Hoe verhouden huismerk inktcartridges zich tegenover originele cartridges?

Redactie
0

Printers kosten niet zo heel veel meer tegenwoordig. Dat komt omdat printerfabrikanten voornamelijk hun geld verdienen met de verkoop van cartridges voor hun printers.

Toch zijn er ook op die markt andere spelers gekomen die huismerk inktcartridges maken die in diezelfde printers gebruikt kunnen worden. Toch kan het een beetje spannend blijven om een cartridge die niet door de fabrikant van je printer gemaakt is te kopen en te installeren in je printer. Maar als je kijkt naar het algemene beeld van originele versus huismerk cartridges, zijn de resultaten dan hoopgevend genoeg om toch voor die huismerk inktcartridge te gaan?

Prijsverschil in cartridges

Hoe kan het dat huismerk cartridges zo veel goedkoper kunnen zijn dan ‘officiële’ inktcartridges? Dat heeft te maken met de winstmarge.


Krijg gratis meer korte en praktische tips!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Printerfabrikanten proberen hun geld vooral te verdienen met de verkoop van inktcartridges voor hun printers. Daarom rekenen ze een flinke winstmarge op hun cartridges, waarvan de productiekosten in feite een stuk lager zijn. Omdat die winstmarge bij huismerkcartridges niet zo hoog hoeft te zijn, liggen de prijzen van die cartridges een stuk lager.

Minder inkt of niet?

Krijg je met een huismerkcartridge wel net zo veel inkt als bij een officiële cartridge? Het misverstand leeft dat dit niet het geval zou zijn. Ten eerste kun je gewoon de inhoudsmaat opzoeken bij je aankoop om je ervan te verzekeren dat je voldoende inkt krijgt. Daarnaast is het juist zo dat vooral officiële cartridges vaak minder vol zitten, zodat je sneller weer een nieuwe moet kopen. Dit is het verdienmodel van printerfabrikanten. Het is in principe dus niet zo dat je met een huismerkcartridge minder printjes kunt maken dan met een officiële inktcartridge van je printerfabrikant.

Veiligheid voor je printer

Consumenten zijn vaak terecht wat huiverig om niet-officiële cartridges in hun printer te plaatsen. Je moet immers voorzichtig zijn met het apparaat. Dat wordt ook deels aangewakkerd door disclaimers op verpakkingen van huismerk cartridges met teksten als “Wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele slechte afdrukkwaliteit of blijvende schade aan de printer”. Bij veel huismerkvarianten is echter nog nooit schade aan de printer gemeld. Maak je je hier toch zorgen over, google dan eerst naar ervaringen met het merk in kwestie.

Kwaliteit van de printerinkt

Maar hoe zit het dan met de kwaliteit van huismerk printerinkt ten opzichte van de originele inkt van de fabrikant? Daar heeft de Consumentenbond onderzoek naar gedaan. Uit dat onderzoek blijkt dat de officiële inktcartridges doorgaans de beste kwaliteit levert. Maar men constateert ook dat in bijna alle gevallen ook de afdrukken die gemaakt zijn met huismerk cartridges er goed uitzien. De verschillen in kwaliteit van afdrukken zijn vaak maar minimaal en nauwelijks waar te nemen. Ook wat dit betreft is het raadzaam om eerst eens te googelen naar ervaringen met het merk in kwestie.

Samenvattend raden we het gebruik van huismerk cartridges niet af, omdat dit in veel gevallen een prima goedkoper alternatief is voor de originele inktcartridges van de printerfabrikant. Wel is het raadzaam om eerst wat onderzoek te doen naar de ervaringen van anderen met de cartridge in kwestie.

 

Deel dit artikel

Lees ook

Dit is hoe Wi-Fi 7 werkt en wat je moet weten over deze nieuwe standaard

Wi-Fi 7 biedt een breed scala aan slimme verbeteringen en mogelijkheden. Deze nieuwe standaard stelt fabrikanten in staat om apparaten nog beter af te...

Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

0 Praat mee