toevoegen (als die niet in de fotogegevens zit) zijn ook handig voor je foto’s beheren.

In de tabel verderop staat van elk programma wat het kan. Hieronder staan korte reviews van de programma’s.

Fotobeheerprogramma's getest

FastStone Image Viewer

FastStone Image Viewer

De naam zegt het al: FastStone Image Viewer geeft foto’s weer en probeert dat daarbij op een snelle manier te doen. En dat lukt ook, het programma doet zijn naam eer aan. Mappen worden zonder denkpauzes geopend en de RAW-­foto’s erin worden snel op het scherm gezet – dat kun je niet van iedere gratis viewer zeggen.

De ondersteuning van formaten is voorbeeldig. Zelfs de nieuwere RAW-formaten worden pixelprecies weergegeven, als het desbetreffende vinkje bij de instellingen gezet is.
Voor het bekijken biedt het programma de mogelijkheid om vier ­foto’s naast elkaar ter vergelijking weer te geven. Daarbij kun je met het muiswiel of via een uitklapmenu de zoomfactor eenvoudig kiezen.

De ondersteuning van metadata ziet er wat magertjes uit. Je kunt met de I-toets wel een venster openen om de foto-eigenschappen te zien te krijgen, maar daar krijg je alleen maar sommige EXIF-data te zien, zoals het histogram en het JPEG-commentaar. IPTC-gegevens kun je alleen via het eigenschappenvenster van Windows Verkenner bewerken. Maar dat werkt natuurlijk ook zonder FastStone Image Viewer.

De viewer draait JPEG-bestanden verliesvrij in stappen van 90 graden. Daarnaast biedt hij enkele minder spraakmakende effecten en standaard fotobewerkingsfuncties. Er is in elk geval wel een veelzijdige en vrij eenvoudig te hanteren batchverwerking waarmee je in een handomdraai verschillende afbeeldingen kunt hernoemen, schalen, roteren en van een watermerk voorzien. Het belangrijkste argument voor het programma blijft de echt snelle weergave.

Pluspunten

  • snelle RAW-weergave

Minpunten

  • amper beheerfuncties

Bekijk dit programma

Google Foto's

Google Foto's

Google Foto’s is anders dan de andere programma’s omdat Google uitsluitend in de cloud beheert. Als je daar niet van gediend bent, kun je hier stoppen met lezen. Maar de web- en mobiele app heeft voordelen. Google Foto’s kan bijvoorbeeld op verzoek de foto’s van je smartphone automatisch synchroniseren en onderscheid maken tussen foto’s van bijvoorbeeld de camera-app, WhatsApp en Telegram.

Google slaat een onbeperkt aantal foto’s met maximaal 16 megapixels gratis op, maar dat geldt maar tot 1 juni 2021. Foto’s met een grotere resolutie of die je na 1 juni uploadt zijn beperkt tot een volume van in totaal maximaal 15 GB. Die aantallen kunnen variëren, afhankelijk van wanneer je het account aangemaakt hebt. 100 GB opslagruimte kost 2 euro per maand.

Alles begint met het uploaden van de foto’s naar de cloud. Google Foto’s geeft een chronologisch overzicht van alle foto’s. Je kunt ze groeperen in albums en delen via weblinks. Google houdt zich niet bezig met klassieke metadata. Een IPTC-editor en beoordelingsvelden zoek je tevergeefs. Geotags kunnen worden toegewezen door de naam van de plaats in te voeren.

Google Foto’s bevat een krachtige gezichtsherkenningsfunctie die bijna vanzelf loopt, maar die is hier uitgeschakeld vanwege de Europese privacywetgeving. Het is lastig om dat betrouwbaar te omzeilen met bijvoorbeeld een VPN-verbinding naar Amerika. Ook het automatisch laten taggen van dingen werkt maar beperkt.

Het bewerken van de foto’s komt niet veel verder dan Licht, Kleur en Details en een aantal presets, maar daar is eigenlijk alleen de Auto-preset echt bruikbaar van.

Pluspunten

  • foto’s overal toegankelijk

Minpunten

  • uploaden naar cloud

Bekijk dit programma

XnView MP

XnView MP

De MP in de naam van de opvolger van XnView staat voor multiplatform. XnView MP is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. De inhoud van grote fotomappen met RAW-bestanden komt in hoge resolutie snel op het scherm. De vensterindeling, voorbeeldgrootte en sortering kunnen tot in detail geconfigureerd worden. De doordachte snelkoppelingen zijn intuïtief: Ctrl+I voor metadata-informatie, Ctrl+3 voor drie sterren en F11 voor volledige schermweergave.

Naast een foto-overzicht met geselecteerde metadata, een voorbeeldvenster en een informatiepalet met bestandseigenschappen, histogram, EXIF-gegevens en andere details, heeft het programma een gedetailleerde IPTC-editor. Fotomappen kunnen snel worden gefilterd met behulp van de snelle zoekfunctie op de werkbalk. De complexe zoekfunctie maakt gedetailleerde zoekopdrachten mogelijk in afzonderlijke gegevensvelden, die aan elkaar gekoppeld kunnen worden.

De uitgebreide batchverwerkingsfunctie combineert de invoer van IPTC-data met fotobewerking en effecten en bestandsconversie en schaling in één eenvoudig te gebruiken dialoog. Daarnaast draait het programma JPEG-foto’s verliesvrij, combineert het afbeeldingen in ZIP-archieven en maakt het contactafdrukken en diavoorstellingen.

In de volledige schermweergave kun je beoordelingen en kleurlabels toekennen via sneltoetsen, maar die komen alleen terug in de metadata als de instellingen overeenkomstig geconfigureerd zijn. Met behulp van het categoriefilter kun je eenvoudig filteren op classificaties en labels.

Pluspunten

  • snelle weergave
  • zinvol fotobeheer

Bekijk dit programma

Beoordelingen en mogelijkheden van alle programma’s voor foto’s beheren vind je in c’t magazine 11/2020 en in onderstaande tabel.

overzicht foto's beheren in Windows beste gratis programma tabel

Klik op de tabel voor de volledige grote versie (in pdf-formaat).

Beste programma kiezen

Ashampoo Photo Commander en Magix Photo Manager gaven foto’s traag weer en laatstgenoemde crashte reproduceerbaar, StudioLine Photo Basic lijkt een beetje achterhaald en liep soms vast.

Google Foto’s speelt een bijzondere rol, omdat de foto’s in de cloud worden beheerd. Maar de opslagruimte is na 1 juni beperkt, een optie als gezichtsherkenning is vanwege de privacy­regels in Europe niet beschikbaar en fotocreaties laten te wensen over – Google mag en kan blijkbaar toch niet alles.

FastStone en XnView bieden een uitgebreide batchverwerking en wat betreft het werken met beoordelingen en dergelijke is XnView een goed hulpmiddel. Bovendien brengt geen enkel programma in deze test grote RAW-bestanden sneller op het scherm. Daarmee lijkt XnView het beste gratis programma voor foto’s beheren in deze test.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste reviews en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Meer informatie

In c’t 11/2020 gaan we uitgebreider in op gegevens in fotobestanden (verschillende soorten metadata), preview-afbeeldingen en hoe programma’s daarmee omgaan. In andere tests hebben we onder andere programma’s voor fotobewerking bekeken en programma’s die speciaal op het verwerken van RAW-fotobestanden zijn gericht.

(Informatie afkomstig uit het artikel van André Kramer en Noud van Kruysbergen, c’t magazine 11/2020, p. 64)

Lees uitgebreide reviews en info op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er