Niet-destructieve fotobewerkers voor raw en jpeg

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

Een foto die rechtstreeks uit je camera komt, is zelden perfect. Wil je er het maximale uithalen of de juiste stemming creëren, dan heb je een goed bewerkingsprogramma nodig. Klassieke beeldbewerkingsprogramma’s à la Photshop kunnen veel, maar zijn voor dit soort simpele taken eigenlijk veel te uitgebreid. Een stuk beter af ben je met gespecialiseerde tools, waarmee je behalve raw-bestanden ook jpeg’s kunt optimaliseren. Wij bekeken Photo Ninja, Raw Therapee, DxO OpticsPro, ACDSee, Capture One Pro, Lightroom en Zoner Photo Studio.

 

Met niet-destructieve beeldbewerkingsprogramma’s kun je lekker vrijuit experimenteren en uitproberen. Wanneer je experimenten dan op niks uitlopen, kun je het origineel in een oogwenk herstellen. Een andere prettige bijkomstigheid van dit soort fotobewerkers is dat je foto’s niet alleen per stuk maar ook in een grote batch kunt verwerken. Om van de uitgebreide mogelijkheden te profiteren, hoef je heus geen professionele fotograaf te zijn die alle alleen in raw-formaat schiet. Ook als je voornamelijk jpeg-foto’s maakt profiteer je hiervan. Zelfs wanneer de tot 24-bit rgb gereduceerde foto niet meer de volledige speelruimte voor correcties biedt.

Niet-destructieve fotobewerking

Bij niet-destructieve fotobewerking brengt het programma de veranderingen niet rechtstreeks in de foto aan. In plaats daarvan worden de filterinstellingen opgeslagen en een fotopreview berekend. De preview wordt bij iedere verandering aangepast. Het assortiment bestaat in de regel uit correctiefilters, tools voor het wegwerken van kleine onvolkomenheden en diverse effecten. Daarmee kun je een groot deel van de optimalisatie- en retoucheerklusjes uitvoeren. Deze niet-destructieve programma’s zijn echter geen vervanging voor de klassieke fotobewerkingsprogramma’s met hun diverse compositiemogelijkheden. De filterwaarden worden opgeslagen in een externe database, of in begeleidende bestanden (‘sidecar files’), die van programma tot programma verschillen. Sommige programma’s gebruiken het door Adobe ontwikkelde XMP, andere een eigen formaat. Omdat de algoritmes van fabrikant tot fabrikant verschillen, zijn die gegevens onderling niet uitwisselbaar. Dat kan alleen met gestandaardiseerde metadata als IPTC-trefwoorden, waarderingssterren en gps-coördinaten.

In deze test hebben we een breed spectrum aan programma’s onder de loep genomen. Van gespecialiseerde foto-optimalisatietools tot volledige pakketten voor fotobewerking en -beheer. Tot de eerste categorie behoren Photo Ninja 1.3, Raw Therapee 4.2 en DxO OpticsPro 11 Elite. Tot de tweede categorie ACDSee 9 Ultimate, Capture One Pro 9, Lightroom 6/CC en Zoner Photo Studio 18. Behalve de niet-destructieve module hebben ACDSee en Zoner Photo Studio ook een klassieke editor voor effecten en eenvoudige fotomontages. Die functies hebben we in de beoordeling niet meegenomen.

Fotocorrectie: kwaliteit en kwantiteit

Alle geteste software optimaliseert kleur en belichting van raw, jpeg en tiff en corrigeert objectieffouten. Sommige interpreteren foto’s ook creatief of hebben kant-en-klare filters om bepaalde typen film te simuleren. De converter moet raw-data met de standaardinstellingen mooi en geloofwaardig interpreteren. Dat moet levendige, niet oververzadigde kleuren en een stemmige witbalans opleveren. Een aanvullende selectie van zorgvuldig berekende standaardprofielen bespaart tijd omdat die de belangrijkste kleurwaarden voor verschillende opnamesituaties exact definiëren. Ze geven bijvoorbeeld blauw- en groentinten in landschapsfoto’s extra levendig weer of geven huidtinten in portretten een zachte uitstraling.

Met de juiste software kun je je eigen profielen samenstellen. Dat doe je door een gestandaardiseerde kleurenkaart te fotograferen, waarna je de waarden naar eigen goeddunken aanpast. De software maakt er ten slotte een cameraprofiel van. De DCP-cameraprofielen (DNG Color Profiles) van Adobe zijn gebaseerd op 18 velden met kleur- en zes met grijswaarden. Universele kleurenkaarten hebben meer dan 100 velden. Zo’n gerichte manipulatie van de kleuren krijg je met de normale kleurcorrectietools lang niet zo snel voor elkaar. Als dat überhaupt al lukt. Bijna alle geteste raw-converters accepteren eigen ICC- en DCP-kleurprofielen. Die laatste kun je met de gratis DNG Profile Editor van Adobe en de X-Rite Color Checker maken. Daarna zij ze bij Lightroom, Raw Therapee en Zoner Photo Studio te gebruiken.

raw-bewerking

Een foto, drie looks. Links een Fuji-Velvia-simulatie, in het midden de Classic-Chrome-interpretatie (beide van Lightroom). Rechts de Kodachrome-emulatie van Raw Therapee, alle uitsluitend gebaseerd op kleurprofielen.

Filters

Klassieke correctiefilters bewerken de belichting, het contrast en de verzadiging. Modernere filters versterken de lichtsterkte en microcontrasten, verwijderen een waas en reconstrueren overstraalde delen. De moderne filters beloven een adaptieve werkwijze en ontzien gevoelige gebieden. Ze beschermen gezichten tegen oververzadiging en een te sterk contrast en de achtergrondonscherpte tegen de detailversterker. Niet elk algoritme doet echter wat zijn naam belooft. Te veel helderheid zorgt voor een typische, onnatuurlijke look en niet iedere dynamiekimplementatie beschermt tegen oververzadiging. Erg vervelend zijn overgevoelige regelaars, die al bij de minste beweging kleuren en contrasten vervreemden.

Capture One, Photo Ninja en DxO OpticsPro volgen het adaptieve concept zeer precies. Lightroom, Raw Therapee en Zoner werken overwegend adaptief, zij het niet helemaal consequent. ACDSee biedt goede filters voor de lokale belichtings- en kleurcorrectie. De globale belichtings-, contrast- en dynamiekcontrole kunnen wel wat gevoeligere regelaars gebruiken.

Zwart-wit

Op het creatieve vlak zijn er zwart-witomzettingen met wel acht kleurfilters, tinten- en vignetteringsfilters en filmkorrelsimulaties. Daar steken Lightroom en Capture One er bovenuit, voor Raw Therapee kun je klant-en-klare filmsimulaties downloaden. DxO OpticsPro is in de basisversie slechts matig creatief, maar je kunt hem met een plug-in van 130 euro uitbreiden tot een professionele filmsimulatiemachine. Dat inclusief een mooi profielassortiment dat de uitstraling van klassieke zwart-wit-, dia- en kleurnegatieffilms voor het digitale nageslacht conserveert.

Sensor- en objectieffouten zijn problemen die uitstekend geautomatiseerd op te lossen zijn. Sommige programma’s hebben profielen voor camera’s en objectieven. Dan verdwijnen ruis, vignettering en kleurranden (chromatische aberratie) en ook ton- en kussenvervormingen geheel vanzelf. Pionier in de automatisering is DxO OpticsPro, dat aan de hand van de EXIF-data de juiste profielen uitkiest. Bij de andere programma’s moet je die zelf toewijzen. Ook hier zijn er verschillen. Bij Lightroom kun je een algemeen standaardprofiel instellen voor raw en jpeg-foto’s. Daarnaast houdt het programma zo nodig ook rekening met instellingen die alleen voor bepaalde camera-objectiefcombinaties en iso-waarden gelden.

Workflow

All-in-one oplossingen bieden een complete workflow. Dat loopt van het importeren van foto’s, het instellen van trefwoorden en het sorteren tot aan het retoucheren en exporteren. Wanneer de bewerkings- en de beheermodule goed op elkaar afgestemd zijn, versnellen ze ook het optimaliseren van foto’s. Voor het snel en goed uitvoeren van fotoprojecten scheelt het een stuk als je handmatige of intelligente verzamelingen kunt aanleggen. Die vullen zich op basis van bepaalde criteria automatisch, bijvoorbeeld met foto’s die het trefwoord ‘portret’ hebben. Of die met vijf sterren gewaardeerd zijn. Maar ook pure foto-ontwikkelsoftware kan efficiënt te werk gaan door foto’s op metadata als camera, isowaarde en objectief te groeperen. Daardoor zijn foto’s met dezelfde tekortkomingen direct te selecteren en gezamenlijk te corrigeren.

Photo Ninja werkt bovendien naadloos samen met de fotodatabases die fotoverzamelingen naar andere programma’s kunnen doorsluizen. Daartoe behoren bijvoorbeeld Photo Supreme en Daminion en de professionele fotoviewer Photo Mechanic. Photo Ninja accepteert de zoekresultaten van de fotodatabases als directory-overkoepelend project. Hij haalt kleurenlabels en sterwaarderingen uit XMP-sidecar-bestanden.

Werken met sjablonen

In het ideale geval kun je snel wisselen tussen individuele bewerking en batchverwerking. Favoriete instellingen wil je als stijlsjablonen kunnen opslaan en op meerdere geselecteerde foto’s tegelijk toepassen. Denk aan portret, landschap, winter, het blauwe uur en zonsondergang. De meeste foto’s hoef je dan alleen nog afzonderlijk op een enkel detail te verbeteren. Met functies voor het kopiëren en toevoegen kun je dergelijke instellingen toepassen op foto’s die onder dezelfde opnameomstandigheden ontstaan zijn.

Slechts enkele functies, waaronder de ICC/DCP-profielen en speciale ruisreductie-algoritmes, werken direct met de raw-cameradata. Die zijn dus alleen beschikbaar voor raw-fotografen. De meeste tools werken daarentegen op de ontwikkelde foto en kunnen dus zowel door raw- als door jpeg-fotografen gebruikt worden. Bij DxO OpticsPro werken de topfuncties van het programma – de objectiefprofielen en het betere ruisreductiefilter – alleen met raw.

Vergelijking

Als je de hoogste eisen stelt aan fotokwaliteit, neem je Capture One, DxO OpticsPro of Photo Ninja. Die programma’s hebben verfijnde kleurprofielen. Ze repareren hooglichten zonder artefacten te introduceren. Ze maken zachte, adaptieve correcties mogelijk. OpticsPro en Photo Ninja maken met hun intelligente automatische functies veel kleine, handmatige correcties bij iedere afzonderlijke foto overbodig. Ze geven de voorkeur aan een natuurlijke look, je artistieke gevoel moet je ergens anders uitleven. Omdat beide naadloos met fotodatabases samenwerken, zijn ze net zo efficiënt te gebruiken als een all-in-one pakket.

Photo Ninja brengt iets meer lichtsterkte in de foto. DxO OpticsPro is uitbreidbaar met plug-ins voor filmsimulatie en interactieve perspectiefcorrectie. Capture One rendert de kleuren erg gebalanceerd. Voor portretfotografen is dat de beste keus omdat het de fijnste huidtinten levert. Als je artistieke looks wilt creëren, heb je eveneens meer aan Capture One dan aan Photo Ninja. Lightroom, Raw Therapee en Zoner Photo Studio werken goed, maar minder precies. Ze leveren een stemmige uitgangssituatie, gecombineerd met goede correctietools – maar zetten nog niet de puntjes op de i.

Conclusie

Van dat drietal is Lightroom met afstand het beste omdat hij goede optimalisatie- en retoucheertools koppelt aan een hoge snelheid. Lightroom heeft daarbij ook een krachtig fotobeheer. Als je geen last hebt van deadlines en een beperkt budget, heb je aan Zoner Photo Studio de perfecte allrounder. Raw Therapee is niet voor iedereen geschikt. De functies zijn deels verfijnder dan bij Lightroom, maar je moet je eerst verdiepen in wat je werkelijk nodig hebt. Denk alleen maar aan de veelzijdige contrastversterker en de adaptieve kleurcorrectie. Bij de andere programma’s is de workflow meteen duidelijk. ACDSee blijft kwalitatief achter bij de andere programma’s, omdat sommige bewerkingsfilters nog te grof werken. Het is meer aan te bevelen voor fotobeheer en minder als primaire foto-ontwikkelaar.

(Andrea Trinkwalder/Noud van Kruysbergen)

Capture One Pro

+ stemmige kleuren, snel

– priegelige interface

capture_one_pro

Capture One Pro

Capture One Pro laat je kiezen of je je werk liever met een database of op projectbasis (sessions) wilt organiseren. De ingebouwde database verrijkt Capture One met intelligente filters en metadatafuncties. De hoofdrol is weggelegd voor de niet-destructieve ontwikkelaar. De resultaten van je werk kun je afdrukken of naar RGB-foto’s kan converteren. Meer publishingmogelijkheden zijn er niet.

Capture One werkt met aandacht voor kleur en detail. De standaardrendering overtuigt met heldere kleuren en natuurlijke rood- en groentinten. Kleuromzetting is altijd een kwestie van smaak, maar Capture One brengt de stemmigste resultaten in deze test tot stand. De Hooglichtslider (HDR) maakt fijne details in overstraalde gebieden zichtbaar. Zelfs achter traditionele functies als contrast, helderheid en verzadiging zitten moderne algoritmes die waken voor extreme vervreemdingen.

Portretten

Voor portretfotografen is Capture One de eerste keus. Heldere huid- en haarkleuren zien er geweldig uit, niet te rood of te geel. Gezichten zien er zeer plastisch uit – zelfs wanneer je ze een zachtere look geeft. Aanvullend op de algehele kleurtemperatuur kun je de kleurstelling en helderheid van hooglichten, midden en donkere tinten apart instellen. Als enige programma in de test kan Capture One willekeurig veel lagen inclusief maskers aanmaken. Daarop kun je alle filters van witbalans tot verscherpen lokaal laten toepassen. Daarmee zijn verdergaande correcties mogelijk dan bij de concurrerende programma’s. Het gericht retoucheren van een portretfoto met digitale invulflits en bijgekleurde en verscherpte oog- en lippartijen is bijvoorbeeld mogelijk.

De mooie standaardweergave bespaart al een heleboel werk. Het is wel even wennen aan de functies en de priegelige interface. De verwarrende veelheid kun je met zelf samengestelde filterlijsten overzichtelijk maken en aan je eigen werkwijze aanpassen. Veel praktische detailoplossingen versnellen de workflow. Voorbeelden zijn de tools voor croppen, roteren en perspectiefcorrectie, die ook bij het wisselen van foto actief blijven. Preview aanmaken, zoomen, fotowisseling, in- en exporteren, Capture doet het allemaal sneller dan Lightroom. Dat merk je goed op minder krachtige systemen. Helaas verstopt het programma de stijlsjablonen in het snelmenu. Bij het exporteren kunnen eventueel meerdere varianten gerenderd worden.

Capture One ondersteunde formaten

Capture One testversie

Windows, OS X

ACDSee Pro Ultimate

+ interactief correctiefilter

– fijnafstemming is moeilijk

acdsee_pro_ultimate

ACDSee Pro Ultimate

ACDSee is er in drie varianten: Ultimate, Pro en Standard. De laatste bestaat uit een eenvoudig fotobeheer, waar de twee eerste volledige workflowpakketten zijn. Die combineren modules voor beheren, bekijken en publiceren met een niet-destructieve en een eenvoudige klassieke editor. Daarbij kun je vanuit de fotobrowser opereren, terwijl ACDSee de foto’s van de geselecteerde map op de achtergrond catalogiseert. De beheermodule is behoorlijk overladen met deels verouderde functies.

De relatief jonge ontwikkelmodule (Develop) voor niet-destructieve correcties ziet er overzichtelijk en logisch opgebouwd uit. Voor de standaardrendering van raw-formaten heeft ACDSee maar één neutraal profiel dat ietwat naar het rode neigt.

Het programma levert een behoorlijke, maar geen optimale basisbewerking. Landschaps- en portretinterpretatie ontbreken.

Met kleur- en helderheidequalizers kun je tinten interactief veranderen. De witbalans maakt onderkoelde portretten aangenaam zacht, ook de helderheid is fijn te doseren. Contrast-, belichtings- en verzadigingscorrectie en helaas ook levendigheid zijn snel overstuurd. Enkele meegeleverde objectiefprofielen verhelpen optische fouten, maar de omvang en kwaliteit is niet te vergelijken met DxO en Lightroom.

ACDSee komt met een complete fotodatabase die ook metadata kan veren bewerken. Helaas zijn de beheer- en de ontwikkelmodule nog niet perfect op elkaar afgestemd. Een autocorrectie op basis van metadata is er niet. De ontwikkelaar exporteert foto’s alleen één voor één, voor batchverwerking heb je de beheermodule nodig. Het exporteren verloopt niet op de achtergrond.

ACDSee ondersteunde formaten

ACDSee testversies

Windows

Photo Ninja

+ adaptieve filters

– langzame raw-interpolatie

photo_ninja

Photo Ninja

Photo Ninja bestaat uit een browser- en een editor-module. Het ruisreductiefilter en de objectiefcorrectie werken na enige tijd zelfstandig als je ze met genoeg correctievoorbeelden gevoed hebt. Een raw-foto opbouwen in de editor duurt erg lang. Photo Ninja zorgt uitsluitend voor het ontwikkelen van foto’s, maar werkt naadloos samen met fotoviewers en fotodatabases.

De editor voert weinig taken uit, maar doet dat wel heel goed: kleuren reproduceren, objectieffouten corrigeren en sensorruis wegpoetsen. Zwart-wit- en sepiaconverters en de kleurmengers geven je wat speelruimte voor artistieke vormgeving. De standaardprofielen neutral, portrait en scenic reproduceren kleuren helder, natuurlijk en levendig. De witbalans voegt zon toe en geen geelzweem. Iluminatie maakt donkere gebieden lichter, waarbij het algoritme HDR-effecten vermijdt en de kleuren hun lichtsterkte behouden.

Weggevreten beelddelen door hooglichten worden geloofwaardig gereconstrueerd. Intensiteit maakt met name blauwe en groene tinten meer verzadigd en ontziet huidtonen. Bij het verwijderen van ruis excelleert het beproefde NoiseNinja, chromatische aberratie verdwijnt na de fotoanalyse automatisch. De helderheidsregelaar zou wat geleidelijker mogen werken.

Ieder afzonderlijk filter moet apart opgeslagen worden en het exporteren gebeurt niet op de achtergrond. Dat is omslachtig en niet meer van deze tijd. Ondanks alles krijg je verbazingwekkend snel goede resultaten. Dat komt door de goede standaardrendering, de adaptieve algoritmes en een groot aantal details. De kopieerfunctie voor instellingen heeft een handige snelle selectie. Met een klik op de foto krijg je de gekozen plek zonder vertraging op de pixel nauwkeurig te zien.

Photo Ninja ondersteunde formaten

Photo Ninja testversie

Windows, OS X; exportfunctie is gedeactiveerd, kan met  een 14-dagen-testlicentie vrijgeschakeld worden

Raw Therapee

+ veel hoogwaardige filters

– overladen interface

raw_therapee

Raw Therapee

De opensource tool Raw Therapee voor Windows, OS X en Linux is een combinatie van fotoviewer, ontwikkelaar en metadata-editor. Omdat Raw Therapee geen geïntegreerde database heeft, bewerk je fotoshoots in hun geheel en op het rijtje af. De viewer geeft een overzicht met previews, dat ook geschikt is voor het beoordelen van details. Als je bij de instellingen de maximale grootte verhoogd hebt tenminste.

In de ontwikkelmodule zit veel, inmiddels geraffineerde techniek. Zo veel, dat niet alleen de zijbalk maar je er ook zelf door overladen wordt. Daar staan een aantal zeer goede tools tussen om foto’s op een zachte manier mee te retoucheren. De standaardomzetting is stemmig, maar niet zo stralend als bij Capture One en Photo Ninja. De Lab-filters zorgen voor een verbetering omdat ze de helderheid, contrast en verzadiging gerichter reguleren dan de RGB-tools.

Een volgens het CIECAM-model (CIE Color Appearance Model) ontwikkeld filter geeft kleuren relatief aan het omgevingslicht weer. Net als het menselijk oog ze waarneemt. Daar kun je met een aparte regelaar de huidtinten bij ontzien.

In de beheermodule kun je al iets doen zonder de interpolatiemachine te hoeven gebruiken. Je kunt er geselecteerde foto’s synchroon corrigeren of camera- en objectiefspecifieke profielen aan meerdere foto’s tegelijk toewijzen. De ontwikkelmodule zou goed een gereduceerd regelaarsassortiment en duidelijker opschriften kunnen gebruiken. Wat je vooral mist is een favorietenlijst waarop je filters naar je eigen smaak bij elkaar kunt zetten.

Raw Therapee

Windows, OS X, Linux; gratis

Zoner Photo Studio

+ overzichtelijke interface

– zwakke batchverwerking

zoner_photo_studio

Zoner Photo Studio

Zoner Photo Studio herbergt een fotobrowser, fotobeheer, fotolaboratorium, editor en een publishingmodule. Vanuit de fotobrowser kun je meteen aan de slag met het ontwikkelen en editen. De in drieën gedeelde interface is lovenswaardig logisch van opbouw. Al na enkele minuten heb je door waar je welke functies moet zoeken. Omdat Zoner Photo Studio zich vooral richt op thuisgebruikers, beheerst hij niet het volledige IPTC-repertoire. Hij toont en bewerkt maar een beperkt aantal velden, zoals titel, beschrijving, trefwoorden en geotags, en ook vijfsterrenwaarderingen en kleurmarkeringen.

Het gedeelte niet-destructieve bewerking is slim uitgevoerd. Je kunt niet alleen corrigeren, maar ook een beetje artistiek vormgeven. Tot de hoogtepunten behoren zeer zachte procedés voor detailcontrast en dynamiek, die zelfs bij extreme instellingen niet overstuurd raken. De dynamiekregelaar ontziet de huidtinten. De gevoelige temperatuurregelaar vereist echter een fijne hand om niet van de ene kleurzweem in de andere te vallen. De standaardrendering is wat zwaar op de magenta en heeft ook geen gedifferentieerde profielen voor verschillende opnamesituaties als objectiefprofielen. Daar gebruikt Zoner een importfunctie voor Adobe LCP- en DCPprofielen voor (Lens Correction Profiles en DNG Color Profiles). Die kun je zelf aanmaken of uit Adobe-programma’s halen.

Een paar versnellers om efficiënt te kunnen werken ontbreken. Omdat de browser niet kan filteren op brandpuntsafstand en isobereik, kun je zelfgemaakte profielen niet efficiënt batchgewijs toepassen. Eigen exportinstellingen laten zich niet opslaan.

Zoner Photo Studio ondersteunde formaten

Zoner Photo Studio testversie

Windows

DxO OpticsPro Elite

+ zeer goede autocorrectie

– objectiefprofielen alleen voor raw

dxo_opticspro_elite

DxO OpticsPro Elite

DxO OpticsPro legt de nadruk op foto-optimalisatie, rechtstreeks vanuit de fotobrowser en verregaand geautomatiseerd. Foto’s uit meerdere fotoshoots kun je onafhankelijk van de mapstructuur in projecten bij elkaar zetten. OpticsPro is het enige programma dat sensor- en objectieffouten automatisch afhandelt zonder dat je een vinger hoeft uit te steken. DxO Labs heeft voor diverse camera’s en objectieven profielen berekend die de beeldruis verwijderen afhankelijk van de ingestelde iso-waarde. Ze corrigeren ook vervormingen, vignettering en kleurranden afhankelijk van het gebruikte objectief. De keerzijde is dat die automatismen alleen bij intacte metadata werken. Ontwikkelde foto’s kun je afdrukken, exporteren en op Facebook en Flickr publiceren.

Het uitgangsniveau is bij DxO erg neutraal, met relatief fletse kleuren. Maar omdat ze op zich stemmig en evenwichtig zijn, waren onze testfoto’s met weinig moeite te verbeteren. Behalve de genoemde sensor- en objectieffouten corrigeert de software ook de belichting en uitlichting van een scène. Dat is afhankelijk van de contrastverhoudingen: smart lighting maakt donkere beeldgebieden lichter en dimt overstralingen, wat meestal goed werkt. Dat kun je ook aanpassen of uitzetten – net als bij de andere automatismen.

Film Pack

De meeste algoritmen ontzien gevoelige beeldgebieden. Vibrancy en microcontrast werken in gezichten erg terughoudend. Smart lighting optimaliseert de uitlichting van portretten via gezichtsherkenning. Als je op een natuurlijke look uit bent, ben je met OpticsPro dus snel klaar. Een creatieve openbaring is de basisversie echter niet, daarvoor ontbreken vignettering, zwart-witmengers en een echte filmkorrel. Dergelijke functies kun je bij DxO toevoegen middels het 130 euro kostende Film Pack. Dat bevat ook simulaties van klassieke zwart-wit-, dia- en negatieffilms. Het neusje van de zalm van het programma blijft aan de raw-fotografen voorbehouden: objectief- en ruisprofielen werken alleen met raw-gegevens.

DxO ziet af van een database, maar heeft wel gedacht aan filter-, sorteer- en verzamelfuncties. Er is ook een interface voor het samenwerken met Lightroom. De intelligente automatismen besparen raw-fotografen veel tijd omdat ze een optimale werkbasis creëren. Jpeg-fotografen moeten hun correctieprofielen zelf in elkaar zetten. Die kun je dan wel batchgewijs toepassen door je fotoshoots op de relevante metadata te ordenen. Voor jpeg-fotografen is het goedkopere DxO Optics Essentials beter geschikt. De interface is in de loop der jaren overzichtelijker geworden. De previewberekening is ook merkbaar sneller. De exportmodule is praktisch, maar kaal. Onder de streep is DxO niet goedkoop, temeer omdat fotobeheer en publishingsoftware evenals plug-ins apart aangeschaft moeten worden.

DxO OpticsPro ondersteunde camera’s

DxO OpticsPro testversie

Windows, OS X

Lightroom

+ efficiënte workflow

– langzame in- en export

lightroom

Lightroom

Lightroom omvat een bibliotheekmodule inclusief gezichtsherkenning en geotagging, een goed uitgerust fotolab en de veelzijdigste publishingpipeline in de test. Rondom het Adobe- pakket heeft zich een aanzienlijk ecosysteem van plug-ins ontwikkeld. Die simuleren de uitstraling van analoge films, genereren creatieve looks en versnellen de workflow.

Voor de meeste camera’s zijn er op portretten of landschappen geoptimaliseerde kleurprofielen. Desondanks zijn de kleuren niet levendig en zijn de rode tinten niet nauwkeurig. Als je dat niets vindt, kun je de kleurinrichting met een kleurenkaart en Adobes profileringstool zelf ter hand nemen. Of op internet naar kant-en-klare profielen zoeken. Voor de individuele correctie biedt Lightroom een omvangrijk assortiment filters. Die verbeteren contrasten en kleuren terughoudend en corrigeren de gebruikelijke beeldfouten betrouwbaar. De finesse en aandacht voor het detail die kenmerkend zijn voor Capture One, Photo Ninja of DxO ontbreken echter.

Lokale aanpassingen

Lightroom reconstrueert hooglichten niet echt zuiver, reproduceert kleuren iets minder precies en gaat wat nalatiger met gevoelige beeldgebieden om. Voor objectieffouten is er een groot aantal voorberekende profielen en ook handmatige tools. Eigen correcties zijn ook op te slaan. Lightroom staat ook lokale verbeteringen toe: vlekken verwijderen, rode ogen corrigeren en verloop- en penseelmaskers voor bepaalde filters. Je kunt je creatieve kant uitleven met zwart-wit- en sepiaeffecten, gesplitste tinten, vignettering en kunstmatige filmkorrrel.

Voor ingewikkelder bewerkingen geeft Lightroom raw-lagen door aan Photoshop. Beeldbewerking en fotoontwikkelaar werken hand in hand. Zo nodig houdt Lightroom rekening met correctieprofielen per camera, objectief en iso-waarde en worden die meteen bij het importeren toegepast. Het omschakelen tussen individuele en batchcorrectie werkt naadloos.

Het feit dat je de foto’s in de database moet importeren haalt wel de snelheid uit de workflow. Dat duurt vooral bij het renderen van 1:1-previews lang en doet afbreuk aan de performance. Als je tijd wilt uitsparen, kun je het aantal foto’s van tevoren reduceren door een snelle fotoviewer te gebruiken. De krachtige publishingmodule kan online albums op Flickr, Facebook en dergelijke automatisch vullen met foto’s die aan bepaalde criteria voldoen. De verwaarloosde fotoboekmodule demonstreert daarentegen de schaduwkant van een all-in-one pakket. Sinds dat toegevoegd werd is het slechts marginaal doorontwikkeld. Het probeert het afdrukken bij externe printservices met extra omslachtige exportprocedés tegen te gaan.

Lightroom ondersteunde formaten

Lightroom testversie

Windows, OS X

raw-tabel

– Klik op de tabel voor een grotere weergave –

Meer over

Software

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Nothing Phone (2a) review: betaalbare smartphone met veel mogelijkheden

De Nothing Phone (2a) heeft weer een aantal typische Nothing-elementen. Het is geen performance-monster, maar biedt veel waar voor je geld en wij vert...

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er