Afspeellijst overzetten? Spotify naar Tidal, Apple Music en weer terug!

Alieke van Sommeren
0

Wil je overstappen van Spotify naar Tidal of Apple Music, of omgekeerd? Als je van muziekstreamingdienst wilt wisselen, wil je waarschijnlijk graag je bestaande afspeellijst(en), favoriete artiesten, albums en nummers overzetten.  We bekijken twee mogelijkheden.  

We hebben gekeken naar de mogelijkheden voor overstappen van Spotify naar Tidal en tussen andere muziekdiensten zoals Apple Music, Deezer, Qobus, Napster en YouTube Music. Alle zeven deze streaming muziekdiensten hebben daar opties voor. Maar alles daarmee handmatig doen is erg veel werk.

Gelukkig zijn er mogelijkheden om automatisch een afspeellijst (of meerdere natuurlijk) over te zetten van bijvoorbeeld Spotify naar Tidal, of van Tidal naar Deezer. We hebben van twee mogelijkheden getest hoe goed ze werken met de zeven muziekdiensten.

Afspeellijst overzetten? Van Spotify naar Tidal, Apple Music en weer terug!

Automatisch overstappen van Spotify naar Tidal en tussen andere muziekdiensten

Speciale ‘verhuisdiensten’ kunnen automatisch gegevens kopiëren tussen verschillende muziekdiensten, zoals playlists en favoriete artiesten. Daarbij zijn ze wel afhankelijk van welke gegevens de muziekdiensten toegankelijk maken.

We hebben de verhuisservices TuneMyMusic (TMM) en Soundiiz getest om te kijken hoe een afspeellijst overzetten nou precies werkt en eraan toegaat.

Spotify naar Tidal of andere aanbieder, overstappen met TuneMyMusic

Online diensten als Soundiiz en TuneMyMusic maken het overstappen naar een andere muziek streamingsdienst een stuk makkelijker.

TuneMyMusic en Soundiiz - kosten en aantal nummers

Je kunt de diensten gratis proberen met een beperkt aantal nummers.

Als je meer dan 200 (Soundiiz) of 1000 tracks (TuneMyMusic, TMM) wilt overzetten, betaal je bij beide aanbieders 4,50 euro per maand – één dienst is genoeg.

Een dergelijke overstap zorgt ervoor dat de nieuwe muziekdienst je smaak herkent en al meteen goede suggesties kan doen, zonder dat een langdurige leerproces nodig is. In het beste geval kunnen vier categorieën worden gekopieerd: afspeellijsten, artiesten, albums en nummers – als die beschikbaar zijn in het aanbod van de nieuwe aanbieder.


Gratis informatie en tips voor media en streaming ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Bij de test met meer dan 40.000 nummers bleef het percentage niet-herkende liedjes meestal beperkt tot één cijfer. Soms konden nummers niet worden toege­wezen, hoewel ze wel beschikbaar waren bij de nieuwe dienst. Beide verhuishulpjes voeren dergelijke overdrachtsfouten uit als lijsten in CSV-formaat, die je indien nodig handmatig kunt toevoegen.

Spotify naar Tidal of andere muziekdiensten - beperkingen bij Apple Music, YouTube en andere aanbieders

Bij het overzetten zijn TuneMyMusic en Soundiiz afhankelijk van wat de muziek streamingdienst aan informatie toegankelijk maakt.

  • Alleen Deezer, Qobus, Spotify en Tidal bieden van de hier bekeken muziekdiensten volledige toegang tot alle verhuiscategorieën.
  • Apple Music verhindert het overzetten van favoriete artiesten.
  • Napster en YouTube Music blokkeren ook albums.
  • Bij YouTube Music bevatten de artiestenvermeldingen elke band waarvan je ook maar één liedje leuk vond. Daardoor wordt niet alleen de artiestenlijst extreem opgeblazen, maar raakt ook YouTubes lijst van geabonneerde kanalen verstopt, waar elke artiest automatisch aan wordt toegevoegd.

Bij het overzetten van afspeellijsten kun je bij YouTube Music maar tien nieuwe items per dag toevoegen. In de praktijk maken de verhuisservices in combinatie met YouTube Music dus meer kapot dan dat ze helpen.

Verschillen tussen Soundiiz en TuneMyMusic

Soundiiz en TMM (TuneMyMusic) verschillen verder in kleine details:

  • TMM heeft een vervelend trekje, omdat het een zelfpromotie achterlaat in de beschrijving van elke gekopieerde afspeellijst.
  • Soundiiz doet dat bij het betaalde abonnement niet en staat het toe om meerdere jobs (die met 40.000 titels enkele uren kunnen duren) na elkaar te verwerken als een soort batch-job.
  • Bij TMM kunnen verschillende tabbladen met overdrachten in de browser geopend worden. Daar hadden we soms transmissieproblemen als we de computer tussendoor uitschakelden.

Wat muziekdiensten doen met de verzamelde data als je overstapt is niet altijd duidelijk. Aangezien het mogelijk is op basis van muziekvoorkeuren ook sociale en politieke voorkeuren vast te stellen, zou die data gebruikt kunnen worden om profielen van luisteraars op te stellen. Dat geldt ook voor verhuisdiensten bij het overstappen.

Welke muziek streamingdienst past het beste bij jou?

Ben je aan het overwegen om van muziek streamingdienst over te stappen? Wij hebben een aantal muziek streamingdiensten voor je vergeleken en op een rijtje voor je gezet. Zo kun je zelf lezen wat de beste muziek streamingdienst is die past bij jou.


Gratis informatie en tips voor media en streaming ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

3D audio streaming en lossless audio – zo werkt het en dit heb je nodig

Is 3D muziek streamen of lossless audio de moeite waard, wat heb je nodig en welke streamingdienst moet je kiezen? Bekijk het overzicht.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er